FILM: SAS – Are You Tough Enough?
2014. február 08. írta: Monty H.

FILM: SAS – Are You Tough Enough?

Elég kemény vagy hozzá?

A nyugati világ legelitebb elit alakulatának, az SAS-nek a válogatókurzusa legalább annyira legendás, mint maga az Ezred, így a vonatkozó szakirodalomban és visszaemlékezésekben (például Chris Ryannél, Andy McNabnél vagy A vadon szaván bemutatott Bear Grylls-önéletrajzban) elégszer olvashattunk erről is. A BBC sorozata ezt a témát az elmúlt években oly divatos "vonjuk-be-a-nézőt-is-oszt-lássuk-hogy-boldogul"-jellegű szériaként közelítette meg. 
sas tough enough 1.jpgA széria nagyjából a magyar Bázis sorozathoz hasonlítható, mely 2001-ben szép sikerrel bukott meg a TV2 műsorán. A producer eredeti ötlete az volt, hogy próbálják ki, a civilekből toborzott résztvevők képesek lennének-e sikerrel venni az SAS válogatását. Mivel azonban a fenti procedúra durván egy évig tart – és ennek csak bevezetője a navigálással és súlyos hátizsákkal egybekötött hegymenetek sora – ezt képtelenség lett volna egy az egyben visszaadni. Leszűkítették tehát az időkeretet tíz napra és a bő ezer jelentkezőből végül huszonkilencet – többségükben profi sportolókat vagy legalábbis fizikai szempontból edzett egyéneket – választottak ki a programhoz. A folyamatot tapasztalt szakértők – többségében az Ezred egykori tagjai – felügyelték, köztük Eddie Stone őrmester, aki az SAS Survival Secrets című sorozatban is szerepelt vállalt.
sas tough enough 2.jpgA tíz nap nagyjából időarányosan csökkentve tartalmazta az Ezrednél töltött első hónapok programját. Az első kettőn a jelöltek súlyos hátizsákkal a vállon és gyakorlópuskával a kézben keltek át a skót hegyeken, a harmadikon szökési és túlélési gyakorlaton vettek részt, majd sor került a fogságban követendő eljárások gyakorlatba ültetésére, mivel vallatásnak vetették őket alá. Ezek után kifejezetten élvezték a bekötött ejtőernyős ugrást – az úszópróbát viszont már nem annyira. A mezei túlélés, a lövészet, sőt, a terepjáró-vezetés sem maradt ki, végül pedig közelfelderítési feladatot kaptak. Az utolsó tennivaló a felderített ház lerohanása és egy adott személy kiemelése volt.
sas tough enough 3.jpgMindeközben természetesen sorban hullottak ki az emberek, egyesek fizikai állapotuk, mások hozzáállásuk, esetleg az elrontott feladatok folytán. A legutolsó bevetésre már csak négyen indultak el, s a stáb közülük választotta ki a győztest…
sas tough enough 5.jpgA DVD-n kiadott változat lényegretörő és feszesen vágott. Az operatőrök munkáját itt-ott a résztvevőkre bízott kézi kamerák anyaga támogatja. A narrátor, a műsorvezető, illetve a felkért szakemberek kommentárjai kiválóan kiegészítik a látottakat. S bár az SAS ismerői számára talán nem hangzik el túl sok újdonság, az alapötletet mindenképp dicsérném, a megvalósítás pedig elég meggyőző volt ahhoz, hogy többször is végigüljem.
sas tough enough 4.jpgAz angol kiadású DVD szerencsére tartalmaz angol feliratot. Extraként kapunk egy interjút a műsorvezetővel, Dermot O’Learyvel, kisfilmeket a munkálatokról, illetve a feladatokhoz kapcsolódó rövidfilmeket. Viszont a YouTube-on is megtalálható a széria, lásd alább.

A téma avatott szakértője, Barry Davies egyik vonatkozó munkáját némileg kibővítve adatta ki az SAS válogatásához igen hasznos kötetet, mely a sorozatéval azonos címen jelent meg a Boxtree kiadónál, 2001-ben. A könyv az SAS történetének rövid bemutatása után a válogatókurzust, a továbbképzést és úgy általában az Ezred működését, felszerelését, továbbá fegyverzetét taglalja.

Pár évvel később, lényegében ugyanabból az alapötletből elkészült a folytatás, melynek címében már a Desert szó is szerepelt: ahogy kitalálható, a skót hegyek helyett a sivatagi környezet volt soron, méghozzá a Namíb-sivatag jóvoltából. A különböző gyakorlatok és próbatételek ezúttal nem annyira kötött sorrendben követték egymást, így a lerohanás és az épületharc viszonylag hamar sorra került, de a szökés és a fogságba esés után esedékes vallatás most sem maradt el. Az eredetileg hatrészes széria megtekinthető angolul a YouTube-on, lásd a fenti linket. 


SAS-rajongóknak kötelező.
Értékelés: 7/10

SAS – Are You Tough Enough?
BBC 2, Momentum Pictures 2002
Dokumentumfilm (101 perc)
Rendező: Ed Blum, Ben Duncan, Barbie McLaurin, Jay Taylor, Martin Williams

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr825467637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása