Utolsó kommentek:

Ríl 2023.03.21. 21:56:34

Sajnos egyet kell értsek, a legtöbb karakter és különösen a főszereplő nagyon kidolgozatlan volt.
Én azt gondolom, a látvány részére nem lehet panasz a filmnek, magyar filmként talán még kiemelkedőnek is számít ilyen szempontól, és nyilván ez a filmkészítés legköltségesebb része. Ha pedig ezt meg tudták oldani, akkor nagyon csalódást keltő, hogy a történetvezetés és a párbeszédek, amely csak néhány valóban kreatív és elkötelezett ember munkáját igényelte volna, azok lettek a leggyengébbek.

Bejegyzés: FILM: Hadik

Tom966 2023.02.24. 06:37:20

@Monty H.: Nagyon köszönöm a gyors választ!
Mindig is jobban érdekelt a WWII az elsőnél, és most, hogy elkezdtem ez után is érdeklődni, csodálkozom, hogy mennyivel kevesebb info van róla a neten. Még különböző szótárakban is pl. a private - közlegény mellett, hol őrvezető, hol tizedes. Lehet persze, hogy ez az első és második ww közti különbség, de sehol nem jelzik.

Bejegyzés: KÖNYV: Az első világháború

Monty H. 2023.02.23. 20:52:02

@Tom966: Köszönöm a bizalmat, de nincs ilyen szószedetem :(

A sebesültellátó állomás az első hely, ahova a sebesülteket gyűjtötték, onnan vitték hátrébb, a tábori kórházakba őket.

Bejegyzés: KÖNYV: Az első világháború

Tom966 2023.02.23. 19:10:26

Segítséget szeretnék kérni!
Szükségem lenne az első világháborús brit katonai rendfokozatokra, a magyar megfelelőivel együtt, mert amiket a neten találtam, azok második világháborúsok, és pontatlannak is látszanak. Persze lehet, hogy az idők során nem változott, és helyes is, de pontosan szeretném tudni.
Plusz kérdés, hogy a tábori kórházak, és a sebesültellátó állomások más és más helyek voltak-e, vagy csak más fordításból adódik a különbség.
Előre is köszi szépen!

Bejegyzés: KÖNYV: Az első világháború

Monty H. 2023.02.05. 08:45:08

@slowmotion80: A FB-on van üzenetküldési lehetőség, szóval nyugodtan írj ott.
A Phantom lesz majd a következő repülő, de most egy F-100-zal küzdök :)

Bejegyzés: MAKETT: M–18 Hellcat

slowmotion80 2023.02.04. 22:34:01

tényleg: említetted, hogy egy Phantomot is akarsz csinálni. az mikor várható? :D

Bejegyzés: MAKETT: M–18 Hellcat

slowmotion80 2023.01.17. 10:14:39

@Monty H.: tudnék, de nem akarom szétoffolni az oldalt :)

Bejegyzés: MAKETT: M–18 Hellcat

Monty H. 2023.01.17. 08:05:46

@slowmotion80: Szia. Köszönöm. Az üzenetet nem láttam, de a vietnámi blog facebook oldalán tudsz nekem üzenni.

Bejegyzés: MAKETT: M–18 Hellcat

slowmotion80 2023.01.16. 23:00:04

Szia!
Nagyon pofás lett...

off:
vagy itt, vagy a másik blogon megpróbáltam Neked üzenni a profilon keresztül, pár kérdést szeretnék feltenni, nem tudom, megérkezett-e...

köszi!

Bejegyzés: MAKETT: M–18 Hellcat

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.01.10. 06:41:00

Haha, mi ezeket a Playmobil katonákat csak húszasoknak hívtuk, mert a 80-as években annyiért, húsz forintért lehetett megvásárolni ezeket darabonként.Ez azt jelentette, hogy volt egy figura, volt valami ruhája, ami esetleg részben cserélhető volt rajta, pl fejdísz, kalap, korona, kabát, stb; meg volt valami pár eszköz a kezébe, puska, lándzsa, akármi.De semmiféle márkanév vagy gyártó nem volt a csomagoláson, ezt a Playmobil nevet is csak pár éve ismerem.Jó minőségű cucc volt, még ha esetleg tényleg másolt is, nem vot sorjás, vagy ilyesmi, a festék se jött le róla, pedig nem bántunk hímes tojásként velük.Erős, robusztus termék volt, napfényt, havat, esőt, homokozót stb. mindent kibírt.Később jöttek ilyen lovagvár meg hasonló nagyobb csomagok is, meg egy darabnál nagyobb katonakiszerelések is, de akkoriban már kezdtem kamaszodni, vagyis "kiöregedni" ebből a játékból... :D

Bejegyzés: KIÁLLÍTÁS: Kádár (játék)katonái

Monty H. 2023.01.09. 13:49:38

@zord íjász: Örülök, hogy mást is érdekel a téma :) Én 92-ben jártam is Dieppe-ben, sajnos nem pont aug. 19-én, hanem két héttel azelőtt. Hasonló GEBASZ-ok között a hürtgeni csatát említhetnénk, erről is írtam a 70. évfordulón, megtalálod itt, a blogon. Az sajnos nemcsak egy napig tartott, hanem hónapokig...
Köszi a tippet, visszatettem most az utolsó kommentek dobozát.

Bejegyzés: FOTÓK: A dieppe-i rajtaütés

zord íjász · zordidok.blog.hu 2023.01.09. 13:42:56

Régi "kedvencem", ha lehet ilyesmit mondani. A történelem egyik legelbaszottabb katonai akciója volt, szerintem benne van a top ötben: lényegében háborús bűncselekménynek is lehetne értékelni. Vágóhíd. Értelmetlen, ostoba, minden részletében hibás tervezés, értékes emberéletek teljesen felesleges feláldozása.

A II. világháborút/ így a konkrét akciót felelevenítő háborús dokumentumfilmekben (pláne a II. világháborút feldolgozó komolyabb könyvekben) egyébként mindig nagyon őszintén, kíméletlen narráció mellett szoktak beszélni erről a kudarcról. Nem igazán van mit szépíteni rajta.

Szép és persze szomorú poszt, bloggertárs.

Apróság: talán felrakhatnád a baloldali menüsorba az Utolsó kommentek menü megjelenítését, hogy az érdeklődő olvasók láthassák, hol van interakció. Az ilyesmi mindig pörgeti az olvasottságot, látogatottságot. Csak egy ötlet.

Bejegyzés: FOTÓK: A dieppe-i rajtaütés

gigabursch 2023.01.04. 02:23:24

Vicces(?), de ez volt a színvilága a német II. VH-s hadihajókból a Tirpitznek és a Gneiseneaunak.

Bejegyzés: MAKETT: Venator köztársasági romboló

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.12.28. 10:37:49

A net korában az ilyen könyvek létjogosultsága nulla a számomra.
nem csak nekem aki 25 éve olvassa batmant, de aki ma ismerkedik vele az is olvasson történetet, vagy a wikin fennvan minden ami egy ilyenbe is bekerülhet.
Ez szomorú, mert tuti igényes, és nagy munka egy ilyet összegyűjteni, csak az idő, meg a technika eljárt a műfaj fölött.

Bejegyzés: KÖNYV & KÉPREGÉNY: Minden ami Batman

slowmotion80 2022.12.16. 03:30:10

Ránézesre ugyanaz a készlet, mint a Tamiya 60749-ese, csak ott kicsit sötétebb kéknek ábrázolják az orr-részt. Na majd meglátjuk.

Bejegyzés: MAKETT: P-51D Mustang

slowmotion80 2022.12.11. 22:32:15

Nekem - azt hiszem - az Airfix lehetett meg, igaz ez '90 környékén volt :)
Csináltam amivel lehetett, mondjuk festék és ragasztó híján már nem is tudom, mivel ragasztottam - szerintem pillanatragasztó volt a tettes :)
Az inváziós csíkokat meg hibajavító festékkel kentem fel utólag, azt hiszem. (Csak a Heller P-51D-jénél jutottam el odáig, hogy tényleg festékkel próbálkozzak, a '90-e évek vége felé)

Bejegyzés: MAKETT: Hawker Typhoon

Monty H. 2022.12.01. 09:28:39

@symor: Hát, kedves Symor kolléga, most visszanézve ide, rácsodálkoztam kommented tartalmára... Ugyanis tavaly elolvastam Trüffel Milán kalandjait, és egyetértek veled, bár tény, hogy jóval velősebb, megrágásra érdemes annak tartalma. A benne prezentált történelmi-kulturális háttér egészen lenyűgöző, a kor bemutatása kimondottan részletes. Már oda is adtam másnak, hogy olvassa el, neki is tetszik!

Bejegyzés: KÖNYV: Heltai Jenő bohémregényei

21 ezer Ft 2022.11.27. 14:50:58

Jó kis könyv volt, egyetlen hibájának azt rónám fel, hogy kb. az első fejezetben ráönti az emberre az összes szereplőt, eltartott egy kis ideig, amíg elraktároztam magamban, hogy ki kicsoda

Bejegyzés: KÖNYV: Star Wars: Kenobi (John Jackson Miller)

Monty H. 2022.10.18. 09:24:40

@Androsz: Egyetértek annyiban, hogy ha csak Az ébredő Erő lett volna utánérzés, még lehetett volna jó az új trilógia. De hogy még a 8. és a 9. rész is másolata volt az 5. és a 6. epizódnak, ez betett (amellett, hogy mint filmek, forgatókönyvek gyengék voltak, a részletek nem hihetők stb.). Most olvastam el Az Erő titkait (lásd a legfrissebb bejegyzést), ott valaki azt állítja, hogy a Disneynél féltek, hogy ha nagyon újítanak, akkor úgy járnak, mint Lucas az előzménytrilógiával (pedig az joggal volt más, mint a klasszikus, lévén tök más korszakban játszódott stb.). Szóval gyáván lemásolták a bevált sémát, de úgy, hogy a 7. résznél még nem tudták, mi lesz a 8. és 9. részben, ami szerintem öngyilkos vállalkozás...
Palpatine felélesztését annyiban nem tartom rossz ötletnek, hogy a filmekben mégis ő a leghatalmasabb sith nagyúr (nem mintha sok lenne belőlük), és valahogy logikus, hogy ha már van klónozás, bebiztosítja magát, aztán évekkel később újra felbukkan. De nem mindegy, hogy ezt hogy tálalják. A 9. rész bevezető szövegében hirtelen azt olvasni, hogy jé, feltámadt... Hát ez nagyon amatőr volt, és az egész film se lett igazán jó.
A sorozatok kapcsán... Azért A mandalóri összességében (és szerintem jogosan) inkább pozitív kritikákat kapott, és neked is ajánlom, mert a többitől eltérően meglepően jó, izgalmas, jópofa, de érzelem és tanulság is van benne – ráadásul hagyománytisztelő. A Boba Fett könyve szerintem rövid és lapos, a Kenobi nem logikus, kihasználatlan, az új Andor pedig vontatott, bár hangulatos...

Bejegyzés: KÉPREGÉNY: Star Wars: Sötét birodalom

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.17. 15:03:32

@Monty H.: Az utánérzés legyen a legnagyobb bajunk. Már a Csillagok háborúja is egy japán film utánérzése volt, bár az igaz, hogy azt a filmet ekkor már nem sokan ismerték. Végül is sok film egy másik film utánérzése, a panelok, motívumok száma véges, nehéz mindig újat kitalálni, de ez nekem nem is nagyon szokta csípni a szememet. Én még azt is elfogadtam, hogy Az ébredő erő egy része nagyon Az új remény sémájára épült, ott viszont már tényleg rezgett a léc, amikor Rey, aki egyébként nekem egy örvendetes karakter lett, hipp-hopp megtanult a fénykarddal bánni, egy mestert megszorongatva, és később, tudjuk, mindenféle más tudást is a semmiből szív fel. Palpatine felélesztése, meg ez az unoka-dolog már a fantáziátlanság és nemtörődömség súlyos példája volt, amellett már nem lehet szó nélkül elmenni. A 8. és 9. rész igazán jól nézett ki, el lehet nézegetni, de azért amikor véget ért az utolsó film, kicsit megkönnyebbültem, hogy végre vége a szenvedésnek meg a sok aggodalomnak. A tévésorozatok engem már nem érdekelnek. A kritikusoktól végül már mindegyikről rosszakat lehet hallani, de nekem eleve nincs türelmem tizen-órákat erre vesztegetni.

Bejegyzés: KÉPREGÉNY: Star Wars: Sötét birodalom
süti beállítások módosítása