KÖNYV: Becoming (Cindy Crawford)
2017. december 06. írta: Monty H.

KÖNYV: Becoming (Cindy Crawford)

Miből lesz a topmodell

Hogy manapság ki a legmenőbb, legismertebb topmodell, bevallom, nem tudom. Hogy húszegynéhány évvel ezelőtt ki volt, arra viszont jól emlékszem, főleg mert kedvenceim közé tartozott a kérdéses hölgy. Hogy a fiatalabbak mennyire ismerik őt, kérdéses, de a harminc felettieknek valószínűleg a neve is egyből beugrik, ha meglátják valahol. Hírnevét a Revlon, a Gap, a Pepsi vagy a Guess reklámarcaként, MTV-s műsorvezetőként, szóvivőként, üzletasszonyként, de leginkább a kifutón és a magazinok címoldalán szerezte.

becoming_1.jpg

Nos, repül az idő, Cindy Crawford pedig tavaly ünnepelte 50. születésnapját és ennek alkalmából gondolta úgy, papírra veti élettörténetének és tapasztalatainak egy részét. Szándékosan fogalmazok így, ugyanis a Becoming távol áll egy hagyományos önéletrajztól. Kezdhetném azzal, hogy nem is folyószövegből és képmellékletből áll a kötet: ez bizony sokkal inkább egy önéletrajzi ihletésű fotóalbum, ami a szerző munkásságát ismerve egyáltalán nem hátrány és nem is meglepetés. A képanyagot rövid fejezetek kísérik. A szöveg összességében kissé szemelvényes és leginkább a „tervszerű anekdotázás” benyomását kelti: az író nem tér ki arra, amire nem akar például Richard Gere-rel kötött és sajnálatosan zátonyra futott házasságát nem részletezi, viszont a régen várt anyaság élményét nagy szeretettel fejti ki. Az látszik rajta, hogy a modellmunkáról szívesen mesél, illetve a vele dolgozó fotósokkal (például Herb Ritts, Annie Leibovitz vagy Richard Avedon) kapcsolatos tiszteletköröket sem hagyja ki (sőt ez a rész arányaiban talán kicsit többet is foglal el a kelleténél, de ez végül is az ő döntése volt). Ennek köszönhetően a könyv nemcsak a rajongóknak lehet érdekes, hanem a modellszakmával kacérkodó fiatalok számára is, hiszen korai karrierjének néhány tanulságát is megosztja az olvasóval. Mindettől függetlenül még egyszer hangsúlyoznám, hogy inkább terjedelmes kísérőszöveggel ellátott fotóalbum ez, mintsem teljes értékű önéletrajz: Cindy életének darabkái, melyek az internetes kritikák alapján nem minden olvasót tudnak kielégíteni.

becoming_2.jpg

A könyv nyomdai minősége meggyőző. A borító enyhén rücskös vászonborítást kapott, a félfényes oldalakon pedig jól érvényesül a 150 színes és fekete-fehér fotó. Némelyik természetesen az egész világon jól ismert, ugyanakkor kapunk eddig publikálatlan darabokat is, illetve a családi fotók sem maradnak el. Nagy általánosságban nagyon szép, kiegyensúlyozott a tördelés, bár itt-ott zavaróan kicsiben láthatjuk némelyik fotót és ezek képaláírásait; egy ilyen színvonalú és árfekvésű könyvnél az ilyesmi kissé bántó, bár szerencsére kevés oldalt érint ez a probléma.

A kötet hazánkban nem jelent meg, és nem is csodálkozom ezen, ugyanis nem hiszem, hogy bármelyik magyar könyvkiadó kicsengetné a válogatott fotóanyag miatt jó eséllyel csillagászati összegre rúgó jogdíjat. Az érdeklődőket viszont bátorítom, nyugodtan fussanak neki az angol eredetinek akár középszintű nyelvtudással is, mivel a szöveg egyszerű és közérthető. A könyv eredeti ára nem éppen alacsony, viszont jelentős kedvezménnyel rendelhető ez is a bookdepository.com-ról.

Becoming
Írta: Cindy Crawford & Katherine O' Leary
Rizzoli 2015
224 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr9913404073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Han Solo. 2017.12.06. 23:27:19

Fantasztikus, gyönyörű, izgalmas és végtelenül szexi nő volt fénykorában, a 90-es évek közepén. Lehetetlen volt nem ráindulni. :-)
süti beállítások módosítása