FILM: Végtelen szerelem
2010. november 10. írta: Monty H.

FILM: Végtelen szerelem

A lány 15. A fiú 17. Szerelmük minden szülő rémálma.

Bő húsz évvel ezelőtt, amikor a szombat esti televíziózás még minőségi szórakozásnak számított, és az ebben az időpontban sugárzott filmek még beszédtémát jelentettek a rákövetkező héten, került leadásra nálunk is ez a mű, amelyet nemcsak az akkor már egyre híresebb színésznő, Brooke Shields, illetve a rendező, Franco Zefirelli neve tett híressé.

Az érettségi előtt álló Martin, ügyvédszülők gyermeke, beleszeret a 15 éves Jade-be. Bár a lány szülei meglehetősen szabadelvűek, már nekik is szemet szúr, mikor a fiú lényegében már minden éjszakáját náluk tölti, és Jade – állítólag – alvászavarokkal kezd küzdeni. A már nem is annyira szabadelvű apa ekkor harminc napra eltiltja lányától Martint, aki azonban még ennyi időre sem képes távol maradni szerelmétől. Elkeseredett ötletet eszel ki, mely azonban balul sül el, neki pedig vállalnia kell a felelősséget…

Zefirelli bevallottan a Rómeó és Júlia modern változatát akarta elkészíteni, bár ezt a részletet véleményem szerint kár lenne túlhangsúlyozni, mivel a szenvedélyes kamasz-szerelmet leszámítva a párhuzamok sorát nagyjából le is zárhatjuk. Ezt az elemet azonban kiválóan meg tudta jeleníteni, elsősorban a főszereplőknek hála, akik tökéletesek voltak a fiatal szerelmesek szerepében. (Brooke Shields ekkor még olyan hamvasan ártatlan volt, hogy csak na.) A rendező szerencsére továbbment a lángolás kifejtésénél, és így tulajdonképpen a felnőtté válás, a felnőtt lét – elsősorban a felelősség kérdése – válik a film fő témájává a történet előrehaladtával, természetesen nemcsak a szerelmesekre, hanem azok szüleire vonatkoztatva is. Emberközeli drámáról van tehát szó, a nyolcvanas évek stílusában, mely a mai nézők egy részének talán túlzottan lassú, esetleg túlzottan idejétmúlt lesz, de szerintem még ma is megállja a helyét, mert egyszerű alaptörténettel, de erőteljes karakterekkel dolgozik.

A mellékszereplők között érdekes volt felfedezni egyrészt Brooke Shields édesanyját, Teri Shields-et, illetve a durván kétperces alakítást nyújtó, fiatalka Tom Cruise-t is. A színészek többsége azonban mifelénk ismeretlen. A film fő zenei motívuma viszont sokak számára ismerős, ez Lionel Richie és Diana Ross dala, az Endless Love. Az alábbi klip a fenti dal és film felhasználásával készült.

A magyar DVD-kiadás a Budapest Filmtől megszokott formában érkezett. 2.0-ás magyar és angol hangsáv, magyar felirattal, extrák nuku.

Egyszerű, de klasszikus történet.
Értékelés: 8/10

Végtelen szerelem (Endless Love)
Universal 1981
Romantikus dráma (101 perc)
Rendező: Franco Zefirelli
Szereplők: Brooke Shields, Martin Hewitt, Shirley Knight
Zene: Lionel Richie, Jonathan Tunick

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr612447918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.05.30. 18:53:35

Ma már nem túl ismert film ez, szerintem ez köszönhető többek között a címének is, mert pl én egy nyálas szarnak gondoltam így látatlanban. Eközben a film nagy része igazából éppen hogy a szerelem árnyoldalaira fókuszál, és a nézőben önkéntelenül is felvetődik a nagy kérdés, vajon megérte-e? És erre a film végén sem kapunk igazán választ...

Monty H. 2011.06.03. 09:21:41

@Santino89: Ííííígy van. Jól összefoglaltad. A kérdés ott lebeg, és a választ a nézőnek kell megadnia.
süti beállítások módosítása