FILM: Micsoda csapat!
2011. február 13. írta: Monty H.

FILM: Micsoda csapat!

A baseballban nincsen sírás!

Egy méltatlanul elfeledett, de abszolút figyelemre méltó sportfilmről lesz most szó. Anno a magyar mozikban is játszották, később az HBO is műsorára tűzte, de amúgy nem sokat lehetett róla hallani, és a közönség nagy része szerintem nem is ismeri. Aki egy picit is érdeklődik a sport, a baseball vagy a második világháborús amerikai hátország élete iránt, annak ez a film kötelező darab.

Amikor 1941 végén az Egyesült Államok hadba lépett, számos férfi és fiú húzott egyenruhát. Az ő helyüket nemcsak a gyárakban kellett átvennie a nőknek, hanem egy igen népszerű amerikai sportban, a baseballban is. „The show must go on”, és ezt akkor is tudták. Ezért hát női baseball-játékosokat kezdtek toborozni az ország minden tájáról, hogy egy profi női liga alakulhasson meg. Hőseink fiatal lányok, asszonyok, akiknek komoly lehetőségük nyílik a kitörésre.

Dottie Hinson (Geena Davis) és húga, Kit (Lori Petty) így kerülnek be a női ligába, sok más sorstársukkal egyetemben (Madonna, Tracy Reiner, Ann Cusack, stb. keltik őket életre). A csapat élén pedig egy hajdan sikeres, de most inkább szétesett és részeges edző (Tom Hanks) áll. A kezdeményezés még új, sok a buktató és a kérdés, de a csapat nem adja fel, és a női baseball hamarosan helyet követel magának az amerikai történelemben… Sportfilm ez a javából, de ugyanúgy szól a családról, a női közösségekről és a női szerepvállalásról. Emiatt aztán főleg a túlnyomórészt női karakterek viszik el a filmet, akikkel nincs is gond, bár bizonyos szerepek (a dögös rosszlány, az előnytelen külsejű dagi, a háttérbe szorított kistestvér, és így tovább) és élethelyzetek kissé sablonosak, illetve egyes nézők számára túlzottan is csöpögősek.

A film hangulata és zenéje ennél jobb talán nem is lehetne: a negyvenes évek atmoszférája csak úgy sugárzik a képekből, a dallamok között pedig Hans Zimmer saját szólamai mellett az akkori kor slágerei is előkerülnek. A szereplők jellegzetes hajviselete, ruházata és a díszletek tökéletesen sikerültek. A rendező is jó munkát végzett, de sportfilmről lévén szó, az operatőrnek is fontos szerep jutott.

A film magyar DVD-változata ma már nehezen beszerezhető, de a külföldi verzión is találunk magyar feliratot. Tartalma angol, francia, német, olasz és spanyol hangsáv, ugyanilyen, illetve magyar, görög, lengyel és sok más felirat, az extrák közt egy rövid werkfilm, egy dokumentumfilm a női baseball-játékosokról, Madonna videoklipje (This Used To Be My Playground) és három előzetes.

Hangulatos és emlékezetes sportfilm.
Értékelés: 9/10

Micsoda csapat! (A League Of Their Own)
Columbia 1992
Sport, dráma (123 perc)
Rendező: Penny Marshall
Szereplők: Geena Davis, Tom Hanks, Lori Petty, Madonna
Zene: Hans Zimmer

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr242478420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása