FILM: Lánglovagok
2009. február 27. írta: Monty H.

FILM: Lánglovagok

Tűzoltó leszel vagy katona? Naná, hogy tűzoltó!

Több mint tíz évvel ezelőtt láttam ezt a filmet a televízióban, és bár a cselekményből nem sok maradt meg bennem, jól emlékszem, hogy akkor nagyon tetszett. Ezért nagyon megörültem, amikor nem sokkal karácsony előtt kijött a magyar DVD-változat. A 990 forintos árkategória viszont nem sok jóval kecsegtetett a kiadás minőségét illetően…

Brian (William Baldwin) kezdő tűzoltóként dolgozik, bátyja (Kurt Russell) parancsnoksága alatt. Állandóan kísérti őket apjuk emléke, aki tűzhalált halt húsz évvel korábban, ők pedig egymással sem jönnek ki rendesen, és nőügyeik is csak bonyolítják a helyzetet. Eközben gyanús, gyújtogatást sejtető tűzesetek történnek a városban, és nyomozás indul… A Lánglovagok remekül elegyít több műfajt, drámát, akciót, krimit és családi filmet.

Jó látni, hogy Ron Howard rendező milyen komoly munkát végez egy-egy filmje érdekében: az Apollo 13-nál az űrhajósok világát mutatta be igen részletesen és hitelesen, itt pedig a modernkori tűzoltók mindennapjaiba vezet be minket, a tőle megszokott alapossággal és elkötelezettséggel. A forgatókönyv Gregory Widen munkája, aki három éven át dolgozott tűzoltóként, s részben személyes élményeiből írta a szkriptet. A téma amúgy is elég elhanyagolt ahhoz, hogy érdekfeszítő filmet lehessen kanyarítani belőle, de ehhez persze nemcsak jó forgatókönyv és rendező kell. A trükkmesterek elsőrangú teljesítménye révén a tűzjelenetek is odatesznek (egy operatőrt többször be is kergettek a lángok közé, persze tűzálló ruhában), de kiemelhetnénk akár a kiváló filmzenét is (Hans Zimmer), vagy a fényképezést (Mikael Salomon) és a vágást.

A színészek között számos ismert név felbukkan, így William Baldwin és Kurt Russell mellett nem halványulhat el Robert DeNiro vagy Donald Sutherland mellékszerepe. Érdekes részlet, hogy Briant eredetileg Brad Pitt alakította volna, de szóba került még Val Kilmer és Johnny Depp is, míg Kurt Russell helyett eleinte Dennis Quaidet képzelték el Bull szerepében. Russell, Baldwin és Scott Glenn egyébként a veszélyesebb jeleneteket is többnyire maguk csinálták végig, és ezzel annyira lenyűgözték Walter Scottot, a kaszkadőrrészleg vezetőjét, hogy a stáblistán szereplő dublőrök közé az ő nevüket is betette.

A magyar DVD-kiadás a 300 című filmet idézi, legalábbis olyan szempontból, hogy spártai. Extrákat hiába is keresnénk, és az 5.1-es angol hang és a 1.0-ás(!) magyar szinkron mellé csak magyar feliratot kapunk, ez utóbbit viszont csapnivaló minőségben (hiányos és rengeteg benne az elírás). A felbontás az átlagosnál gyengébb, a kép elég szemcsés. Ez a film tényleg megérdemelt volna valami komolyabbat…

Jól sikerült dráma a tűzoltók mindennapjairól.
Értékelés: 9/10

Lánglovagok (Backdraft)
Universal 1991
Dráma (132 perc)
Rendező: Ron Howard
Szereplők: Kurt Russell, William Baldwin, Jennifer Lason Leigh, Rebecca DeMornay, Donald Sutherland, Robert DeNiro
Zene: Hans Zimmer

 

Pár hasznos link:

A film előzetese 

 

Jó kis zenés videó a film jeleneteiből 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr15847160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vényesssy 2009.03.11. 22:26:06

Nézz szembe a bestiával!
süti beállítások módosítása