KÉPREGÉNY: Star Wars: Infinities
2012. július 07. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Star Wars: Infinities

Mi lett volna, ha…?

A Star Wars-képregények között mindig akadt egy-két formabontó darab, amelyek cselekménye kicsit szembement a már ismert történetben lefektetett eseményekkel. Ezek közül is az Infinities-széria viszi a pálmát, méghozzá egy olyan alapötlettel, mely valószínűleg több rajongónak is eszébe jutott már…
  infinites-montage.jpg

Ugyanis jól ismerjük a klasszikus trilógia történéseit, ahogy azok George Lucas elgondolása szerint végbementek – de mi lett volna, ha azokban a „hajszál híján”-esetekben esetleg nem úgy alakul valami, ahogy végül is alakult? Na, ez az. Az Infinities a három epizódot külön-külön vonultatja fel és általában egyetlen apró változtatás, egyetlen apró véletlen nyomán gyökeresen átírja a már ismert történetet, elvezetve minket a trilógia lezárásához, csak épp teljesen másképpen. Elég vadul hangzik? Az is.

infinites-montage2.jpg

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...
Háború dúlt elnyomott és elnyomó, lázadás és birodalom között.
A béke és az igazság őrzői, illetve a sötétség szolgái között.
Büszke és nemes hagyomány került egy új nemzedék kezébe.
A háború poklában sebtiben kötött szövetségek formálódtak.
Az univerzum sötét szívében.
A bátorság apró szigetei a rettegés hatalmas óceánján.
Mint ragyogó fénypontok, melyek a fojtogató sötétség köpönyegén is áthatolnak.
Sorsok teljesedtek be.
Sorsok bontakoztak ki.
Az események kérlelhetetlenül vezettek az idő egy bizonyos csomópontja felé...
...melyből egy adott jövő jön majd létre.
Egy jövő, mely egyetlen vakítóan izzó pillanatból született.
Egy jövő, melyet események láncolata, hatás, ellenhatás és változás alakított.
Egyetlen eseményt változass csak meg, s új jövő formálódik.
Egyetlen láncszemet szakíts csak el, s új láncszem kovácsolódik a helyébe...

Az Infinities – A New Hope első oldalairól

infinites-esb-yoda.jpg

Az Új remény esetében a Halálcsillag elleni támadás során történik valami: Luke protontorpedói célba találnak ugyan, de nem robbannak fel. A harcállomás így is megsérül, így történhet, hogy Leia nem hal meg, csak fogságba esik, Luke, Han és Csubi pedig kénytelen elmenekülni. Darth Vader így hosszú távon nem a Dagobah-ra utazó Luke-ot próbálja meg tanítványává tenni, hanem Leiát…

infinites-anh-leia-vader.jpg

A birodalom visszavág is elég drasztikus módon formálja át a galaktikus mesét: Luke halálra fagy a Hoth jégmezőin, így Leia az, aki végül Yoda tanítványaként szembeszáll a sötét erőkkel.

infinites-esb-leia.jpg

A jedi visszatérben már Han kiszabadítása sem megy terv szerint, de Yoda idő előtti halála is befolyásolja a történteket. Boba Fett az ismertnél nagyobb szerepet kap, az ewokok ugyanakkor korántsem annyira barátságosak, mint az eredeti változatban.

infinities-rotj-duel.jpg

Ahogy látható, mindhárom sztori komorabbra sikerült a már ismert verzióknál. Ez persze nem baj, de érdemes rá felkészülni, mert hangulati szempontból teljesen más az összhatás. A három forgatókönyvet Chris Warner, Dave Land és Adam Gallardo dolgozta ki, és úgy érzem, munkájuk minősége kissé hullámzó: a IV. rész esetében az események egészen logikusnak nevezhetők, az V. résznél ezt már nem éreztem ennyire egyértelműnek, a VI. részben viszont kifejezetten erőltetettnek hat egy-két megoldás.

infinities-rotj-leia.jpg

A rajzstílussal sem vagyok teljesen kibékülve. Az első kötetet két rajzoló készítette, így a sztori felénél hirtelen váltanunk kell, ráadásul itt-ott komoly gondok vannak a képek dinamizmusával vagy perspektívájával. A második történet legalább egységes stílusú, viszont Davidé Fabbri ceruzakezelése továbbra sem jön be nálam. A harmadik az előbbihez képest érettebb, itt azonban a különböző arcok ábrázolása csapta ki a biztosítékot, mivel egyik-másik egyszerűen siralmas, lásd a mellékelt képeket.

infinities-arcok.jpg

A fenti negatívumok ellenére minden rajongónak szívből ajánlom ezeket a kiadványokat, mert igazi felüdülést jelent a klasszikus trilógiát más formában átélni. A képregényeket először füzetekben adták ki, de később természetesen a gyűjteményes kötetek is megjelentek – sajnos magyarul nem.

Star Wars: Infinities – A New Hope
Írta: Chris Wagner
Rajz:  Drew Johnson, Al Rio, Ray Snyder, Neil Nelson
Dark Horse Comics 2001

Star Wars: Infinities – The Empire Strikes Back
Írta: Dave Land
Rajz: Davidé Fabbri, Christian Dalla Vecchia
Dark Horse Comics 2002
 
Star Wars: Infinities – Return of The Jedi
Írta: Adam Gallardo
Rajz: Ryan Benjamin, Dan Norton, Juvaun Kirby
Dark Horse Comics 2004

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr514622043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása