KÖNYV: Scott Kelby újabb kötetei
2012. szeptember 12. írta: Monty H.

KÖNYV: Scott Kelby újabb kötetei

Mert mindig van mit tanulni...

Nagy örömömre Kelby bácsi idén sem feledkezett el a digitális fotósok továbbképzéséről, sőt, három újabb könyve magyarul is olvasható már. Ezeket szeretném most röviden bemutatni.

kelby dig fot konyv 4.jpgA Digitális fotós könyv 4. az általam is bemutatott széria következő darabja. Kelby a megszokott módon, tematikusan összesítve tárja elénk apró trükkjeit a jobb végeredmény érdekében. Egy-egy fejezet szól a portrézásról, a vakuhasználatról (immár harmadjára), a stúdiózásról, az objektívekről, a szabadban végzett fotózásról, a tájképekről, a turistafotókról, a sportfotózásról, a HDR-képekről, illetve egyébb trükkökről, sőt, most először a DSLR videózásra is kitér a mester. A kötet végén a szokásos képrecepteket találjuk. Összességében talán picit kevesebb az újdonság ebben a kiadványban, mint három elődjében, de mindenképp megér egy próbát.





kelby vilagitsd be.jpgA Világítsd be, fotózd le, retusáld című kiadvány a stúdiómunka lépéseit követi nyomon a fotózás mikéntjétől a photoshopos tevékenységig. Kelby egy-egy képen keresztül mutatja be, hogy milyen beállításokat használ, hogyan rendezte be ezekhez a hátteret, a vakukat és a lámpákat (a felszerelés darabjait tételesen fel is sorolja), s mindez mit jelentett a gyakorlatban. Utána a retusáló programokban végzett munkát veszi végig lépésről lépésre. Tipikus beállításokból mutat példát, ilyenek a háromlámpás klasszikus beauty, az egylámpás körvakus vagy a háromlámpás sportfotó. A gyakorlás megkönnyítése érdekében a felhasznált fotókat természetesen letölthetjük a megadott webhelyekről. Azok számára, akik kacérkodnak a stúdiófotózás gondolatával, mindenképp ajánlom ezt a könyvet.



kelby portreretus.jpgA Professzionális portréretus címéből adódóan kifejezetten a portrék szoftveres kijavításáról szól. A tematikus bontás alapján külön fejezet foglalkozik a szem, a bőr, az arcvonások, a haj, a száj és az alak retusálásáról, természetesen megint csak a Photoshop program keretében. A részletes eljárási bemutatók után találunk egy retusálási ellenőrzőlistát is, sőt, az 5, 10 és 30 perces retusálás is szóba kerül azoknak, akik épp nem tudnak több időt szánni egy-egy ilyen projektre. S természetesen ehhez a kötethez is letölthetők a gyakorláshoz hasznos fotók.


A digitális fotós könyv 4.
Írta: Scott Kelby
Fordította: Kerekes Andrea
Perfact 2012
218 oldal

Világítsd be, fotózd le, retusáld.
Írta: Scott Kelby
Fordította: Kerekes Andrea és Baráth Gábor
Perfact 2011
240 oldal

Professzionális portréretus
Írta: Scott Kelby
Fordította: Rézműves László
Kiskapu 2012
348 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr914771619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása