KÖNYV: Robert De Niro (Naomi Toth)
2014. április 14. írta: Monty H.

KÖNYV: Robert De Niro (Naomi Toth)

Az ember és a színész 

Ahogy nemrég George Clooney esetében történt, hirtelen kezembe került egy életrajzi kötet és rájöttem, hogy kíváncsi vagyok a szóban forgó - és nem véletlenül világhíres - színművész múltjára, főleg, hogy De Niro is szép lassan, szinte észrevétlenül került be kedvenceim közé, a Szemtől szemben, a Ronin vagy a Lánglovagok szereplőjeként...

robert de niro konyv.JPGA könyv nem kifejezetten kronologikus sorrendben követi le a színészóriás életútját: friss és olvasmányos stílusban mutatja be, honnan is jött Bobby, milyen családi háttérrel indították útjára, hol tanult és végül mire vitte. Általa előszeretettel titkolt magánélete is nagyító alá kerül, ideértve nőügyeit, feleségeit és persze gyermekeit is. Életműve kapcsán elkerülhetetlenül más súlyt kapnak az egyes filmek, illetve nem lehetett mindegyiket megemlíteni, de egy ilyen termékeny színész esetében ez természetes. A kulisszatitkok fejtegetése során mindenesetre számos érdekes anekdotával megismerkedhetünk. Ugyanakkor apróbb pontatlanságok itt bizony előkerülnek, ami az ilyen jellegű munkákban sajnos nagyon gyakori (a Férfibecsület kapcsán például, ahol a szerző "a történelem első fekete sorkatonájának" titulálja a Cuba Gooding Jr. által megtestesített néger tengerészt; nos, ő az első fekete nehézbúvár volt a flottánál, de addigra már elég sok afroamerikai megfordult a fegyveres erőknél). A harmincoldalnyi igényesen válogatott kép viszont határozottan jót tett a kiadványnak. 

Sajnos a kötet tördelése mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Egyrészt a filmográfia és a képmelléklet nélkül a könyv szűk 200 oldal, ami nem lenne baj, de számításom szerint 15-16-os betűmérettel került kinyomtatásra... Hmmm. Ráadásul a belső idézőjeleket (» «) elég igénytelen módon oldották meg (>> <<). Szerintem témától függetlenül egy 3990 forintos könyv ennél többet érdemel... A fenti negatívumok ellenére ajánlom a kiadványt minden érdeklődőnek, már csak azért is, mert tudtommal ez az egyetlen magyar nyelvű De Niro-életrajz.

 

Robert De Niro
Írta: Naomi Toth
Vintage Media 2014
270 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr666036281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garfield465 2014.09.21. 16:42:48

Tervezem elolvasni, bár a filmjei jobban érdekelnek, mint egy ilyen jellegű könyv
süti beállítások módosítása