FILM: SEAL Team VI – Út a földi pokolba
2011. január 20. írta: Monty H.

FILM: SEAL Team VI – Út a földi pokolba

Ellenséges területen rekedve

Viszonylag friss, 2009-es filmről van szó, mely néhány hónapja jelent meg DVD-n magyarul, és amely sok szempontból a már bemutatott Öböl-akcióra emlékeztet.

A címből már kitalálható, hogy az amerikai flotta különleges alakulatának tagjai lesznek a főszereplők, akik éppen egy roppant fontos mélységi megfigyelő bevetésre indulnak az öböl-háború hajnalán. Az ilyenkor szokásos tiszteletkörök – közös kiképzés, lelkesítő beszéd, a releváns politikus izzadása – után máris ellenséges területen találják magukat, és sajnálatos módon nem tudják elkerülni a találkozás a polgári lakossággal sem…

Az alapsztorira ráfért volna valami kis extra: vagy érdekesebb karakterek, vagy érdekesebb párbeszédek, vagy valami más. Mindez sajnos elmaradt, így hát marad egy közepes akciófilm, amely mindenből egy keveset nyújt, de változó színvonalon. A drámai hatás végett például a járőrparancsnok családi életébe is bepillantást nyerhetünk, de túlságosan erőltetettnek hat ez a szál – különösen a film fináléjában, ahol megengedhetetlenül el van húzva. A hitelesség hol jól eltalált, hol számos csorbát szenved: a MARPAT mintájú egyenruhát 1991-ben például még nagyon nem használták, sőt, a háromszínnyomásos sivatagi cucc sem volt még rendszeresítve. Az pedig, hogy az egyik fickó nyugat-német szereléket, a másik pedig észak-vietnami mellényt hordjon, enyhén szólva is vad ötlet (bár az utóbbi még valahogy belemagyarázható), hogy ne is említsem azt a tényt, hogy hőseink ellenséges területen sem hordanak magukkal hátizsákot, sőt, kulacsot sem. (A Közel-Keleten végül is minek az?)

Hogy jót is mondjak, a zene atmoszférikus, és a látványvilág egyáltalán nem rossz, bár ezt a túlhúzott kontrasztos, kézikamerás technikát már sokszor láthattuk, és sokaknak az idegeire fog menni… Ehhez képest a csatajelenetek annyira nem ütnek, viszont többször is látunk majd archív felvételekből vágott képsorokat, melyekkel a szokásos gondok vannak, például az, hogy a repülőgépek típusa snittenként más és más.

A hazai DVD-változat magyar és angol hangot, továbbá magyar feliratot tartalmaz, extrák nélkül.

Gyenge akciómozi néhány egészen jó megoldással.
Értékelés: 4/10

SEAL Team VI – Út a földi pokolba (Journey Into Darkness)
MCA Inc 2009
Háborús, akció (98 perc)
Rendező: Mark Andrews
Szereplők: Jeremy Davis, Ken Gamble
Zene: Matt Gates

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr702571860

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - TÁJKÉP CSATA UTÁN 2011.01.20. 10:54:00

Pablo Picasso | Guernica (részlet)Megérzi-e a természet az ember gyilkos tetteit? Megborzonganak-e a növények, a vizek, megremeg-e a talaj, a kő? Ha egy este ötezer embert mészárolnak le a mezőn üvöltések és hörgések közepette, reggel a letiport fű úgy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása