KÉPREGÉNY: Overlord – 6 June 1944
2011. június 06. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Overlord – 6 June 1944

Ugyan nem kerek évforduló, de mégiscsak június hatodika van, ezért elővettem egy képregényt, mely a két évvel ezelőtti d-napi dömpingből valahogy kimaradt. Természetesen ezt a darabot sem idehaza szereztem be (arra várhatnék), hanem egy brüsszeli kirándulás során, méghozzá az ottani hadtörténeti múzeumban, melyet minden érdeklődőnek ajánlok, mivel az egyik legjelentősebb és leglátványosabb gyűjtemény a témában. (Egyébként nemcsak Belgiumban, hanem Franciaországban is kapható, pláne, ha az ember Normandiában jár…)
 
Mister Kit és Serge Saint-Michel nagy fába vágta a fejszéjét, mikor a teljes normandiai csata történetének képes bemutatására vállalkoztak. Amellett, hogy komoly szerkesztői munka szükséges egy többhónapos eseményfolyam leírásához, fontos, hogy a történet állandó szereplőket is mozgasson, hogy a hangvétel személyes maradhasson. Tulajdonképpen mindkét vonalon sikerrel jártak, vagyis emiatt nem lehet okunk panaszra, viszont a rajzstílus egy-két hiányossága nyilván másoknak is szemet fog szúrni (például egy-két helyen aránytalanok a figurák, máshol a mozdulataikból hiányzik a dinamizmus, illetve a rajzolónak időnként elfogyott a türelme, és emiatt picit elnagyoltan dolgozott).

Hibái ellenére is egy nagyon figyelemreméltó kötetről van szó, mely méretével és keménytáblás kivitelével is tekintélyt parancsol a téma egyéb képviselői között. Hitelességével nincs gond, hangvétele komoly, de nem túlzottan brutális, így fiatalabb olvasók számára kifejezetten ajánlható, ha érdekli őket a normandiai csata átfogó képregényes története. Tudtommal angolul és franciául kapható, bár elképzelhető, hogy az elmúlt bő másfél évtizedben kiadásra került más nyelven is… Merthogy ez a kötet eredetileg a partraszállás 50. évfordulóján jelent meg, 1994-ben.

Overlord – 6 June 1944
Írta: Serge Saint-Michel
Rajzolta: Mister Kit
Éditions de la Porte S.A. 1994
84 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr182958971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása