2010. feb 16.

FILM: Államok kontra John Lennon

írta: Monty H.
FILM: Államok kontra John Lennon

Művész. Békepárti aktivista. Közellenség…

Még évekkel ezelőtt futottam össze ezzel a filmmel, persze nem a hazai boltokban, hanem a neten böngészve, aztán Angliában sietve meg is vettem. A magyarországi DVD-változat csak mostanában érkezett meg, így hát szerencsére nyugodtan ajánlhatom most már bárkinek.

John Lennon nemcsak zenei téren volt meghatározó alakja a hatvanas-hetvenes éveknek, hiszen a békemozgalomban is aktív szerepet vállalt. Ilyen minőségében igen sok fejfájást okozott az Egyesült Államok kormányának, mely akkortájt nyakig benne ült a vietnami konfliktusban, az utcákon pedig egyre többen tiltakoztak, nemcsak a háború, hanem számos társadalmi igazságtalanság ellen. Azzal, hogy John és Yoko ágyban fekve, a lehető legbékésebb módon, de a sajtó kamerái előtt demonstrált a béke mellett, kivívta Nixonék gyanakvását, de ez csak a kezdet volt, hiszen a Give Peace A Chance című dal lényegében himnusza lett a háborúellenes mozgalomnak. Aztán barátságot kötött Bobby Seale-lel is, a Fekete Párducok alapítójával… Nem csoda, hogy az FBI megfigyelés alatt tartotta Lennonékat is, akik idővel persze észrevették ezt, és korántsem örültek neki. 

A készítők számos (többek között Yoko Onóval, Noam Chomskyval és Ron Kovic-kal készített) interjú és archív híradóanyagok segítségével mutatják be John akkori tevékenységét. A film összességében pörgős, kiegyensúlyozott és szórakoztató, részben a vágás és a korabeli zenei betétek jóvoltából. Sokat elárul az, amit Yoko Ono nyilatkozott: „A róla készült dokumentumfilmek közül ez az egyetlen, ami neki is tetszett volna…”

Az eredeti DVD számos extrával bírt, ezek szerencsére a magyar kiadásra is átkerültek: vannak itt interjúk, kisfilmek, galériák, összességében nagyon igényes válogatásban. A magyar változatra azonban csak magyar felirat került.

Jól összerakott, szórakoztató dokumentumfilm
Értékelés: 9/10

Államok kontra John Lennon (The US vs. John Lennon)
Lionsgate 2007
Dokumentumfilm (96 perc)
Rendező: David Leaf, John Scheinfeld

Szólj hozzá

dokumentumfilm hidegháború vietnami háború