FILM: Végzetes rágalom
2013. május 01. írta: Monty H.

FILM: Végzetes rágalom

A szavak erejével is tönkretehetsz valakit

A filmművészet, amellett, hogy szórakoztat, sokszor felvállalja a társadalmi problémák boncolgatásának – sokszor igen kényes – kérdését is. Ötven-hatvan évvel ezelőtt még nehéz volt vászonra vinni olyasmit, ami a nagyközönség előtt tabutémának számított - de egyre többen próbálkoztak ezzel is.

vegzetesragalom3.jpg

Martha és Karen bentlakásos iskolát vezet egy konzervatív amerikai kisvárosban. Látszólag minden remekül megy, Karen ráadásul már esküvőjét tervezgeti. Egy hazudós, zsarolásra hajlamos kislány, Mary, azonban nem viseli a rá rótt büntetéseket, és bosszúból kitalál egy történetet a két fiatal tanárnőről, melynek burkolt leszbikus éle van. A rosszindulatú pletyka futótűzként terjed a városban, és az iskola hamarosan összes diákját elveszíti. Minden, amiért Karenék eddig küzdöttek, összedőlni látszik...

vegzetesragalom1.jpg

Lillian Hellmann színdarabíró művéből íródott a forgatókönyv – őt magát is megvádolták egy ízben hasonló kapcsolattal, s fontosnak látta kihangsúlyozni, milyen komoly pusztítást tud végezni egy pletykahadjárat. A film korai változatát, Ezek hárman címmel egyébként 1936-ban ugyanaz az ember rendezte, aki ezt a verziót is: William Wyler (Memphis Belle, Római vakáció, Hogyan kell egymilliót lopni?, Ben Hur). Akkoriban persze a leszbikus felhang nem volt még megengedhető, ezért szerelmi háromszöggé szelídítették a történetet, melyben a pletyka hatalmát ugyanúgy meg lehetett mutatni.

vegzetesragalom2.jpg

A forgatás körülményei nem voltak éppen ideálisak: Wyler akkor tért vissza a Ben Hur kimerítő forgatásáról, ráadásul a stúdió alig hárommillió dollárt szánt a projektre. A végeredményen is látszik, hogy több potencia lapult ebben a filmben, bár a szereplők mindent elkövettek. Audrey mellett igazán jó volt látni a gyereksztárból felnőtt Shirley McLaine-t (80 nap alatt a Föld körül, Irma, te édes) és a markáns James Garnert (A nagy szökés, Maverick). A gyerekszínészekre sem lehet egy rossz szavunk, és az atmoszféra fokozatos változása is végig kézzelfogható. Viszont úgy éreztem, hogy még Wyler is óvatosan nyúl ehhez a témához – ami a korszellem ismeretében nem meglepő –, McLaine pedig utólag ki is mondta, hogy nem beszélték át a forgatáson a konfliktus lényegét és a szereplők nem is érthették azt teljesen. Ettől függetlenül nagy hatású dráma ez, de sokkal inkább szól a rosszindulatú csámcsogás veszélyeiről, mint a szexuális orientációval szembeni diszkriminációról.

A film DVD-n kapható nálunk. A 2.0-ás angol és magyar hangsávot magyar felirat kíséri. Extraként mindössze egy Hepburn-filmográfiát és néhány ajánlót kapunk.

Erős lélektani dráma.

Értékelés: 7/10

Végzetes rágalom (The Children's Hour)
MGM 1961
Dráma (118 perc)
Rendező: William Wyler
Szereplők: Audrey Hepburn, Shirley McLaine
Zene: Alex North

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr815253165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.o.z.s.o. 2013.05.08. 20:27:13

Hasonló történet a skandináv filmek egyszerű tökéletességében, kortárs interpretációban, Mads Mikkelsennel:
www.imdb.com/title/tt2106476/

Monty H. 2013.05.08. 22:41:52

@m.o.z.s.o.: A plakátot mostanában sok helyen mutogatják... Beugrott.
süti beállítások módosítása