PC: Tom Clancy’s HAWX
2017. február 06. írta: Monty H.

PC: Tom Clancy’s HAWX

Pilóták háborúja

Jó rég írtam már szimulátorról, és amit most fogok elővenni, az se mai darab. A HAWX ugyanis még 2009-ben jelent meg a Ubisoft jóvoltából (a PC mellett Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra), én pedig pár évvel ezelőtt szereztem be, de játszani csak akkor ültem le vele, mikor végre beszereztem egy rendes joystickot. Következzék hát a Tom Clancy nevével fémjelzett repülőszimulátor. 

hawx.jpg

Hősünk David Crenshaw az amerikai légierő elit repülőkülönítményének, a HAWX-nak parancsnoka. Mikor alakulatát feloszlatják, bajtársaival együtt az Artemis Global Security nevű biztonsági cég alkalmazottja lesz, ahol ott folytathatja, ahol abbahagyta, mivel vadászpilótának szerződtetik őket, hogy a vállalat által vállalt katonai feladatokat elvégezzék. Ez egy ideig egész jól megy, ám az önálló fegyveres testületeknek, mint látni fogjuk, túl nagy hatalom összpontosul a kezében, így a világbékét is veszélyeztethetik…

hawx_09.jpg

A HAWX az akciószimulátorok táborát erősíti, vagyis fel- és leszállással, az üzemanyag fogyásával vagy ehhez hasonló pitiáner részletekkel nem kell törődnünk, mindössze a navigálás és az ellenség leküzdése marad ránk. A fizika legtöbb törvényének is fittyet hányhatunk, ugyanis alapbeállításon nincs meg például az átesés veszélye… Létezik ugyan egy mód, ahol a repülési realizmus bekapcsolható lenne, de ki tudja, miért ilyenkor automatikusan távoli külső nézetbe vált a program, márpedig onnan senki nem akar légi harcokat vívni.

hawx_05.jpg

Ha már a nézet szóba került: a fentit nem számítva háromféle közül válogathatunk. Alapvetően külső-hátsó nézetből irányíthatjuk a madarunkat, ami látványos és egyértelmű. Kérhetjük még a HUD közelképét is, de manőverező légi harcnál ennek nincs értelme, inkább földi célpontra való rárepülésnél, bár akkor se sok… És ott van még a hagyományos, fülketető alóli nézet, amit azért nem javaslok, mert a HAWX-ban nincs lehetőség a körültekintésre, így viszont nagyon kicsi a látószög… Itt egyértelműen csalódtam a készítőkben, ugyanis, bő negyedszázada, a Secret Weapons of the Luftwaffe is tudta már ezt azóta pedig szinte minden valamirevaló szimulátor és ezen a szinten igazán nem lenne nagy kérés… Hát ezért is használtam kizárólag a külső nézetet. A grafika egyébként szép, még ha közben el is múlt nyolc év... A repülés szimulált élménye szerintem a helyén van, az átvezető képsorok viszont valóban ósdinak hatnak. A hangokra nem panaszkodhatom.

hawx_10.jpg

A tizenkilenc küldetésből álló játékmenet úgy nagyjából a történet kétharmadáig egész változatos és összességében élvezetes. Szinte mindegyik bevetésen más gépbe ülhetünk bele és bár akadnak hasonló feladatok, jó ideig nem éreztem őket egyhangúnak. Előfordul, hogy az ellenséges légi és tengeri flotta járműveit kell megtizedelnünk saját tengerészeti egységeink védelmében, máskor bombázókat kísérünk, vagy épp egy város ellen irányuló partraszálló műveletet kell megakasztanunk. Mindezt változatos időjárási körülmények között és többféle napszakban, így előfordul éjszakai bevetés is, esetleg esőben is repülnünk kell. Taktikázni csak egyes küldetéseknél van lehetőség és igény, például amikor az ellenséges lokátorok miatt alacsonyrepülésben kell érkeznünk és hegyeket kerülgetve kell a földi célpontokat kiiktatnunk ezek jó ötletek amúgy és nyugodtan lehetett volna picit jobban erőltetni őket. Sajnos a legvégére tényleg kimerült a készítők fantáziája, és ennek legelrettentőbb példája az ún. Epilógus, amely nagyjából annyi kihívással kecsegteti a játékost, mintha a tök üres focikapuba kellene berúgnia egy lasztit. Két méterről.

hawx_07.jpg

Az ellenfelek szívóssága változatos. Időnként valóban megizzasztanak minket a légi harcok, máskor meg szinte csak a befogás és a kilövés feladata marad ránk. A földi légvédelemre ugyanez vonatkozik, s bizony kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol az elhárítótűzben óhatatlanul otthagyjuk a fogunkat. Saját bajtársaink kooperatív hajlandósága sajnos ugyanennyire változékony: egyes küldetésekben valóban ott vannak és segítenek, de olyan is előfordul, hogy hiába repülnek valahol mögöttünk, hiába jelölünk ki neki célpontokat és hiába igazolják vissza lelkesen, valójában a kisujjukat se mozdítják, közben meg fogy az idő, jönnek a parancsok a központból, segítségkérések a földi alakulatoktól és a bombázóinktól, mi meg persze figyeljünk oda mindenre és végezzük el a melót tökegyedül… Őszintén szólva az ilyen helyzeteknél anyáztam a legtöbbet, és a bázisra visszatérvén tuti, hogy lenyelettem volna drága bajtársaimmal az ezüstszárnyaikat, majd addig nyalattam volna velük a legénységi latrinát, míg le nem rohad a nyelvük…

hawx_06.jpg

A parancsokságtól érkező utasításokra mindig figyelni kell, így a magyar feliratozást érdemes bekapcsolni, főleg azoknak, akik az angol nyelvet nem művelik olyan szinten, hogy minden elhangzó üzenetet értelmezni tudjanak. Tartsuk mindig szem előtt azt, hogy az adott helyzetben melyik részfeladatnak van prioritása, különösen akkor, amikor kevés idő áll a rendelkezésünkre. Ha újra és újra kudarcot vallunk, nagyon valószínű, hogy nem figyeltünk eléggé, ilyenkor próbálkozzunk másképpen, más sorrendben haladva és meglesz az eredménye.

hawx_08.jpg

A repülhető típusok túlzás nélkül felölik az elmúlt ötven év legjelentősebb egy- és kétüléses katonai gépeinek sorát. Ez inkább a változatosság, mintsem a hitelesség biztosítása végett van így, de nem panaszkodom, mivel hatalmas móka ennyiféle repcsibe beülni, még ha a repülési tulajdonságaikat tekintve nincs is igazi különbség köztük. A MiG-családból itt van a 21, a 25, a 29, de bevethető a Szu-25, a Szu-27, francia részről a Mirage több változata és a Rafale, de persze amerikai vasmadarak is akadnak dögivel: olyan legendák, mint az F-5 különböző változatai (még az F-20 is), az F-4G, az F-14, az F/A-18, az A-10, stb. sőt, itt van még az YF-12 is, ami lényegében az SR-71 felfegyverzett változata. A küldetések előtt választhatunk közülük, s minél tovább jutunk, annál nagyobb a választék. A fegyverzet magába foglalja a küldetéshez szükséges rakéta- és bombatípusokat és hogy az újrafegyverzéssel ne legyen gondunk, több tucat lehet ezekből gépünkön, nem is beszélve a beépített gépágyúról, mely inkább a földi célpontok ellen hatásos. A nehézségi szint választásával egyébként a fegyverzet mennyiségét és a gép sérülékenységét határozhatjuk meg.

hawx_01.jpg

Ami fájdalmas hiány számomra, az a hadjáraton túli játékmódok szegényessége. Egyrészt újrajátszhatók a küldetések bármilyen géppel (még szép!), illetve létezik egy szabad repülést biztosító lehetőség is, de nem értem, hogy miért nem raktak bele tetszőleges repülővel és tetszőleges ellenfelekkel végezhető légi harcot. Leprogramozni már semmiség lett volna, a játék szavatosságát pedig kitolta volna, hiszen a szabadon összepárosítható géptípusokkal űzött összecsapások már a Chuck Yeager’s Air Combat vagy a Dogfight című klasszikusokban is nagy népszerűségnek örvendtek, és a nagyszámú választható repcsi ismeretében igazi orgia lenne… Oké, hogy ez multiban poénosabb, de azt meg nem lehetett kipróbálni, a program hibát jelzett. Amúgy kooperatív lehetőség is adott, melyben párban tudjuk a küldetéseket végignyomni, ez is jó móka lehet, ha van kivel...

Mai szemmel nézve is jó kis játék a HAWX, de semmi több. Aki egy nehéz nap végeztével Top Gunt játszana egy kicsit, annak tökéletes kikapcsolódás. Én pedig előbb-utóbb előveszem majd a második részt és megnézem, az milyen lett. 

Élménydús akciószimulátor.
Értékelés: 7/10

Negatívumok:
*Ellaposodó történet
*Nincs körültekintési lehetőség a pilótafülkében
*Kevés játékmód

Pozitívumok:
*Rengeteg géptípus
*Repülős hangulat
*Változatos helyszínek
*Változatos napszakok
*Akciódús játékmenet

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr3412181346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása