FILM: Toko-Ri hídjai
2009. október 26. írta: Monty H.

FILM: Toko-Ri hídjai

Család és kötelesség

A hidegháború első jelentős összecsapásáról, Koreáról viszonylag kevés filmalkotás készült, valószínűleg azért, mert amerikai szemmel egy meglehetősen érthetetlen és látszólag félbehagyott konfliktus volt, melyet gyakran emlegetnek „elfeledett háborúként”. A kevés kivétel egyike Grace Kelly és William Holden főszereplésével készült, egy évvel a fegyverszünet megkötése után, 1954-ben.

Javában zajlik a koreai légiháború. A repülőgép-hordozókról operáló amerikai pilóták veszélyes bombázó bevetéseket hajtanak végre ellenséges terület felett. Harry Brubaker  egyike ezen pilótáknak. Tartalékos tiszt, aki kötelességtudatból teszi kockára az életét, miközben barátai odahaza biztonságban éldegélnek, és akinek az idegei mostanra kezdik felmondani a szolgálatot. Megtudja, hogy hamarosan a Toko-Ri melletti hidakra kell majd lecsapnia, mely a legjelentősebb és legveszélyesebb célpont Észak-Koreában. Előtte viszont egyhetes eltávozást kap, s végre újra találkozhat családjával…

William Holden markáns vonásai és meggyőző színészi képességei a film erősségei közé tartoznak. Mellette feltűnik a kor másik híres színésze, Mickey Rooney is, aki egy mentőhelikopter pilótáját alakítja. Grace Kelly szerepe itt szinte csak háttérszerű: aggódó családanya és feleség, akinek nem is jut hosszú idő a vásznon. Összegezve, ez a film inkább szól a háborúról, mint a szerelemről, s annak is a lélektani oldaláról. Háborús filmként viszont kellemes meglepetés, hogy a propagandaszólamok a kor hasonló jellegű alkotásaihoz képest igencsak visszafogottak: úgy is fogalmazhatnék, a Toko-Ri hídjai nem John Wayne-szerű hősöket akar kreálni, hanem nagyon is valósághű formában akarja megmutatni a háborús mindennapokat és a pilóták közötti testvériséget, ideértve a hősies mentőakciókat, de az elkerülhetetlen emberveszteségeket is.

A film magyar DVD-kiadást is megért, de ennek ma már nyomát sem látni. Szerencsére az angol változatra is került magyar felirat. Ezen még francia, német, olasz és spanyol szinkront, illetve számtalan feliratot találunk – nem így extrákat.

Szerelem, bajtársiasság, háború.
Értékelés: 7/10

The Bridges at Toko-Ri (Toko-Ri hídjai)
Paramount 1954
Háborús dráma (99 perc)
Rendező: Mark Robson
Szereplők: William Holden, Grace Kelly, Mickey Rooney
Zene: Lyn Murray

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr571412742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása