2013. jan 07.

KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Revan (Drew Karpyshyn)

írta: Monty H.
KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Revan (Drew Karpyshyn)

A hűtlen jedi

Az immár egy éve kapható Star Wars: The Old Republic című MMO-játék hatalmas sikert aratott rajongói körökben – az alapprogram magas ára, illetve a fizetős jelleg azonban rányomta a bélyegét a továbbiakra. Mostanság szerencsére már jóval olcsóbban lehet hozzájutni – hazánkban is –, emellett pedig a harmadik vonatkozó regény is kapható.

revan.jpgA címszereplő Revan múltja homályos és ijesztően sötét foltokat is tartalmaz: jedi-lovagként egykor a mandaloriak ellen irányuló hadművelet vezetője volt, a győzelmet biztosító módszere viszont erősen megosztotta mindazokat, akik tisztában voltak ennek mibenlétével. Utána társával, Malakkal a sötét oldal szolgálatba szegődött, s így tért vissza a Köztársaság leigázása céljából. A Jedi-tanács mégis megkegyelmezett neki, de ennek fejében törölték emlékeit. Amolyan kitaszítottként él Coruscanton feleségével, míg egy nap fontos híreket kap a mandaloriak felől… Eközben a galaxis túlsó végén Scourge nagyúr a Dromund Kaason, a sithek központi bolygóján igyekszik a baljós intrikákból kibogozni a valós helyzetet: ő a sith birodalmat félti, melynek császára a legendák szerint a leghírhedtebb sötét mestereknél is gonoszabb…

Karpyshyn tehát visszatért a Régi Köztársaság világához, s a Darth Bane-trilógia íróján most is meglátszik, hogy élvezi és jól ismeri ezt a korszakot. Ugyanakkor úgy láttam, hogy a császár figuráját leszámítva nemigen tudott előrelépni: a sithek ábrázolása továbbra is ugyanolyan – ilyen szempontból a jedik mintha mindig sokszínűbbek lennének. A mandalori kultúra bemutatásáért viszont jó pont jár, és az uralkodó előéletét bemutató szál is kellően komor. Írói stílusa összességében nem sokat változott, ebbe nem is akarnék belekötni. Revannal kapcsolatban a gondom az, hogy túl sokszor kell visszautalni a más kiadványokban történtekre: ez jó, mert a főhős alakja fokozatosan rajzolódik ki, és rossz, mert olyan érzés, mintha túl hirtelen került volna át a regényekbe és ezért kellene állandóan magyarázkodni. Valahogy a levegőben lóg az egész figura... Az összhatás emiatt inkább közepes, mint jó.

revan2.jpg

Az érdeklődőknek mindezek ellenére ajánlom, mivel a Szukits vonatkozó oldalán is elég szélsőséges vélemények keringenek a műről pro és kontra, vagyis egy próbát mindenképp megér a kötet.

Star Wars: The Old Republic – Revan (Star Wars: The Old Republic – Revan)
Írta: Drew Karpyshyn
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2012
342 oldal

Szólj hozzá

scifi star wars