FILM: Valkűr
2009. április 05. írta: Monty H.

FILM: Valkűr

Akik szembeszálltak Hitlerrel...

Úgy két éve hallottam először arról, hogy Tom Cruise főszereplésével ismét filmet szentelnek a leghíresebb Hitler-ellenes merényletnek, melyet 1944. július 20-án hajtottak végre. Mivel annak idején volt szerencsém (a nálunk) az HBO-n sugárzott Megölni Hitlert! című amerikai játékfilmhez (mely lehet, hogy csak átlagos, de történelmi szempontból abszolút hiteles), és tudtam, hogy a németek is készítettek egy alkotást a témában Stauffenberg címmel (mindkettő nálunk is kapható DVD-n), nem értettem teljesen, minek most még egy… Ezután hosszas kihagyás következett, mivel a forgatással, illetve az utómunkákkal is akadtak gondok, mire pár hónapja végre mozikba kerülhetett a Valkűr.

A merénylet és annak körülményei, illetve lehetőségei (mi minden történhetett volna, ha…?) sok embert (és nézőt) izgathatnak. Német szemmel különösen érdekes az a kérdés, ami a filmben is előkerül: vajon máshogy néztek volna Németországra a győztes hatalmak, ha akkor és ott feláll egy csapat bátor ember és sikeresen szembeszáll Hitlerrel? Tényleg máshogy alakult volna a történelem? Valószínűleg nem. Szövetséges oldalról soha nem vették komolyan a Németországon belüli ellenállás jelentőségét – pedig már a háború kezdetét megelőzően léteztek magas rangú csoportok, amelyeknek tagjai korántsem voltak elégedettek Hitler és közvetlen körének hatalmi térnyerésével. A szomorú igazság az, hogy Churchillék a háború vége felé már kifejezetten kívánatosnak tartották Hitler hatalmon maradását, mivel önfejű és őrületbe hajló személyisége egyenesen siettette a Harmadik Birodalom bukását…

Mivel a forgatókönyv nemigen léphetett túl az ismert tényeken, a váratlan fordulatok helyett a jól alkalmazott feszültségfokozás és a színészi játék teheti igazán emlékezetessé a művet. Ezen a téren nincs is szégyenkeznivalója: olvastam már a témáról, de a történet egy percre sem vált számomra unalmassá, sőt, végig kellően feszes és izgalmas, vagyis lényegretörő. Amolyan hollywoodias, a szó – kivételesen – nemesebbik értelmében. A színészeknek sajnos nem jut elegendő idejük saját karakterük kibontakoztatására, de szerencsére elég markáns arcokat választottak ki, ezért annyira nem komoly ez a hiba. Az operatőr kiváló munkát végzett, és a díszletek, jelmezek és kellékek is a helyükön vannak. Összességében igényes alkotás.

Izgalmas és lényegretörő.
Értékelés: 8/10

Valkűr (Valkirye)
United Artists 2008
Háborús dráma (121 perc)
Rendező: Bryan Singer
Szereplők: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Tom Wilkinson
Zene: John Ottman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr561039343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása