MAKETT: P-47D Razorback
2009. szeptember 29. írta: Monty H.

MAKETT: P-47D Razorback

Academy 1:72

A második világháború legnagyobb és legnehezebb egymotoros vadászgépe volt. Kísérővadászként, elfogóvadászként és vadászbombázóként is használták. A pilóták nagyon kedvelték, mivel egyike volt a legszívósabb, legmegbízhatóbb típusoknak, elsöprő erejű és variálható fegyverzetéről nem is szólva…

Monty: p-47razorback00

Az Academy cég a P-47-es 1:72-es változatánál is úttörő szerepet kapott, mivel jó minőségű és elérhető árú makettváltozata azelőtt nemigen létezett. Ez a készlet sem okozott csalódást. A készlet szinte csak a törzs alkatrészeiben tér el az Academy hasonszőrű makettjétől, mivel a Razorback a P-47D korai változata, mely még nem a cseppalakú kabintetővel készült. A szürke alkatrészek nagyon szép kidolgozásúak, az összeállítás problémamentes. A fülke nyitható tetejű, és kétféle (Hamilton és Curtiss) légcsavart kapunk a géphez. A választható fegyverzet terén lehet aztán tobzódni: kapunk két bombát, két kötegelt hármas rakétavetőt és kétféle ledobható póttartályt. (Érdemes az archív fotókat tanulmányozni, mert mindezeket nagyon sokféle variációban tudták rögzíteni.)

Monty: p-47razorback04

A matricák két amerikai gépre elegendőek. Az egyik egy nem túl érdekes zöld-szürke repülő Angliából, a másik viszont a híres, 327. amerikai vadász csoport, a „Kockásfarkúak” egyik képviselője. A fekete-sárga pepita farokrész rendkívül látványos összhatást biztosít, és magyar vonatkozása is van, mivel az alakulat a Földközi-tenger térségében állomásozott, és többször feltűntek a magyar légtérben is (a P-47 mellett használtak még P-40 és P-51 gépeket is). Bár kissé aggódtam a nagy felületű pepitajelzések miatt, végül mégis ezt választottam.

Monty: p-47razorback01

Az összeállítással nem volt gond (a futóművek pozicionálása például példaszerű). A matricák viszont lehetnének egy picit puhábbak… A pepitaminta felhelyezéséhez matricapuhító folyadékot is használtam, de a szélek töredezését sajnos nem tudtam elkerülni, vagyis némi plusz festéket is igénybe kellett vennem. Egy póttartályt és két bombát kapott a repülő, ami aztán valóban harciassá tette ezt az amúgy is vadkan-jellegű vadászgépet.

Monty: p-47razorback02

Összességében egy nagyon szép makett, amely – pláne ezzel a matricával – valószínűleg nemcsak nekem tetszik. Kezdőknek is bátran ajánlom.

Monty: p-47razorback03

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr131412690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása