KÖNYV: Star Wars: Kenobi (John Jackson Miller)
2015. március 27. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Kenobi (John Jackson Miller)

Jedi-remete a Tatuinon

Fel kell kötnie a gatyáját annak, aki lépést akar tartani a magyarul kiadásra kerülő Star Wars-regényekkel, hiszen pár héttel a Timothy Zahn-féle Gazfickók után máris kapható a Kenobi, de nemsokára itt Az elveszett sith törzs is, illetve egy új The Old Republic-regény, a Megsemmisítés, hogy a Pengeélen című kalandról ne is beszéljünk.

kenobi_2.jpg

Sötétség borult a galaxisra. A főkancellárból lett uralkodó hatalomra lépésével és a birodalom felemelkedésével egyre nagyobb veszély leselkedik a Jedi-rend életben maradt tagjaira. Obi-Wan Kenobi a Tatuinra tart, hogy egykori tanítványa fiát biztonságba helyezze Owen Larséknál, ő maga pedig búvóhelyet keressen a kietlen pusztaságban, ahonnan – ha távolról is, de – szemmel tarthatja a Skywalker-ivadékot. Mindenesetre a remetelét nem olyan egyszerű és nem is olyan egyértelmű, még egy olyan ritkásan lakott planétán se, mint ez. Kenobira hamar felfigyelnek a helyi lakosok, már csak azért is, mert vonzza a bajt, amit viszont segít is elhárítani. Közben pedig bőven adódik alkalom arra, hogy jobban megismerje a homoklakók harcmodorát, a párafarmerek életstílusát és akaratlanul is barátokat szerezzen...

mcq-tuskens.jpg

Hát kérem, hosszas szünet után végre megint egy olyan Star Wars-kötetről számolhatok be, ami csaknem százszázalékos elismerést váltott ki belőlem. A Kenobit egyébként is azóta vártam, hogy elolvastam az angol nyelvű kiadás beharangozóját, úgy két évvel ezelőtt, és Londonban járva csak azért nem gyűjtöttem be tavaly nyáron, mert Szukitsék 2015-re már beígérték nekünk. Az elvárásoknak persze sok könyv nem tud eleget tenni; Istennek hála, most nem így történt. John Jackson Miller regénye ugyanis több szempontból is kiemelkedő.

mcq-tuskenstoryteller.jpg

A Tatuinnal mint helyszínnel engem mondjuk eleve meg lehet venni kilóra, de ez önmagában még nem elég a sikerhez. Viszont Miller a maga hasznára fordította a bolygó sajátosságait és a karakterkiválasztást is szem előtt tartotta, hogy minél átfogóbb képet nyújtson az itteni életről. Így a párafarmerek mellett megismerkedhetünk a taszkenek társadalmával, de felbukkannak persze a törvényt távolról sem tisztelő rosszfiúk is. Ha pedig rongyosra is olvastuk a Jabba palotáját vagy a The Illustrated Star Wars Universe vonatkozó fejezetét, akkor is megtudhatunk további részleteket a tatuini viszonyokról. A szerző ráadásul tudja, mi fán terem a karakterábrázolás: a főbb szereplők háttere átlátható, kidolgozott és közülük többen is kifejezetten jellegzetesek és szerethetők. Nagy megkönnyebbülésemre a párbeszédek is hitelesek, néhol egészen élvezetesek. És ha már Kenobi a főhős, kandi módon meditációiba is bepillantást kapunk, ami külön jó pont.

Meditáció


Leszállítottam a csomagot.
Remélem, érzékeled a gondolataimat, Qui-gon mester. Nem hallottam a hangodat a Polis Massán töltött nap óta, amikor Yoda mester elmondta, hogy kapcsolatba léphetek veled az Erőn keresztül. Nyilván emlékszel még rá, hogy úgy döntöttünk: elviszem Anakin fiát a rokonaihoz, hogy a jövőben náluk éljen. Végrehajtottam ezt a küldetést.
Furcsa érzés itt lenni, ezen a helyen, ilyen körülmények között. Évekkel ezelőtt elvittünk egy fiút a Tatuinról abban a hitben, hogy ő a Galaxis legfőbb reménysége. És most idehoztam egy másik kisfiút, akiről ugyanezt gondolom. Remélem, hogy ezúttal jobban sikerül. Mert az ehhez a pillanathoz vezető út fájdalommal és szenvedéssel van tele. Gyászolom az egész Galaxist, a barátaimat – és saját magamat is.
Még most sem hiszem el, hogy a Jedi-rendnek vége. És hogy a Köztársaság végkép lezüllött, és Palpatine markába került. És hogy Anakin átállt a sötét oldalra. Láttam a holofelvételt... láttam, hogy lemészárolta a gyerekeket a Templomban... az a jelenet gyakran kísért az álmaimban... és újra meg újra összetöri a szívemet.
De a gyermekek halálának borzalmai után egy gyermek a reményt jelenti számunkra. Ahogy már mondtam: a csomag célba ért. Pillanatnyilag egy homokdűne gerincén állok, a hátasom, a tatuini eopie mellett, és Larsék otthonát nézem. Owen és Beru Lars a házuk előtt áll, a kezükben tartják a gyermeket. Így zárult hát egy hosszú történet utolsó fejezete. És most egy új történet kezdődik...

tatooine_sunset.jpg

És persze, ha már Star Wars, fontos összekötni ezt a történetet a nagy egésszel – a kötelező kellékek mellett ez adja még a sztori sava-borsát. Miller ilyen téren is kitett magáért: nemcsak a II. és III. rész eseményei kísértenek, de számos visszautalás történik például az Outlander című kiváló képregényre (benne pedig a homoklakónak állt jedi-mesterre, Sharad Hettre), vagy épp az animációs klónháborús széria egyik fontos nőalakjára, Satine-re, aki a megengedettnél közelebb kerülhetett Kenobi mesterhez... És ha már így állunk, elárulhatom, hogy az Obi-Wanból Benné váló remete lelki vívódása is kellő hangsúlyt kap: a történet előrehaladtával egyre jobban érzékelhető a drámai vonal, mely a végkifejletre érik be igazán, mikor is főszereplőink sorsa új irányt vesz, méghozzá eléggé katartikus módon – kivéve persze szakállas mesterünkét, hiszen már régóta tudjuk, ő mivel tölti majd a következő tizenhét évet...

Röviden és tömören, a rajongóknak kötelező olvasmány, az érdeklődőknek erősen ajánlott. A kiadónak pedig újfent köszönetet mondok a témaválasztásért.

kenobi.jpgEz az első olyan magyarul kiadott regény, ahol kötelező jelleggel szerepel a logo felett a Legendák felirat. Az új jogtulaj, a Disney ezzel kívánja jelezni, hogy a fenti kötet történetének semmi köze az általuk továbbgondolt Star Wars-univerzum eseményeihez... Az Expanded Universe - vagyis a filmeken túl megalkotott sztorik - rajongóit ez persze nem fogja elriasztani.



Star Wars: Kenobi
(Star Wars: Kenobi)
Írta: John Jackson Miller
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2015
440 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr897308502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.03.27. 17:18:42

Pár éve terveztem egy regény trilógiát, ami Kenobi első évét mesélné el a tatuini száműzetésben, de ebből már semmi sem lesz, mert Miller megelőzött. Sebaj, rengeteg más ötletem is van még raktáron.
És majd én is ráfirkálom a borítóimra a LEGENDÁK feliratot a poén kedvéért.

Monty H. 2015.03.27. 20:39:28

@steery: Hát, a második, harmadik... és tizenhetedik évét is leírhatná valaki :-) Valamit csak csinált az öreg ennyi idő alatt.

steery 2015.03.28. 15:40:53

@Monty H.: Ez egy nagyon bölcs meglátás! Mivel kizártnak tartom, hogy egy olyan nyughatatlan fickó, mint Kenobi, aki végigharcolta és kalandozta az egész életét addig, hirtelen évekig megüljön a fenekén egy sivatagi viskóban és nézelődéssel töltse az időt. Szerintem inkább folyton utazott, konspirált, különféle álcákban járta a galaxist, bujkáló Jediket mentve, Bail Organával és Ashoka Tanóval szervezve a lázadást, és folyton keresztbe téve a birodalomnak meg az inkvizítoroknak. És talán még Vaderrel is összefutott párszor. Elvégre a Halálcsillagon Vader azt mondta neki: Nem kellett volna visszajönnöd, öreg. Hová? Honnan?

Monty H. 2015.03.29. 22:00:18

@steery: Ez azért túlzás. Ebben a kötetben is meghúzná magát, csak mindig belekeveredik valamibe, pedig ő csak Luke-ra vigyázna :-)

Pötty1 2015.03.30. 17:27:39

Nem hinném, hogy végigkalandozta a galaxist ezalatt a 17 év alatt, hiszen pont az volt a feladata, hogy vigyázzon Luke-ra. A könyv alapján amúgy is jó sok idejébe kerülhetett, mire beszélgetni tudott Qui-Gonnal. Valszeg ezzel el is ütötte az időt.
Nameg ha nagyon szervezkedett volna, előbb utóbb valakinek csak szemet szúrt volna ez a legyőzhetetlen remete.

21 ezer Ft 2022.11.27. 14:50:58

Jó kis könyv volt, egyetlen hibájának azt rónám fel, hogy kb. az első fejezetben ráönti az emberre az összes szereplőt, eltartott egy kis ideig, amíg elraktároztam magamban, hogy ki kicsoda
süti beállítások módosítása