FILM: Mi újság, cicamica?
2011. február 21. írta: Monty H.

FILM: Mi újság, cicamica?

Legendák randevúja

Érdekes majdnem ötven év távlatából megnézni egy filmet, amiben ennyi legendás arc szerepel – akik közül akkoriban még nem volt mindegyik annyira legendás… A Mi újság, cicamica? egy kellemes romantikus időutazás a hatvanas évekbe.

A Párizsban élő újságíró, Michael James (Peter O’Toole) egy megrögzött, de jólelkű nőcsábász, aki, bár nagyon szeretné feleségül venni jegyesét, Carole-t (Romy Schneider), nem tud lenyugodni és képtelen ellenállni az útjába kerülő egyéb szépségeknek. Pszichoanalitikushoz fordul tehát, aki nem más, mint a német származású Dr. Fassbender (Peter Sellers) – nos, ő is megér egy misét, mert érett kora ellenére ő sem veti meg a futó kalandokat. Akadnak persze mások is ebben a romantikus komédiában, például a kétbalkezes Victor (Woody Allen) vagy az égből pottyant ejtőernyős hölgy, Rita (Ursula Andress)… És persze mindenki a boldogságot keresi a maga sajátos módján.

Clive Donner vígjátéka véleményem szerint ma is abszolút élvezetes darab, egy komolyan semmiképp nem vehető romantikus komédia, ahol a korántsem bonyolult forgatókönyv mellett jut időnk élvezni a feltűnő színészóriások játékát. Peter Sellers a nyughatatlan pszichomókus szerepében például nagyon emlékezetes, még akkor is, ha nem ez a legsikerültebb alakítása. Romy Schneidernek nem kellett nagyon megerőltetnie magát, az ő karaktere igazából megmarad a lelkes menyasszony szintjén, de Woody Allen már akkor is jól adta az ügyefogyott kisembert… Ursula Andress pedig ugyanolyan szexbomba, mint James Bond mellett volt.

Woody Allen jelenléte két szempontból is érdekes. Egyrészt ez volt az első nagyjátékfilm, amelyben szerepelt, és több tévés forgatókönyv után ez volt az első filmes forgatókönyve. A sztori egyébként egy másik híres színész, Warren Beatty félig-meddig önéletrajzi ihletésű története volt, de ő végül kilépett a projektből, mikor a főszereplő jelentősége némileg lecsökkent a mellékszereplők bevonásával párhuzamosan. Beatty ekkor távozott, helyét pedig Peter O’Toole vette át.

A hazai kiadású DVD tavaly érkezett, és nagy örömömre az eredeti magyar szinkron rajta van, olyan hangokkal, mint Márkus László (Peter Sellers), Újréti László (Peter O’Toole) vagy Kern András (Woody Allen). A magyar szinkron aranykorából származik ez a hangsáv, és külön érdekesség volt olyan geget felfedezni, ami az eredeti angolban nincs is benne, de tökéletesen passzol a film jellegéhez.

A főcímdal egyébként az azonos című Tom Jones-sláger volt, a What’s New Pussycat?

Kedves romantikus film, számos világsztárral.
Értékelés: 8/10

Mi újság, cicamica? (What’s New Pussycat?)
United Artists 1965
Romantikus vígjáték (105 perc)
Rendező: Clive Donner
Szereplők: Peter Sellers, Peter O’Toole, Romy Schneider, Woody Allen
Zene: Burt Bacharach

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr692672218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása