KÉPREGÉNY: Jour J
2014. június 06. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Jour J

 

A D-nap francia szemmel

Négy évvel ezelőtt a normandiai csatát átfogó képregény volt soron, most pedig a partraszállás francia résztvevőinek élményeit bemutató füzetet vettem elő, melyet még első normandiai utam során szereztem be, több mint húsz évvel ezelőtt. Azelőtt is tudtam, hogy a francia képregénykultúra kínálata elmondhatatlanul széles és sokszínű, de nem gondoltam volna, hogy szinte azonnal szembejön velem egy ilyen kiadvány, nem meglepő módon a szóban forgó helyszínen, a Sword-szektorban található Ouistrehamben.

jour j bd 3.jpg

Az Overlord-hadműveletben számos francia pilóta, tengerész és ejtőernyős vett részt, de kifejezetten a partraszálló erők soraiban egyedül ez a 177 fős rohamcsapat képviselte a Szabad Franciaországot. A Ouistreham melletti Riva Bella üdülőtelep megtisztítása, illetve a megerődített kaszinó bevétele volt elsődleges feladatuk, de utána még három hónapig folytatták a harcokat a Szajna eléréséig, míg vissza nem tértek Angliába a jól megérdemelt pihenőre.

Joel Tanter rövid összefoglalóval indítja képtörténetét, hogy lássuk, hogyan jött létre a brit vezetés alatt működő francia kommandó, majd hogy indultak neki a partraszállásnak. Nem meglepő módon kifejezetten a Sword-part eseményei kerülnek sorra, bemutatva a brit rohamcsapatok és ejtőernyősök küzdelmét is.

jour j bd 2.jpg

A 48 oldalas terjedelem viszonylag vázlatos történetmesélést tesz csak lehetővé, de az író-rajzoló célja láthatóan egy, a francia részvételre fókuszáló, tömör és közérthető összefoglaló elkészítése volt – s mivel magánkiadásról van szó, sejthető, hogy inkább szerelemből ült neki a feladatnak. Ezt persze nem lenézően mondom, hiszen lelkesedése érezhetően jót tett a műnek, még akkor is, ha vonalrajzos képregényről van szó, melynek egy utólagos színezés, esetleg apró javítások elvégzése (lásd a Korcsmáros-féle Rejtő-képregények példáját) kétségtelenül jót tett volna. (Bár ki tudja, lehet, hogy azóta, valamelyik évforduló kapcsán már ez is megvalósult.) Az ismeretterjesztő jelleget erősíti, hogy ajánlott olvasmányjegyzék, illetve a korabeli alakulatok felszerelését és fegyverzetét bemutató rajzos oldalak, térképek is helyet kaptak a kiadványban, nem beszélve az oldalak alján olvasható angol összefoglaló szövegről. Azt ugyanis mondanom sem kell, hogy a Jour J franciául került kiadásra…


Jour J – Avec le 1er BFM Commandojour j bd 1.jpg
Írta és rajzolta: Joel Tanter
Charles Corlet 1983
48 oldal

 

 

British-Paras-D-Day.jpgHa érdekelnek a D-nappal kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről, makettekről, videójátékokról és képregényekről –, akkor 
IDE KATTINTS.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr406209821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása