KÉPREGÉNY: Operation Overlord
2019. június 06. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Operation Overlord

Öt történet a partraszállásról

A világtörténelem egyik legnevesebb hadműveletéről több képregény is született, s ezekből már én is bemutattam kettőt. Ezúttal a legfrissebb darabok közül következik egy sorozat, melyet két éve gyűjtöttem be egy normandiai körút során.

overlord.jpg

A széria nem törekszik arra, hogy teljes képet nyújtson a hadműveletről, helyette öt jelentős helyszínt, öt különálló történetet emeltek ki, melyek valós alapúak. Az első kötet Ste-Mere-Église felszabadításáról és az amerikai ejtőernyősök bevetéséről szól, a második az Omaha Beach-i partraszállásról (ebben sikerrel szerepeltetik a WN62 kapcsán már említett Heinz Severlohnt), a harmadik a brit légideszantosok akciójáról a merville-i üteg ellen, a negyedik a francia rohamcsapat ouistrehami harcairól, az ötödik pedig Pointe-du-Hoc bevételéről és az amerikai rangerekről. (Egyébként a sorozat azóta egy újabb kötettel bővült, melynek címe Éjszaka a Berghofban és részben Hitler közvetlen környezetének D-napi eseményeiből építkezik. Sajnos erről még nem tudok beszámolni.)

Az öt, nagyalakú kötet a francia képregények ismerői számára nem meglepő módon kellően robusztus. A rajzokat Davide Fabbrinak és Christian Dalla Vecchiának köszönhetjük. Előbbi neve ismerős volt, ő már annak idején a Dark Horse Star Wars-képregényeinek alkotói között is felbukkant. Rajzstílusuk talán nem mindenki tetszését nyeri majd el, azonban részben a színkezelésnek hála a hangulat kimondottan erős, a merész nézőpontoknak és túlnyomórészt dinamikus mozdulatoknak köszönhetően pedig valóban jól megragadják egy-egy csatajelenet atmoszféráját és feszültségét. A történetek színvonala ugyan nem egyenletes, de végig realista: egyértelműen látszik, hogy az írók tisztelettel vették kezükbe az alapanyagot és a visszaemlékezések nyomán sikerült biztosítaniuk a személyes hangvételt, illetve a történelmi tényeknek megfelelő részleteket. Nem mellékes, hogy láthatóan a szakirodalmat is haszonnal forgatták, már ami katonai felszereléseket vagy az eredeti helyszíneket illeti, ami ugyan ma már nem kivételes, de mindenképpen a hitelességet erősíti.

A szériát minden hadtörténeti érdeklődésű képregénybarátnak ajánlom, főleg, hogy egy ideje már nemcsak franciául, hanem angolul, illetve más nyelveken is elérhető. Magyarországi kiadására sajnos nem látok sok esélyt, bár a hazai képregénypiac elmúlt években tapasztalható fellendülését látva semmi sincs kizárva…

Operation Overlord 1–5 (Sainte-Mere-Eglise; Omaha Beach; La Batterie de Merville; Commando Kieffer; La Pointe du Hoc)
Glénat 2014–2016
Írta: Bruno Falba & Michael Le Galli
Rajzolta: Davide Fabbri & Christian Dalla Vecchia 

Br commando gold beach.jpgHa érdekelnek a D-nappal kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről, makettekről, videójátékokról és képregényekről –, akkor
IDE KATTINTS.

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr8514827184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása