KÉPREGÉNY & KÖNYV: Az ellopott futár (Rejtő Jenő)
2014. március 20. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY & KÖNYV: Az ellopott futár (Rejtő Jenő)

Prücsök, Szivar és a többiek 

Még tavaly jutott a tudomásomra, hogy gondolkodnak Az ellopott futár képregény-változatának (mely eredetileg a Fülesben jelent meg 2012 végétől 2013 közepéig) füzetes kiadásáról, s ennek apropóján internetes szavazást hirdettek, hogy felmérjék a piaci igényeket. Miután ez egyértelműen pozitív eredménnyel zárult, felvették az előrendeléseket és nemrég, a tavaszi képregénybörzén át is vehettem a képregényt.

az-ellopott-futar-borito.jpgAz ellopott futár Rejtő Jenő kevésbé ismert regényei közé tartozik. Most, a képes változat kézhez vétele előtt végre elolvastam a kötetet, és már sejtem, miért van ez így. A történet talán túlontúl is keszekusza (még ha a végén mindenre fény is derül), és bár a hamisítatlan rejtői figurák és beszólások tömege most sem marad el, valóban nehéz volna a már jól ismert klasszikusok elé helyezni. Az viszont érdekes részlet, hogy a főhős ezúttal egy hölgy, méghozzá nem egy érett asszony, hanem egy tizenhat éves, tüzes csitri, aki nem hagyja magát, ha édesapja sorsáról van szó, márpedig az ő sorsáról van szó…

Az alkotók célja nyilvánvalóan a régi Korcsmáros-féle Rejtő-képregények előtti tisztelgés lehetett, hiszen az ő stílusában készült el a hetvenoldalas képtörténet, méghozzá Garisa H. Zsolt jóvoltából, aki a Képes Kiadónál megjelenő, felújított Rejtő-képtörténetek (át)rajzolója. Rajzain rendre visszaköszönnek Korcsmáros klasszikus alakjai, vagyis egyes testtartások vagy grimaszok határozottan a nagy elődöt idézik, azaz a múltidézés ebben az esetben egyáltalán nem negatívum. Ugyanakkor a fekete-fehér jelleg ellenére is érezhető egyfajta frissesség a harminc évvel ezelőtt kiadott füzetekhez képest, hiszen a vonalrajzokat szürkeárnyalatos színekkel is támogatták. A kötet legvégén pedig 14 oldalnyi extra anyag található a karakterekről. Az adaptálás Kiss Ferenc munkája, aki szintén dicséretet érdemel, amiért ezt a regényt képes volt úgy átírni, hogy a történet veleje élvezhető formában megmaradjon.

az-ellopott-futar-2.jpg

A kiadványról nem árt tudni, hogy mindössze 200 példányban látott napvilágot és ebből több mint 160-at már az előrendelés során lefoglaltak. Emiatt aztán a beszerzése nem feltétlenül lesz könnyű azoknak, akik csak most értesülnek róla…


Az ellopott futár
Írta: Kiss Ferenc (Rejtő Jenő regénye alapján)
Rajzolta: Garisa H. Zsolt
Kilencedik.hu 2014
88 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr935866021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifelike 2014.03.20. 15:07:39

Online formatumban nem is lesz? Pl. pdf?

Sárga Pecsenyekacsa 2014.03.20. 15:21:07

Szamek, akkor fénymásoljam? :-(
Amúgy nekem az egyik kedvencem, méghogy "kevésbé ismert"? :-)

Babette anyó, Ész Lajos, Schulteisz az ikrek, megannyi legendás karakter! Az orosz világbajnok, akit felpofoznak, a bandzsa csapos, Tempó Mervin!!! stb. Elő is veszem estére (mármint a regényt, a képregény úgy látszik sose lesz meg.)

Monty H. 2014.03.20. 15:42:59

@Sárga Pecsenyekacsa:
@lifelike:

Nem szokták ezeket online terjeszteni, amennyire én tudom.

A kis példányszám egyébként nekem is szemet szúrt. A tavaly ősszel kezdődő Zórád-sorozat füzeteit is csak 200 példányban nyomják ki. Szerintem ez akkor is kevés, ha kicsi a piac, pont a későn kapcsoló olvasók kedvéért... Oké, hogy a Fülesben már lement, de mégis. A kilencedik.hu-n mindenesetre érdeklődhetsz, hátha.

Azért írtam, hogy kevésbé ismert, mert ha valahol előkerül Rejtő neve, akkor általában nem ezt a művét emlegetik fel. Piszkos Fred, A három testőr, A szőke ciklon és néhány másik sokkal nagyobb népszerűségnek örvend. Megjegyzem, a vadnyugati történetei sem épültek be igazán a köztudatba, pedig A néma revolverek városa tényleg nagyon jó kis regény :-) (Mellesleg a Zórád-sorozatban ez lesz a következő füzet, gondolom, úgy ősszel, de ezt persze már kiadták pár évtizeddel ezelőtt...)

Sárga Pecsenyekacsa 2014.03.20. 15:57:35

@Monty H.: Szuper! Az előbb akartam említeni, hogy a másik kedvencem a A néma revolverek városa.

Valahányszor politikusokat kérdeznek újságírók, mindig az jut eszembe: Ez egy Zödlinger! :-)

A fenébe, most nem tudom, melyiket olvassam ki este.

Monty H. 2014.03.20. 16:00:44

@Sárga Pecsenyekacsa: Hát az legyen a legnagyobb gondunk, hogy mit olvassunk este! :-) Ami engem illett, az én ágyam mellett is öt-hat könyv hever, mindegyik arra vár, hogy elolvassam.

Sárga Pecsenyekacsa 2014.03.20. 16:07:08

@Monty H.: Hát én se így terveztem, de úgy meghoztad hozzá a kedvem, hogy csak na. Köszi. Sőt, már tudom, hogy az Ellopott futár lesz az, mert csak azt találtam meg, a Néma revolverek városát úgy tűnik nem hozta vissza az öcsém...

Bocs, hogy széttrollkodtam a blogod.

Monty H. 2014.03.20. 16:10:51

@Sárga Pecsenyekacsa: Ugyan, semmi gond. Szép példája annak, amikor írok valamit és ez megindít valakit, akár úgy is, hogy elővesz egy régen olvasott regényt :-) Szerintem ez jó dolog.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2014.03.20. 16:50:54

@Monty H.: A Zórád-sorozatból csak az első nyomás 200 példány, tudom folytatni, ha elfogy. De sajnos, ez még messze van...

A Néma revolverek városa már inkább "kötet", mint "füzet" (ahogy Az ellopott futár is), mert 44 oldalas, gerinces kiadvány lesz. A kb. 30 évvel ezelőtt kiadott füzet hiányos volt, a teljes képregény eddig csak a Magyar Ifjúságban jelent meg, illetve kissé áttördelve (de nem hiányosan) az egyik régi Füles évkönyvében.

Ha minden jól megy, nem kell rá őszig várni. :)

Monty H. 2014.03.20. 17:08:44

@Bayer Antal: Nagyon köszönöm a kiegészítést.

Egyébként én ezt is kötetnek nevezném, mert maga a képregényes terjedelem 70 oldal volt. :-)
süti beállítások módosítása