FOTÓ: A D-nap 4. – A normandiai csata
2014. június 08. írta: Monty H.

FOTÓ: A D-nap 4. – A normandiai csata

A hídfő megszilárdításával a szövetséges hadseregek megkezdhették az előrenyomulást. Nyugaton az amerikai erők először elvágták a Cotentin-félszigetet, majd északnak fordulva Cherbourg kikötőjét igyekeztek a lehető leggyorsabban elérni; ezalatt keleten a brit és kanadai alakulatok elsősorban Caen városának bevételére összpontosítottak, miközben komoly páncélos csaták zajlottak a körzetben. Párizs mégsem volt olyan közel, mint ahogy a katonák eleinte gondolták volna...  

 FIGYELEM! A MOST KÖVETKEZŐ KÉPEK KÖZÖTT MEGRÁZÓ FOTÓ IS TALÁLHATÓ.

 

Mulberry 1 2.jpg

A szövetségesek egyik legnagyobb titka és egyik legjelentősebb ütőkártyája: a mesterséges kikötő. Az utánpótlás biztosításához kulcsfontosságú volt, hogy kiépített kikötő híján is képesek legyenek gyorsan és folyamatosan partra juttatni a szükséges hadianyagot. A brit ötlet alapján megvalósított Mulberry két nagy részből állt: egyrészt egy félkörívben létrehozott hullámtörőből, mely elsősorban hatalmas, erre a célra készített, majd a vízbe süllyesztett betontömbökből állt, másrészt hasonló betonkeszonokból és átalakított hajókból épített mólókból.

  

Mulberry.jpg

Két mesterséges kikötő épült: egy a Gold-szektorban a britek, egy másik az Omaha-parton az amerikaiak számára. Ez utóbbit a június 19-i vihar olyan súlyosan megrongálta, hogy épen maradt részegységeit inkább átvontatták és ezekkel javították ki a britekét. Végül a tervezettnél sokkal hosszabb ideig, hat hónapon át maradt használatban, mivel Hitler olyan mértékben megerősítette a kikötővárosokat, illetve a kapituláció előtt a védők olyan súlyosan megrongálták az ottani létesítményeket, hogy egyszerűen szükség volt rá, egészen Antwerpen helyreállításáig. Az utánpótlási nehézségek kora őszre már komoly gondokat okoztak és hosszú távon jelentősen késleltették a Németország elleni közvetlen támadást is.

   

Elorenyomulas_a_sovenyvideken_Normandia1944.jpg

Egyelőre nyugodt és tempós előrenyomulás a normandiai vidéken. Mindez addig tartott, míg egy ellenséges orvlövész vagy géppuska el nem rontotta a délutánt…

  

Sovenyhaboru_Normandia1944.jpg

…akkor pedig elhúzódó és súlyos veszteségekkel járó tűzharcok következtek. A képen látható amerikai baka a westernfilmekből ismert klasszikus trükkel próbálja magára vonni a tüzet, hogy társai bemérhessék az ellenséges állásokat.

  

Amerikai_halottak_1944Normandia.jpg

A vastag normann sövényekkel szabdalt terep ideális volt a védők számára. A beásott géppuskákat, orvlövészeket és lövegeket sokszor felderíteni is nehéz volt, nemhogy elpusztítani. Ezekkel az amerikai katonákkal valószínűleg a német tüzérség végzett. 

  

german paras w mg.jpg

Német ejtőernyősök egy MG-42-es géppuskával. A harcedzett deszantosok Normandiában is bebizonyították, hogy kemény és állhatatos ellenfelek

  

booby trap.jpg

 A kútba telepített robbanócsapda végzett ezzel az amerikai katonával. 

 

Amerikai_katonak_Cherbourg_utcain_1944.junius.jpg

Cherbourg döntő fontosságú volt: az amerikaiak június 30-án foglalták el. A németek által tönkretett kikötőt a francia munkások segítségével állították helyre. Ahogy a képen is látható, a lovagolni tudó amerikai bakák időnként előszeretettel elrekviráltak egy-egy francia paripát és futárként vagy felderítőként jó szolgálatot tettek.

  

Egy_korty_a_felszabaditoknak2.jpg

Egy korty a felszabadítóknak. Vagy kettő… A tengerentúliak ekkor kerültek először kapcsolatba a híres normann almapálinkával, a calvadosszal.

 

Cherbourg dead german.jpg

Earl Topley százados Cherbourg egyik utolsó német védőjének holtteste mellett. A katona három emberével végzett...

 

szuksegrepter.jpg

Amerikai szükségreptér. A leszálló P-38-as vadász mellett egy Piper Cub felderítőgép is látható: ez utóbbiak nagyon hasznosnak bizonyultak a sövényháborúk folyamán, és sokszor ezek fedélzetéről vezették a tüzérség tűzét. 

 

us nurse.jpg

Ritkán emlegetik őket, pedig ők is hozzájárultak a győzelemhez... Amerikai ápolónő az Omaha-part mögött felállított tábori kórházban. 

  

graveyard.jpg

William Bridges ezredes, az 5. különleges műszaki dandár tisztje egy normandiai katonatemetőben. Az alakulat számos tagja odaveszett az Omaha-szektorban. 

 

Amerikai_katonak_kihajozasa_1944.06.22.jpg

Özönlik az erősítés a normandiai partvidékre. Kihajózásra váró amerikaiak 1944. június 22-én.

  

Brit_csapatok_Caen_elotereben_1944junius.jpg

Brit csapatok Caen előterében. Calvados megye székhelyét a terv szerint már a D-napon el kellett volna foglalni, de ehhez végül bő egy hónap volt szükséges. A britekre nagyobb nyomás nehezedett a keleti szektorban és lassabban haladtak, bár egyes történészek szerint ebben tábornokaik óvatossága is közrejátszott.

  

Tiger in the bocage.jpg

Alaposan álcázott Tigris I harckocsi Villers-Bocage falucska közelében. Az 1. SS-páncéloshadosztály súlyos csapást mért az itt előrenyomuló brit harckocsikra...

  

kilott brit tank.jpg

Ezt a menetet a németek nyerték. Cigarettaszünet kilőtt brit páncélosok tőszomszédságában. 

 

some fun.jpg

Komikus jelenetek is akadtak. A német hadsereg elismerten legmagasabb (225 centiméteres) tagját fogságba esése után Bob Roberts, brit tizedes motozza meg. Az esetet szerencsére megörökítette egy szemfüles fotós. 

  

Egy_korty_a_felszabaditoknak3.jpg

"Egy kis célzóvizet? Szomjasan mégsem lehet harcolni, nem igaz?" A jó eséllyel sokadik pohárka calvados egy brit géppuskásnak.

 

caen in ruins.jpg

Július 10-e: Caen végre szabad. A súlyos harcok és a bombázások során a város nagy része elpusztult. Az útjelző táblán olvasható a következő jelentős célpont: Párizs.

  

SS-fogoly_Normandia44.jpg

A vereség arca: fogságba esett fiatal SS-lövész. Az emberhiány ekkor már jelentős problémát okozott a németeknek, ezért is harcolt itt sok fiatal vagy idős katona, de a 12. SS-páncéloshadosztály legénységi állománya amúgy is a Hitlerjugend tagjaiból került ki. Életkoruk dacára is halálos ellenfeleknek bizonyultak.

  

Tigris&zsakmanyolt_Dingo.jpg

Tigris I páncélos és egy korábban zsákmányolt, brit gyártmányú Dingo páncélautó. A németek a háború során számos ellenséges járművet rendszerbe állítottak, vagyis ez a részlet nem az utolsó éveket jellemző anyaghiány következménye.

 

corp mcallister ontario w luger on an 88.jpg

Az ontariói McAllister tizedes egy zsákmányolt Lugernek örül egy elhagyott 88-as német lövegen ücsörögve, mely utóbbit az előbbitől eltérően sajnos nem vihette haza. A merész kis káplár 160 németet ejtett fogságba St. Lambert-sur-Dive mellett 

 

Churchill_latogatasa_1944.07.27.jpg

A kalandvágyó természetéről is híres Sir Winston Churchill csaknem hetvenéves fejjel is részt akart venni a partraszállásban (akárcsak VI. György angol király). Végül sikerült lebeszélni őt, néhány hét múlva viszont feltűnt az angol hídfőnél és látogatást tett a csapatoknál. Mindez a németek felé is egyértelmű jelzés volt afelől, hogy a szövetséges hídfő immár szilárd.

 

Monty Rommel Churchill.jpg

A brit miniszterelnök éppen Montgomery lakókocsija árnyékában ejtőzik, a tábornagy Rommel nevű kutyájával. (Az öregnek sajátos humorérzéke volt a névadás kapcsán is...)

  

ike w panther tank.jpg

"Mi ez a felfordulás itt, kérem? Hol marad az a híres német rendszeretet?" Eisenhower tábornok egyik normandiai látogatásán az út szélére dózerolt német Királytighris harckocsi mellett.

 

Haborus_pusztitas_St.Lo.1944.jpg

St. Lo július 18-i bevételét szintén heves küzdelem előzte meg. A képen jól érzékelhető a pusztítás mértéke, melyet sokszor a szövetséges bombázások és a tüzérségi tűz okoztak és nem annyira az utcai harcok. A francia lakosság jelentős része ezért sem tudta felhőtlen örömmel üdvözölni a szövetségeseket.

 

American dead in Carentan.jpg

A helyi lakosok virágokkal borítják egy elesett amerikai katona testét Argentan mellett.

  

french kids.jpg

Ők már a felszabadításnak örülnek... Francia gyerekek egy kanadai haditudósító felvételén.

 

Amerikai_loveszraj_St.Malo1944.jpg

A normandiai kitörés, vagyis a Cobra hadművelet július 25-i megkezdése után az amerikai erők egy része Bretagne felé indult. A képen egy St. Malóba benyomuló amerikai lövészrajt láthatunk. Nyilvánvalóan beállított felvétel, mely kétségtelenül szép sikert aratott a hazai képes újságok címoldalain.

 

Red_Ball_Highway.jpg

A szövetséges erők előrenyomulásához nélkülözhetetlen volt a fennakadás nélküli utánpótlás. A Red Ball Expressz teherautó-konvojai hónapokon keresztül ingáztak a part és a frontvonal között, míg sikerült elfoglalni és helyreállítani a jelentősebb nyugat-európai kikötővárosokat. (A tábla felirata egy lefordíthatatlan szóviccet takar: a "Red Ball" "vörös labdát" jelent, míg a „Stay on the ball” szó szerint „maradj a labdán”, a gyakorlatban viszont úgy mondanánk, hogy „ne lankadj”.)

 

Can armour 44aug14 near Falaise.jpg

Kanadai páncélosok Falaise közelében. A szövetséges seregek itt zárták körül a Szajna felé visszavonuló német erők jelentős részét augusztus közepén – de nem elég gyorsan, így több hadosztályuk is kibúj az egérfogóból... 

  

falaise pocket.jpg

A falaise-i katlan hatalmas csapást jelentett a németek számára. Durván 60 ezer emberük veszett oda a szövetséges ágyútűzben és bombázásban, nem beszélve a számtalan járműről és nehézfegyverről. A kép bal oldalán a műveletben részt vevő lengyel harckocsizók láthatók: a lengyel páncélos alakulatok zárták le a katlant és napokon át tartották lezárva, lényegében utánpótlás nélkül, az elkeseredetten kitörni igyekvő németekkel többször is megütközve, míg a kanadai felmentés végre megérkezett. Otthoni honfitársaik ezzel egy időben Varsó felszabadításáért harcoltak... 

  

Stug III knocked out.jpg

Szétlőtt StuG III rohamlöveg, csövén egy német katona holttestével. A német páncélos alakulatok számára a szövetséges légierő lényegesen nagyobb veszélyt jelentett, mint a szövetséges harckocsik. A német katonák gyakran ismételgetett, de jogos vicce volt akkoriban: "Ha terepszínű repülőt látsz, azok az angolok, ha ezüstszínűt, azok az amerikaiak, és ha nem látsz repülőt, az a Luftwaffe."

  

piano.jpg

Egy kis zenés kikapcsolódás a harcok szünetében.
A helyi készítésű szeszek itt is szépen fogynak...

  

2. francia pc hadosztaly.jpg

A 2. francia páncéloshadosztály augusztus 1-jén szállt partra Normandiában és Párizs felszabadításában, később pedig Strasbourg bevételében is jutott nekik szerep... 


 

FFI harcos.jpg

Francia ellenálló brit gyártmányú Bren golyószóróval. Augusztus 19-én, a németek visszavonulását látva a párizsi ellenállás harcba hívta a lakosságot. 

  

Leclerc Paris.jpg

A 2. francia páncéloshadosztály parancsnoka, Leclerc tábornok a párizsi bevonulás során. Eisenhower szívesen megkerülte volna a francia fővárost, de De Gaulle másként vélekedett, részben mert nem akarta, hogy az ottani ellenállást a németek a varsóihoz hasonló módon vérbe fojtsák, részben mert el akarta kerülni, hogy a kommunista többségű ellenállásé legyen a dicsőség és ezzel aláássák az ő vezető szerepét. A francia tankok és a 4. amerikai gyaloghadosztály így megindulhatott Párizs felé. A német parancsnok, Von Choltitz tábornok szerencsére nem volt hajlandó (és képes) teljesíteni a Führer parancsát és lángba borítani a várost: augusztus 25-én megadta magát. Harcokra így is sor került, de a pusztítás mértéke – különösen Caenhez vagy St. Lóhoz képest – nem volt jelentős. 

  

champs elysees 1944.jpg

1944. augusztus 26. Díszszemle a Diadalív árnyékában. A városba elsőként behatoló 2. francia páncéloshadosztály járművei végiggördülnek a Champs-Élysées-n. A Szajna elérésével és a francia főváros felszabadításával véget ért a normandiai csata. Az európai háború vége azonban sajnos még odébb volt...

 

Kiralyno es ejtoernyosok.jpgHa érdekelnek a D-nappal kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről, makettekről, videójátékokról és képregényekről –, akkor 
IDE KATTINTS.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr736225430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TGeri 2014.06.08. 22:04:40

A II. világháborúban az amerikai nem polgári emberveszteség 416.800 fő volt. Ezért kissé túlzónak tűnt a St.Lo-i 40.000 veszteség, akkor is, ha a város elfoglalását a legvéresebb ütközetek közé sorolják. A pontos szám, amennyiben a városon kívül eső 112-es magaslat elfoglalásakor elesetteket is az ostromhoz számoljuk: 11.000 fő. Amely így is hatalmas, de nem hiábavaló áldozat volt, hiszen megnyílt az út Párizs felé...

¿Qué tapas hay? 2014.06.08. 22:34:21

Egy apró megjegyzés: a történet idején Anglia királya VI. György néven uralkodott.

2014.06.09. 08:53:52

A falaise-i katlanból való kitörés valóban nagy emberáldozatokat követelt, de azért nem hasonlítanám Sztálingrádhoz, ahol a tengelyhatalmak vesztesége megközelítette az egymillió főt.
(persze ebben benne vannak a román, olasz, magyar veszteségek, melyek számszerűen csökkentették a német veszteségeket, de arányaiban a kettő nem nagyon hasonlítható).

Mondjuk Budapest is megérdemelt volna egy Von Choltitz tábornokot, de mint tudjuk Budapest nem Párizs.

Jók a képek, köszi.

Darw 2014.06.09. 10:32:41

"később pedig Strasbourg felszabadításában is jutott nekik szerep" Nevezzük inkább visszafoglalásnak. Az a város (vidék) legalább annyira német, mint francia.

Ami Budapestet illeti igen sajnos. Nem kapta meg azt az esélyt amit Párizs, vagy Róma.

Monty H. 2014.06.09. 21:27:14

@TGeri: Ezt az infót is egy francia dokusorozatból vettem, de ott sem részletezték... Mindenesetre átírtam, köszi a javítást. :-)

Monty H. 2014.06.09. 21:29:01

@...elmúlik...: Nem is én mondtam, hogy második Sztálingrád, hanem a fent említett dokumentumfilmben hangzott el... De a számok alapján megint csak az olvasónak van igaza :-)

2014.06.09. 21:43:58

@Monty H.: Jó, jó, nem neked címeztem:-)

A II. Világháborúról szóló dokumentumfilmeket meg hagyjuk. Kevés az üdítő kivétel, amelyben ragaszkodnak a tényszerűséghez, legyenek azok számok, vagy események.

Monty H. 2014.06.09. 22:33:58

@...elmúlik...: Ez még egy viszonylag régi, és összességében elég korrekt széria volt: A nagy csaták. Néhány részét megtalálod a Tube-on is. Francia sorozat, de elmentek ők mindenhova és meginterjúvoltak mindenkit, oroszoktól németekig. Más kérdés, hogy az elmúlt évtizedekben sok mindent pontosítottak, pl. a számadatok kapcsán.
Amit mostanában adnak dokusorozat címszóval, az sokszor tényleg csapnivaló...

2014.06.10. 19:26:09

@Monty H.: Ez sajnos így van. Ezt a francia sorozatot megnézem, köszi.

Monty H. 2014.06.10. 22:31:36

@...elmúlik...: Sajnos nincs fent mindegyik magyarul. Az olaszországi csata például igen, de az említett, A normandiai csata csak franciául (Les grandes battailles - La bataille de Normandie)...

2014.06.11. 07:04:12

@Monty H.: Ezt a problémát hál' Isten megoldom :)
süti beállítások módosítása