2008. sze 07.

FILM: Transformers

írta: Monty H.
FILM: Transformers

Bazinagy robotok vagdalkozása

Újabb példa egy klasszikus képregénysorozat megfilmesítésére. Tudván, hogy dögnagy alakváltó robotok a főszereplők, nem is csoda, hogy a 21. század elejéig vártak ezzel a projekttel. A digitális trükktechnika mostanában érte ugyanis csak el a kívánt szintet.

Transformers05.jpg

Bár nálunk valahogy sosem alakult ki igazi kultusza, többen is ismerhetik a hozzánk az 1990-es évek elején megérkezett eredeti képregényt, illetve az ebből készült játékfigurákat. Az alapötlet azért lehetett jövedelmező, mert egyesítette mindazt, amit a gyerekek annyira tudnak szeretni: a mindenféle járművet, a bazinagy fegyvereket és az „átváltozással” járó szerelgetést. Ami a történetet illeti, a fenti robotok egy távoli bolygóról, a Cybertronról érkeztek hozzánk. Két pártra szakadva küzdenek egymással, jelen esetben kultúrájuk egy ősi darabkájáért, a Kockáért. Hogy a kereszttűzben emberi lények is felbukkannak, nos, ez a rosszakaratú Álcákat (Decepticon) nem zavarja – az Autobotok viszont szerencsére segítőkészebbek. Nélkülük rögtön keresztet is vethetnénk az emberiségre…

Hogy mit lehet ebből a történetből kihozni a jelenkor filmes technológiájával, Michael Bay előadásában? Hiteles robotfigurák (CGI rulez), látványos fegyverorgia, izgalmas akció (a skorpiórobot sivatagi támadása klasszikus!) és remek zene (á la Steve Jablonsky), a Bay bácsitól már megszokott pergő stílusban. A szokásos hollywoodi elemektől (szerencsétlenkedő kölyök, aki megváltja a világot; mutatós bige, aki hozzá húz, és nem az izomagyú hátvédhez; néger rapper hekker, aki többet tud, mint a Pentagon összes szakértője együtt, stb.) eltekintve a forgatókönyv is jól működik. Legalábbis a műfajához mérten jól.

Transformers08.jpg

A negatívumok? A naiv politikai hozzáállás, ami Bay-re amúgy is jellemző – az ő világában a nemes szívű Egyesült Államokon kívül másnak nem juthat hely. A közel-keleti jelenetek szerencsére nem tartalmaznak kimondott aktuálpolitikai utalásokat – viszont a hangulatnak adnak. Többen kritizálják például a szerintük gyermeteg humort. Nos, nem lehet letagadni, hogy a film nem sima akciófilm, hanem egyben családi mozi is, és a gyerekekre is tekintettel kellett lenni. Figyelembe véve, hogy egy rajzfilm és egy képregény volt az alap, ennyi talán megengedhető.

Transformers03.jpg

Összességében egy szórakoztató jellegű akciófilmről van szó – és annak tökéletesen be is válik. Bayt lehet szeretni vagy nem szeretni, de tény, hogy ilyen látványfilmekben (lásd Armageddon) általában ott van. Aki nem tud elvonatkoztatni a valóságtól, annak mondjuk nem ajánlom. Folytatás – állítólag – 2009-ben.

Transformers04(1).jpg
A magyar DVD-kiadás két formában érkezett. A hagyományos mellett a polcokra került egy fém díszdobozos változat is, mely nagyon szépre sikerült. A fekete fémtok elején az Autobotok jelvénye, alatta a Protect (Védelmezz) felirattal, a hátán az Álcáké, alatt a Destroy (Pusztíts) szócskával. Az angol hangsáv mellett magyar és cseh hang került rá, illetve a feliratok közt találunk magyart, angolt, csehet és horvátot is. Az audiókommentár mellett kapunk magyar feliratú werkfilmet, egy kisfilmet a technikai megvalósításról, valamint a sivatagi támadásról szóló szösszenetet. Igényes kiadás.

Tökéletes kikapcsolódás azoknak, akik még nem akarnak felnőni.
Értékelés: 9/10

Transformers (Transformers)
Paramount (2007)
Sci-fi, akció, 144 perc
Rendező: Michael Bay
Szereplők: Shia LaBoeuf, Megan Fox, John Voight, Josh Duhamel
Zene: Steve Jablonsky

A női főszereplő, a mutatós Megan Fox számára ez a film jelenti a kitörést. A rajongók kedvéért következzen még néhány pofásabb képkocka őróla. Hát igen. 

 

 

 

Szólj hozzá

transformers képregényfilm akciófilm