KÉPREGÉNY: Star Wars: Skywalker lesújt & Darth Vader
2017. május 29. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Star Wars: Skywalker lesújt & Darth Vader

Még mielőtt a Birodalom visszavág

A Disney hatalomátvétele után a Star Wars-képregények jogai átkerültek a Dark Horse-tól a Marvelhez, akik szinte rögtön lecsaptak a lehetőségre és megkezdték az új kánonba tartozó történetek megjelentetését. Ami viszont engem illet, nagy általánosságban nem estem hanyatt attól, amit Disneyék a filmek és a regények terén letettek az asztalra (kivételt képez a Zsivány Egyes)… Éppen ezért nem is mentem utána a Marvel-féle képtörténeteknek egészen addig, míg a szóban forgó két kötet magyar változata meg nem jelent idén.

gn.jpg

A gyűjteményes kiadások szinte mindig megérdemlik a „kötet” megnevezést, de ez a kettő aztán duplán. Bár már a rossz emlékű Régi Köztársaság-képregények kapcsán láthattuk annak a jelét, hogy a Szukits komolyan veszi ezt a műfajt is, ezek a keményfedeles kiadványok már-már tiszteletet parancsoló kivitelben jelentek meg: kifejezetten vaskosak, de a nyomdai minőség is példás. Így kell ezt csinálni!

skywalker_strikes_1.jpg

A két történet közvetlenül az Új remény eseményei után játszódik és egymással is összefüggnek. A Skywalker lesújt a lázadó hősök kalandjaira fókuszál, akik újabb akcióikkal tovább akarják gyengíteni a Birodalmat. Luke velük együtt harcol, ám saját szerepe és ereje, illetve gyengeségei nem hagyják nyugodni, ezért visszatér a Tatuinra, Obi-Wan Kenobi házába… A Darth Vaderben ezzel szemben a sötét nagyurat láthatjuk viszont, akit fiához hasonló problémák gyötörnek meg a mestere, aki csalódott benne és ezt érezteti is vele. Útjaik óhatatlanul is keresztezik egymást, miközben régi és új szereplők lépnek a színre.

vader_1.jpg

Tisztáznom kell: a történetvezetés szempontjából ez a két kötet semmi olyat nem mutat, amit annak idején a régi Expanded Universe vagy kifejezetten a Dark Horse ne sütött volna már el. És úgy vélem, nem is tudna … Mert az, hogy még A Birodalom visszavág előtt összecsapásra kell bírni Luke-ot és Vadert, na, ezt már láttuk az Erőpróbában vagy a nálunk is megjelent Vader’s Quest című képregényben; az, hogy Vader külsős segítséget vesz maga mellé vagy épp egy hírhedt fejvadászt fogad fel, megint csak nem újdonság... Ennek ellenére élveztem mindkét történetet. Visszahozta a klasszikus EU-hangulatot, méghozzá kellően drámai és kalandos előadásban. A rajzolókat, John Cassaday-t és Salvador Larrocát is dicsérném: egy-két gyengébb megoldástól eltekintve élmény elidőzni ezeken az oldalakon és befogadni a vizuális élményt. Még elő fogom venni ezeket a képregényeket később is, ez biztos.

vader_2.jpg

A Szukits már bejelentette két további Star Wars-képregény, pontosabban a sorozat két újabb kötetének megjelentetését (Leszámolás a csempészek holdján, illetve Árnyak és titkok), melyek mostanság jelennek meg. Én már meg is rendeltem őket közvetlenül a kiadótól, ami azért ajánlatos, mert így jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Skywalker lesújt
(Skywalker Strikes)
Szukits 2017
Írta: Jason Aaron
Rajzolta: John Cassaday
Fordította: Szente Mihály

Darth Vader
(Darth Vader)
Szukits 2017
Írta: Kieron Gillen
Rajzolta: Salvador Larroca
Fordította: Szente Mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr412549361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LtPetya 2017.05.30. 10:38:44

Minden téren egyetértek a cikkíróval. A Szukits a legjobb részeknél vette fel az új SW képregények fonalát és remek minőségben, illetve fordításban tolmácsolta (egyedül a tegezés-magázás örök problémája jut eszembe a fordításból, de ez egyénfüggő). Remélem az eladások indokolni fogják a további kiadásokat, mert aki olvasta angolul, az tudja, hogy ez a két sztoriszál még remek meglepetéseket/történeteket tartogat :)
süti beállítások módosítása