Ha egy pezsgőtípus időtálló népszerűségnek örvend, az a száraz fehér pezsgő. Az igazi pezsgőrajongók elvárják a minőséget, a tökéletes savak egyensúlyát és a finom buborékokat, amelyek frissítően törnek a felszínre. De vajon a boltok polcain sorakozó száraz fehér pezsgők közül melyik teljesíti a legjobban az ígéretet? Vaktesztünkben különféle márkákat vizsgáltunk, hogy kiderüljön, melyik száraz pezsgő hozza azt az igazi, felejthetetlen élményt, amit minden különleges pillanathoz keresünk.
A pezsgő története Franciaországba, a champagne-i régióba vezethető vissza, ahol a 17. században kezdték el készíteni az első buborékos borokat. Bár a buborékok eredetileg nem voltak szándékosak – a palackban zajló második erjedés okozta őket –, idővel a pezsgőt mégis elkezdték értékelni különleges íze és élénk karaktere miatt.
A pezsgő fejlődéséhez nagyban hozzájárult Dom Pérignon bencés szerzetes, aki a 17. század végén új technikákat dolgozott ki, hogy javítsa a bortermelést a champagne-i kolostorban. Bár a buborékos ital „feltalálását” tévesen tulajdonítják neki, Dom Pérignon számos olyan technológiát vezetett be, amely a modern pezsgőkészítést megalapozta, például a szőlőkeverési technikákat és a pezsgős dugó használatát, amely segített a buborékok megtartásában.
A 19. században az egyre növekvő kereslet, valamint a palackozási technológiák fejlődése lehetővé tette a pezsgő tömeggyártását. Champagne szimbólummá vált, és az arisztokrácia, majd később a szélesebb társadalmi rétegek ünnepi italaként terjedt el.
Ma a pezsgőt világszerte készítik, de az eredeti champagne-i pezsgő különleges eljárása és földrajzi eredetvédettsége továbbra is a luxus és az ünneplés ikonikus italává teszi.
A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint
Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb, mint 3 g/l
Extra brut: 0-6 g/l
Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
Extra dry: 12-20 g/l
Dry (sec): 17-35 g/l
Félszáraz (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
Édes (doux): több mint 50 g/l
A száraz pezsgők elkészítési technológiájuk szerint
Méthode traditionelle = palackban érlelt
A pezsgőkészítés etalonjának számító módszer ma már a világ szinte minden pontján jelen van, egyre komolyabb minőségben. A champagne-ok iránt a kereslet magasabb, mint valaha, ám Champagne szigorú szabályai miatt a francia borvidék alig tud lépést tartani a folyamatosan növekvő érdeklődéssel.
Méthode transvasée = kombinált (palackos és tartályos)
Ennek az eljárásnak a lényege, hogy szintén (egyébként magnum, azaz 1,5 literes) palackokban erjed és érlelődik a pezsgő. Ezután teljesen zárt rendszerben nyomásálló tartályba ürítik a kierjedt, érlelt pezsgőt. Szűréssel eltávolítják a seprőt, majd újra palackozzák, abba a palackba amiben forgalomba kerül, ami lehet 0,2; 0,75; 1,5, de akár 3,0 literes is.
Méthode charmat = tartályban erjesztett (tankpezsgő)
Mint ahogyan a nevéből is sejthető, az így készült pezsgő hatalmas tartályokban erjed. A boltok polcain ezek a legolcsóbbak, kóstolva pedig a legkevésbé élesztősek; sokkal inkább a gyümölcsösségről, mint a komplexitásról szólnak.
Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?
A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek
- sajtokhoz
- friss halételekhez,
- csípős ételekhez,
- csokoládéhoz,
- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,
- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
Száraz/dry pezsgőket szereztünk be a teszthez, extra dry pezsgőket nem teszteltünk most. A tesztben szereplő összes termék ára 5000 Ft/palack alatti.
A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább.
A pezsgőket 8°C-ra lehűtve kóstoltuk.
Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz pezsgő palettát.
4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük. A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.
Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illathiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.
Szénsavasság: A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.
A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsavtartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű, durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.
Száraz „íz”: nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmonikus. A "teljesen savanyú" pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen „üres” pezsgőket lepontoztuk.
Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízük volt.
Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.
Az ízpontszámokat összevontuk.
30. Burg Schöneck minőségi száraz pezsgő, egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont
Élesztős, enyhe, alkoholos illat. Az elvártnál egy kicsit kevesebb buborékosság. Savas, nyers, élesztős pezsgőíz.
29. Stolzenfels minőségi fehér pezsgő, egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhén muskotályos illat. Erősen szénsavas és kelleténél savasabb. Élesztős, enyhe pezsgőíz.
25. Szovjetszkoje Igrisztoje, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe, élesztős illat. Közepesen szénsavas és buborékos. Gyümölcsös és meglehetősen édes pezsgő, a klasszikus élesztős ízjegyeket nem éreztük.
25. PENNY Mon Amour, egységár: 1 559 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe, élesztős illat. Közepes intenzitású szénsavasság és buborékosság. Intenzíven édes és gyümölcsös és pezsgő, a jellegzetes élesztős ízjegyek kevésbé érezhetők.
25. SPAR Burg száraz fehér pezsgő, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont
Illatában enyhe és élesztős. Közepesen szénsavas és buborékos. Ízében a gyümölcsös és édes jegyek érezhetők, az élesztős aroma kevésbé.
25. LIDL Arvenus Száraz fehér pezsgő, egységár: 1 559 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe, élesztős illat. Közepesen szénsavas és buborékos. Gyümölcsös és meglehetősen édes pezsgő, a klasszikus élesztős ízjegyeket nem éreztük.
23. Natara száraz fehér pezsgő, egységár: 2 265 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont
Erős, élesztős törkölyillat. Közepesen szénsavas, ízében is az élesztő- és az erjedés kapcsán jelentkező aromákat véltük felfedezni.
23. Arestel Cava brut, egységár: 3 065 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont
Almára emlékeztető illat. Kellően szénsavas, buborékos. A főíz az almalekvárra emlékeztet, összetettebb élesztős ízt nem éreztünk, utóízben túlságosan savas.
22. Freixenet Cordon Negro fehér, brut, minőségi pezsgő palackban érlelt, egységár: 4 665 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont
Élesztős pezsgőillat. Közepesen szénsavas és buborékos, viszont erősen savas érzetű. Az ízében is az élesztős ízjegyek uralkodnak, kevésbé gyümölcsös, utóízben enyhén édeskés.
21. ALDI Monte Cappella száraz fehér pezsgő, egységár: 1 199 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhén gyümölcsös, parfümös illat. Megfelelő szénsavasság és buborékosság. Ízében alkoholos, gyümölcsös íz érezhető.
19. Allini brut prosecco, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont
Illatos pezsgő. Kellemesen szénsavas, enyhébben savas pezsgő. Virágos, gyümölcsös ízjegyeket éreztünk, az elvárt jellegzetes, élesztős ízt nem.
19. Martini Brut száraz fehér pezsgő, egységár: 4 199 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe, élesztős illat. Kellően szénsavas, buborékos. Az íze nagyon letisztult, szinte már steril, kevésbé intenzív.
18. Henkell Blanc de blancs száraz minőségi pezsgő, egységár: 3 452 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Gyümölcsös, élesztős illat. Közepesen szénsavas. Édeskés, alkoholos, enyhébb aromákkal rendelkező pezsgő.
13. TESCO Finest Prosecco brut száraz fehér pezsgő, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont
Visszafogott, élesztős illat. Kellően szénsavas, enyhén savas. Virágos, enyhén gyümölcsös aromákat éreztünk.
13. Mionetto prosecco brut fehér pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes, gyümölcsös, virágos illat. Jólesően szénsavas, enyhébben savas. Tiszta, egyszerűbb gyümölcsös aromákat éreztünk.
13. Cinzano to Spritz vino spumante dry, egységár: 3 452 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe, virágos illatok. Intenzíven szénsavas, enyhén savas. Letisztult, egyszerű ízvilág, enyhén gyümölcsös aromákkal.
13. Veuve Thomassin brut pezsgő, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont
Gyümölcsös, édeskés illat. Kellően szénsavas. Enyhén muskotályos, mazsolára emlékeztető, érettebb íz, ami mellett utóízben egy nehezen megfogalmazható egyedi ízt éreztünk.
13. JP. Chenet Original száraz fehér pezsgő, egységár: 3 199 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhén gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, buborékos. Ízében egyszerűbb, letisztult, gyümölcsös és édeskés.
11. BB száraz fehér pezsgő, egységár: 1 999 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Marcipános, élesztős illat. Kellően szénsavas, gyümölcsös, édeskés, mandulás íz.
11. Gedeon brut fehér minőségi magyar pezsgő, egységár: 2 665 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont
Mustos, gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, megfelelően buborékos. Harmonikusan jönnek sorban az élesztős, gyümölcsös, savas ízjegyek.
8. Garamvári Classic brut pezsgő palackban érlelt, egységár: 5 599 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont
Jellegzetes, élesztős illat. Kellően szénsavas és az átlagnál több savmennyiséggel. Az íze letisztult, enyhén élesztős.
8. Chateau Dereszla Tokaji brut classic palackban érlelt, egységár: 4399 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont
Édeskés, gyümölcsös, élesztős illat. Kellően szénsavas és kóstoláskor intenzívebb savmennyiséget éreztünk. Az íze letisztult, harmonikus, viszont enyhébben aromás.
8. Feind Brut methode traditionnelle pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont
Élesztős, gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, közepes savmennyiség. Kóstoláskor először a szárazsága észlelhető, majd utána jönnek élesztős, szőlős ízjegyek.
6. Tesco Finest Valdobbiadene prosecco brut, egységár: 4 799 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont
Parfümös, gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, közepesen savas pezsgő. Ízében a gyümölcsös ízjegyeket harmonikusan kíséri a jellegzetes élesztős zamat.
6. Chateau Dereszla méthode traditionnelle Tokaji brut fehér pezsgő 2021, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont
Élesztős, harmonikus illat. Kellően szénsavas, buborékos. Kóstoláskor a markáns, élesztős ízjegyet éreztük először, majd utóízben enyhébben gyümölcsös, jólesően száraz.
5. Törley Gála Sec száraz fehér pezsgő, egységár: 2 332 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont
Gyümölcsös, friss illat. Kellően szénsavas, aromagazdag, édeskés, muskotályos szőlőízt éreztünk.
4. Fehérvári Reserve brut methode traditionell száraz fehér pezsgő, egységár: 5 999 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont
Jellegzetes, élesztős illat. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Ízében letisztult, összetett, élesztős, virágos ízjegyekkel.
2. Hungaria Grande cuvée brut fehér pezsgő, palackban erjesztett, egységár: 2 793 Ft/l, Pontszám: 8,8/10 pont
Gazdag, gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, határozott savakkal. A virágos, barackos ízjegyek után enyhén mézes-akácos utóízt éreztünk, megfelelő harmóniában.
2. Francois President brut fehér pezsgő, tradicionális eljárással palackban erjesztett, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 8,8/10 pont
Különleges és markáns, aromagazdag illat. Frissítően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. A különleges illatjegy az ízben is megjelenik a gazdag gyümölcsös és élesztős aromák mellett.
1. Törley Tokaji brut pezsgő palackban érlelt, egységár: 3 720 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont
Illatában érett, mazsolás, sárgabarackot éreztünk. A szénsavassága frissítő hatású, kellően száraz. Élénk savasság jellemzi. A furmint jellegzetes, zamatos íze mellett különleges, gyümölcsös ízjegyek jelennek meg, mint a birs és körte. Hosszú lecsengésű, kiemelkedő minőségű pezsgő.
A tesztgyőztes Törley Tokaji brut pezsgő palackban érlelt az AUCHAN, TESCO, CBA, Coop, Metro, EcoFamily üzleteiben és a www.pezsgowebshop.hu-n kapható.