FILM: Good night, and good luck
2012. február 25. írta: Monty H.

FILM: Good night, and good luck

Félelemben lépkedve...


Amikor a kommunista időkre gondolunk, mindarra a félelemkeltésre és terrorra, amit a „vörös fasizmus” okozott a világnak, valószínűleg nemigen jut eszünkbe, hogy a világ túlsó felén, „a szabadság földjén” is akadt korszak, amikor – még ha kisebb léptékben is, de – ugyanúgy veszélyben voltak a másként gondolkodók… A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szeretnék bemutatni tehát egy tulajdonképpen nagyon is releváns alkotást.

Az 1950-es évek elején a televízió utat tört magának az otthonokba, egyelőre persze csak az Egyesült Államokban. A műfaj még minden tekintetben gyerekcipőben járt, így volt ez a hírműsorok esetében is. A korszakra azonban rányomta bélyegét a vörösöktől való félelem is, és különösen a Joseph McCarthy szenátor nevével fémjelzett „boszorkányüldözés”, melynek révén sokan veszítették el jó hírüket, sok esetben munkájukat is, mikor személyüket összefüggésbe hozták a kommunistákkal. (Ilyen volt többek között Dalton Trumbo, a Johnny háborúja szerzője és a Római vakáció forgatókönyvírója is.) Edward Murrow a CBS tévétársaság műsorvezetőjeként tényfeltáró módon akarta bemutatni McCarthy tevékenységét, és eközben dacolt mind a kormány, mind a szponzorok felől érkező kritikákkal és fenyegetésekkel. Mivel a szenátor akkoriban az ország egyik legnagyobb hatalmú embere volt, Murrow-nak és csapatának enyhén szólva nem volt könnyű dolga…

A színész, George Clooney rendezésében láthatjuk viszont mindezt, a kor hangulatát idézve természetesen fekete-fehérben. Ez a részlet máris jó pontot jelent, mert sokat tesz a múltidézésért, s a rengeteg archív hírfelvétel bevágása miatt amúgy is így lenne logikus. A jelenetek többsége zárt térben, a stúdió helyiségeiben játszódik, ami csak fokozza a történetből adódó szorongásos atmoszférát. A forgatókönyvön azonban meglátszik, hogy nagyon is dokumentarista jelleggel készült, ami egyszerre jó és rossz. Egyrészt nagyon hiteles az egész, másrészt viszont abszolút a műsorvezető és a szenátor párharcára fókuszál, vagyis hiába láthatjuk a munkatársak emberi oldalát is egyes részekben, a legvégén úgy érezzük, egy dokumentumfilmet néztünk végig. Talán érdemes lett volna kicsit tágabb szemszögből bemutatni a korszakot és nemcsak a filmhíradókra, illetve Murrow-ék munkájára összpontosítani – ezzel talán emberközelibbé lehetett volna tenni a forgatókönyvet.

Összegezve tehát egy történelmi szempontból érdekes és hiteles alkotásról van szó, amely azonban meglehetősen érdektelen lehet azoknak, akik nem érdeklődnek a hidegháborús korszak iránt, illetve nem rajonganak az itt látható színészekért. Köztük van többek között David Strathairn (Memphis Belle, Micsoda csapat, A Bourne-ultimátum), George Clooney (Sivatagi cápák, Ocean’s Eleven, Vészhelyzet), Jeff Daniels (Gettysburg, Istenek és hadvezérek, Pleasantville), Robert Downey Jr. (Acélember, Sherlock Holmes), sőt, a mellékszerepekben láthatjuk Reed Diamondot (Memphis Belle, 24, SWAT) és Tate Donovant (Memphis Belle, Orvlövész), illetve Glenn Morshowert (Transformers-filmek, Call of Duty MW2) is.

A magyar DVD-kiadás ennél minimalistább már aligha lehetne: angol és magyar hangsáv, magyar felirat. Slussz.

Hiteles és hangulatos, de tipikusan nem közönségfilm.
Értékelés: 8/10

Good night, and good luck (Good Night, And Good Luck)
Warner Independent Pictures 2005
Dráma (93 perc)
Rendező: George Clooney
Szereplők: David Strathairn, George Clooney, Jeff Daniels, Robert Downey Jr.
Zene: Jim Papoulis

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr512120359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2012.02.25. 06:07:59

Nagy kedvencem a film, értelmes mondanivalóval bíró, okosan elkészített kis mozi, melyre érdemes időt szánni.
süti beállítások módosítása