FILM: Elsöprő túlerő
2015. augusztus 02. írta: Monty H.

FILM: Elsöprő túlerő

Akik nem adják fel

Az ötvenes-hatvanas években az amerikai stúdiók csak úgy ontották magukból a háborús filmeket, és ezek közül többre a mai napig emlékszünk, de legalább ugyanennyi eltűnt a süllyesztőben – és általában okkal. Az Elsöprő túlerő ez utóbbiak közé sorolható, hiába tűnik fel benne jó pár híres és tehetséges színész…

elsopro_tulero_2.jpg

A második világháború távol-keleti hadszínterén járunk, valahol a burmai dzsungelben. A Tom Reynolds százados által vezetett kis létszámú, de multinacionális OSS-alakulat a dzsungel mélyén tör borsot a megszálló japán hadsereg orra alá, soraikat pedig az általuk kiképzett őslakosok egészítik ki. A parancsnoknak két fronton is helyt kell állnia, hiszen az ellenség mellett időről időre saját feletteseivel is meg kell küzdenie.

elsopro_tulero_4.jpg

Az Elsöprő túlerő szimpla háborús kalandfilmként indul, ahol eleinte nem kapunk többet, mint a korszak más, melldöngető eposzaiban: Frank Sinatra keménykezű, fásult tisztet alakít, akinek tele már a bakancsa a főhadiszállás hozzáállásával – ő viszont igenis törődik embereivel és mindenképp ki akarja harcolni, ami jár nekik, miközben persze a japcsiknak is keményen oda akar vágni. Ehhez a kettős küzdelemhez a forgatókönyvíró hozzácsapott egy szépséges hölgyet, méghozzá Gina Lollobrigida személyében, hogy a nem kicsit közhelyes háborús románc tovább bonyolítsa a helyzetet. Eddig tehát még semmi különös, de aztán a film utolsó harmadában kapunk egy fokozottan kockázatos küldetést és aztán a drámai vonal is hozzáadódik, amikor hőseink rádöbbennek, hogy most kivételesen nem is a japánok jelentik az igazi veszélyt… Ez és a hadbírósági tárgyalás fenyegető árnyéka tehát valamicskét javít a helyzeten, itt már elhinnénk, hogy komolyabb (sőt, komorabb) mondanivaló is keveredett a történetbe, de a lezárás természetesen inkább a hepiendet támogatja, vagyis tetten érhető a hazafias „inkább-ne-vegyük-el-a-publikum-kedvét-a-háborúzástól”, illetve „a-hadseregben-is-vannak-azért-rendes-emberek” üzenet.

elsopro_tulero_1.jpg

Frank és Lollo mellett ott van még Steve McQueen vagy Charles Bronson, akiknek – más filmek révén már tudjuk – jól áll a kemény katona szerepe, más kérdés, hogy olyan marginális szereplők, hogy futólag ugyan integethetünk nekik bizonyos jelenetekben, de tálentumukat éppen csak, hogy meg tudják villantani egy-egy sablonos szerepben. A brit Peter Lawford megjelenése ezzel szemben kellemes meglepetés volt: aki nem emlékezne rá névről, A leghosszabb napban ő alakította Lord Lovatet, de szerepelt az Ocean's Eleven eredeti, 1960-as változatában is. Mindenesetre a színészi játék tekintetében senkit nem tudnék kiemelni, bár a film súlya ismeretében ezen nem is csodálkozhatunk. A dialógusok hol csattanósak, hol enyhén sablonosak, de összességében nem tesznek hozzá sokat a végeredményhez.

elsopro_tulero_3.jpg

A csatajelenetek sehol nem lépnek túl a kor színvonalán: bazi nagy robbanások, csípőből kaszáló színészek, kötelességtudóan elhulló mozijapánok, ma már mindenképpen művinek ható képsorokon, melyek egyszerűen gyönyörűen meg vannak világítva… Igen, ez utóbbi mindenképpen a film erőssége. Az operatőr, William H. Daniles olyan remek munkát végzett, hogy az már itt-ott magát a hitelességet rontja. Ettől függetlenül tényleg szemet gyönyörködtető képsorokat tett le az asztalra, melyek egyes nagytotáloknál vagy épp Gina szépségének kiemelésénél komoly esztétikai élményt nyújtanak.

A verdikt tehát egyértelmű: ha már százszor láttad a többi háborús klasszikust, és kíváncsivá tettelek, nézz bele nyugodtan, de ha kényes ízlésű vagy, inkább válassz mást holnap estére – választék van, bőven. Mellesleg, a filmet DVD-n kiadták nálunk is, angol, német és spanyol hangsávval, angol, magyar, német és több más felirattal. Extrából nem meglepő módon mindössze egy előzetes került.

Van jobb a műfajban.
Értékelés: 5/10

Elsöprő túlerő (Never So Few)
Warner Bros. 1959
Háborús (119 perc)
Rendező: Edmund Grainger
Főszereplők: Frank Sinatra, Steve McQueen, Gina Lollobrigida
Zene: Hugo Friedhofer

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr647674820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutajoss 2015.08.10. 09:13:24

A szereposztás mindenképpen többet sejtetett.
süti beállítások módosítása