KÖNYV: Messze, messze (Sebastian Barry)
2011. szeptember 02. írta: Monty H.

KÖNYV: Messze, messze (Sebastian Barry)

Messze a hazától...

A Brit Birodalom első világháborús részvételét nagyban támogatták a dominiumok népei is. Közülük a kanadaiakról (Passchendaele) és az ausztrálokról (Gallipoli) már én is megemlékeztem egy-egy vonatkozó film kapcsán, ám az írekről még nem esett itt szó, egészen mostanáig. Sebastian Barry regénye a nagy háború poklát egy ír kiskatona szemével mutatja be.

Willie Dunne alacsony dublini legényke, aki testmagassága miatt sohasem léphet rendőr apja nyomdokaiba. Amikor azonban kitör a háború, részben hazafias lelkesedésből, részben fiatalos temperamentumból jelentkezik a brit haderőhöz, hogy a következő néhány évet a nyugati front lövészárkaiban töltse. A naiv fiú itt, a földi pokolban érik férfivé. Tűnődéseit, szemlélődéseit és élményeit Barry szívhez szóló leírásokkal tárja elénk, miközben az akkori ír események – például az 1916-os húsvéti felkelés – is előkerülnek.

Barry – hőséhez hasonlóan – Dublinban született 1955-ben, és a kilencvenes években lett népszerű. Nemcsak regényeket, hanem drámákat és verseket is ír. A Messze, messze díjnyertes alkotás lett 2005-ben, de a szerző egyéb munkáiért sok más díjat is kapott. Sajnos a magyar fordító, Szieberth Ádám láthatóan nincs otthon a katonai témában, így fordulhat elő, hogy például a géppuskát olykor lövegnek titulálja… Ezt leszámítva viszont nagyon korrekt minőségben dolgozta át magyarra ezt a könyvet; jól ráérzett a történet hangulatára és képes is volt ezt anyanyelvünkön visszaadni.

Messze, messze (A Long Long Way)
Írta: Sebastian Barry
Fordította: Szieberth Ádám
General Press 2011
352 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr673066777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem p 2011.11.22. 21:27:09

A kedves admin szerint mennyire jó ez a könyv?

Monty H. 2011.11.23. 08:09:03

@Történelem p: Nem derült ki a cikkből? :-) Szívhez szóló, megrázó, szomorkás.
süti beállítások módosítása