KÉPREGÉNY: A D-napról
2024. június 12. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: A D-napról

A képkockák katonahősei

A D-nap kerek évfordulói alkalmából mindig válogatok az esztendők során összegyűjtött ilyen-olyan “kincsek” közül. Nemcsak könyvek, filmek vagy makettek kerülnek ilyenkor elő, hanem képregények is – ilyen volt az Operation Overlord sorozat vagy az átfogó jellegű Overlord – 6 June 1944. Tavalyi normandiai utazásom idején és azóta pedig három új kötetet szereztem be, amely ehhez a témához köthető, és mindhárom francia eredetű.

A Super-Soldier főszereplője egy amerikai testvérpár, akiket 1943-ban hívnak be katonai szolgálatra. Az alapkiképzés végeztével Eddy a gyalogsághoz, Johnny a rangerekhez kerül, és az angliai hónapok után mindketten a normandiai partoknál találják magukat, egyikük Omaha Beach-en, a másik a Pointe du Hoc-nál. Amint az kitalálható, útjuk keresztezni fogja egymást a háború viharában… 

Az alkotók jó ideje foglalkoznak már képregényekkel (és mással is), ez pedig meg is látszik. Bár a fekete-fehér oldalak szerintem megérnének egy igényes színezést, egy-két grafikai megoldástól eltekintve így is meggyőző a vizuális élmény (a képkocka-kezelés például kimondottan merész). Az mondjuk nyilvánvaló, hogy a rajzoló gyakran merített a Ryan közlegényből és Az elit alakulatból vett képekből, de láttunk már ilyet máskor is (például Zórád Ernő anno bőséges fotóarchívumából válogatott ilyen célra). Maga a történet szerintem koncepciójában nem annyira erős: a két író egy hagyományosabb háborús sztori helyett a szuperhős-vonallal fűszerezte meg a testvérek sorsát. Mivel a második világháború alatt megjelent amerikai képregények szuperhősei ugyanúgy részt vállaltak a háborús erőfeszítésekből (és ez a motívum később is feltűnt, például az új Amerika kapitány-filmben, sőt még a X-Men: Kezdetek – Rozsomákban is), ez egy tisztelgéssel felérő vezérmotívum, ugyanakkor nem érzem a kivitelezésben és a végkifejletben azt, hogy igazán jól meg tudták volna fogni mindezt. Láthatóan nem akarták a partraszállás krónikáját irreálisan felforgató módon vezetni a narratívát, viszont emiatt az emberfeletti képességek inkább csak disszonánsnak érződnek. A történet mellesleg bő százoldalas, a kötet végén pedig egy tízoldalas esszé olvasható A második világháború és a szuperhősök címmel. A kötet angolul és franciául is beszerezhető. 

A második cím is az amerikai vonalat erősíti. A The Odyssey of Stoy Hora a Carentan körzetében földet érő ejtőernyősök sorsát követi nyomon. Nem meglepő módon az ottani D-Day Experience múzeum támogatásával adták ki, részben mert a címben szereplő név ahhoz a C–47-eshez köthető, amely az intézmény egyik fő attrakciója (lásd a vonatkozó cikket). Az alapanyagot amerikai pilóták és légideszantosok visszaemlékezései szolgáltatták, a történet pedig 1941 decemberétől, az Egyesült Államok hadba lépésétől halad, az ejtőernyősök kiképzésén és bevetésén át 1944 nyaráig.

Történeti-történelmi szempontból a forgatókönyv jól működik, az ismeretterjesztő jelleg abszolút megvan (ezt öt oldalnyi kiegészítő szöveggel és térképekkel is támogatják), ám sajnos a párbeszédek nagyon lehúzzák a színvonalat. Látszik, hogy aki ezeket írta, inkább gyermek- és ifjúsági irodalomban alkotott eddig… Még nagyobb gond a rajzminőség. Láttam én már sok és sokféle képregényt, de azt hiszem, vizuális szempontból ez az egyik leggyengébb. Tulajdonképpen erre is azt mondhatnám, hogy az egyszerűbb ismeretterjesztő gyerekkönyvek illusztrációi jutnak róla eszembe, nem pedig egy minőségi francia képregény. Megérne egy alapos átgyúrást és újrarajzolást. Annyi pozitívumot viszont mondhatok, hogy nemcsak franciául, hanem angolul is elérhető. 

A harmadik képregény a Philippe Kieffer, melynek főszereplője a francia rohamcsapatok atyja, aki partraszállás egyedüli francia alakulatának parancsnoka volt. A szerzők nem vállalkoztak egy teljes életrajz képregényesítésére, hanem az 1940 és 1944 közé eső időszakra fókuszáltak – kis kitekintéssel az elején és a végén a főhős életének alkonyára, amikor is A leghosszabb nap filmváltozatának forgatása már zajlott. Ez a négy év elsősorban a szabad francia erők, azon belül is a brit szervezésű kommandó formálódásáról, majd harcba vetéséről szólt. 

Dicséret illeti a forgatókönyvírót, amiért ezt a történetet képes volt élvezetes formában és – ami nagyon fontos – személyes hangvétellel elmesélni negyvenegynéhány oldalon. A szöveg ráadásul sehol nem nyomja agyon a képeket, ehelyett a kiegészítő információkat itt is a kötet végében, nyolc oldalon tálalják. A rajzolók is kitettek magukért: az arcok karakteresek, még ha picit elnagyoltak is, a mozdulatok és a nézőpontok jól megválasztottak, a helyszínek és eszközök hitelesen ábrázoltak, a színkezelés pedig kimondottan atmoszférikus. És ott van még maga a borító, amely már akkor megfogott, amikor először láttam az interneten – valóban méltó. Sajnos ez a cím csak francia nyelven kapható, de a sorozat jellegét tekintve ez aligha meglepő. 

Super-Soldier
Írta: Jean-Blaise Djian & Jean-Marc Lainé
Rajzolta: Jay & Catherine Moreau
Orep Editions 2023
112 oldal
 

The Odyssey of Stoy Hora
Írta: Gilles Vallée & Alexandre Ilic
Rajzolta: Céline Llorens, Clémence Dupont & Thomas Levadoux
D-Day Experience 2019
48 oldal
 

Philippe Kieffer (Les compagnons de la libération)
Írta: Jean-Yves Le Naour
Rajzolta: Frédéric Blier & Sébastien Bouet
Bamboo Edition 2023
56 oldal

c47_airborne_museum.jpgHa érdekelnek a D-nappal kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről, makettekről, videójátékokról és képregényekről –, akkor
IDE KATTINTS.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr918424479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása