KÖNYV: Star Wars: Az ébredő Erő – Fantasztikus keresztmetszetek
2016. április 04. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Az ébredő Erő – Fantasztikus keresztmetszetek

A Falcontól a Finalizerig 

A Star Wars-filmekhez kapcsolódó kötelező dömping nélkülözhetetlen elemei közé tartozik a régebben Fantasztikus gépezetek, újabban Fantasztikus keresztmetszetek címen futó albumsorozat, mely a vásznon látható járművek és egyéb szerkezetek részletekbe menő bemutatására vállalkozik. Ezek a nagyméretű kötetek A klónok támadása kivételével szerencsére magyarul is megjelentek.

sw_fcs_1.jpg

 

Ennél a szériánál is megállapítható, hogy akkoriban volt igazán nagy értéke, amikor az internet még nem volt domináns az információszerzés terén, ettől függetlenül minden olyan rajongó számára potenciális préda, aki az átlagnál jobban érdeklődik a filmekben feltűnő technológia még ha fiktív is iránt. Ennek érdekében általában teljes oldalakon vagy oldalpárokon, néha pedig kihajtható duplaoldalakon tárják elénk a különböző űrhajók, űrállomások és egyéb járművek részleteit igen aprólékos festményeken. A gépezeteket robbantott és metszeti ábrákon látjuk viszont. Az egyes alkotóelemek funkcióját is megismerhetjük, ezenfelül persze hosszabb-rövidebb összefoglalót is olvashatunk, melyek nemcsak technikatörténeti oldalról mutatják be az adott masinát, hanem az érdekességek is sorra kerülnek itt.

sw_fcs_2.jpg

Az ébredő Erő kötetén már kézbevételkor látszik, hogy picit változtattak a megszokott formátumon. A borító fekete háttere a múlté, és a fentebb ismertetett bemutató oldalakat időről időre megszakítják a filmből vett duplaoldalas fotók. Alapvetően ennek köszönhető, hogy a hagyományosan 32 oldal helyett 48-at kapunk, de szerintem ilyen olcsó trükkel nem kellett volna a terjedelmet megnövelni ennél a könyvnél, ráadásul olyan jellegű képekkel, melyek az esetek többségében nem is kötődnek szorosan a technológiai ismertetőhöz.

sw_fcs_3.jpg

Maga a szöveg nem igazán tér el a már megszokottól. A kötet ilyen téren hozza a kötelezőt és az illusztrációk terén sem kell alább adnunk. Ami nekem szemet szúrt, az az, amit a film kritikájában már említettem: ez a rész szerintem méltatlanul fantáziaszegény az újabb gépezetek terén, ráadásul a magyarázatok terén is csóválhatja a fejét az, aki kicsit is ért a járműtervezéshez, esetleg nem a sor végén állt, mikor a józan paraszti észt osztogatták. Rey „repülő traktorjánál” például, mely a szöveg szerint egy „gyors és rengeteg rakományt elbíró, így roncsvadászó körutakhoz ideális” sikló, elgondolkodtam, hogy mitől volna ez a masina ideális roncsvadászatra, hiszen raktere az oldalára rögzített hálóra korlátozódik, mely még a súlypontját is kellemetlenül megváltoztatja. Vagy ott van az Első Rend hósiklója, melynek orrára valamelyik okos tervező odaálmodott egy nehéz sugárvetőt, melyet a kép szerint állva kéne kezelni, mármint normálisan kiépített lőállás híján, mire magam elé képzelem, hogy nagy sebességnél ez hogy nézne ki és csak mosolygok…

sw_fcs_5.jpg


Star Wars: Az ébredő Erő – Fantasztikus keresztmetszetek
(Star Wars: The Force Awakens – Incredible Cross-sections)
Kolibri 2016
Írta: Jason Fry
Illusztrálta: Kemp Remillard
Fordította: Bus András
48 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr838557696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása