FILM: Lopakodók
2013. január 04. írta: Monty H.

FILM: Lopakodók

Mindenki célpont...

A kilencvenes évek közepén induló tendencia eredményeként az akciófilmekben megfigyelhető volt a fokozódó hitelesség. Úgy tűnt, a filmkészítők körében is megfogant az az igény, hogy továbblépjenek az izomagyú és golyóálló Chuck Norris-klónoknál. A Lopakodók ennek az áramlatnak a gyümölcse, melyet sokáig nagy becsben tartottunk a fentiek miatt. Nem mellesleg, egész jó film is…
sniper1_1.jpgA latin-amerikai országokban gyakran bevetett Thomas Beckett őrmester a tengerészgyalogság legkiválóbb mesterlövésze. Következő akciójában azonban egy tapasztalatlan civil lesipuskást kell magával vinnie, hogy egy kolumbiai drogbárót semlegesítsenek. Így a küzdelem már a tulajdonképpeni célpont elérése előtt megkezdődik.
sniper1_2.jpgAz 1993-as első rész egyrészt azért volt különleges, mert a mesterlövészek hiteles bemutatását az addigi filmek többségében hanyagolták. Szerencsére a szakmai részletek terén is nagy előrelépést tapasztaltunk: jó volt végre látni, hogy viszonylag tisztességesen kikenték az arcukat a főszereplők álcafestékkel, vagy hogy az összevissza lövöldözés helyett a lopakodás és a helyezkedés dominált.  A forgatókönyv persze több ponton támadható, rögtön ott, hogy miért egy zöldfülűt kell egy ilyen fontos bevetésre küldeni, de összességében izgalmasnak és fordulatosnak nevezhető, mind a mai napig.
sniper1_3.jpgTom Berenger, aki katonaszerepekben mindig is nagyon markáns alakítást nyújtott (lásd A szakasz, Született július negyedikén vagy Gettysburg) számomra talán legemlékezetesebb figuráját hozza. Billy Zane (Halálos nyugalom, Memphis Belle) akkoriban még nem volt igazán ismert, de a Titanic jóvoltából később ő is világhírt szerzett magának.

A film az első, tényleg magyar kiadású DVD-k között jelent meg annak idején, és itt-ott talán még kapható is. Erre szerencsére felkerült az angol hangsáv mellé a remekül sikerült magyar szinkron (Berenger magyar hangja Hegedűs D. Géza), illetve magyar felirat. Extraként mindössze előzetest és filmográfiákat kapunk.


sniper2_2.jpgTíz évvel később érkezett a folytatás, aminek hazai vonatkozása is van, mivel számos jelenetet Magyarországon rögzítettek, ahogy azt az alábbi képek némelyikén is láthatjuk. A főszerepben ezúttal is Tom Berengert üdvözölhettük, aki mellett néhány itteni színész (leginkább Marozsán Erika) és statiszta is feltűnt.
sniper2_1.jpgAz ötven körül járó, orvosi okokból leszerelt, de most is vérprofi Beckettet visszahívják egy letagadható bevetés kedvéért: egy fogdából előráncigált (vagyis duplán feláldozható) deltás célkijelölőt rendelnek mellé, aztán irány a Balkán, hogy egy etnikai tisztogatásokban is bűnös tábornokot hidegre tegyenek. A küldetés mögött persze most is több rejlik…
sniper2_5.jpg

A második rész sajnos korántsem hozza az első epizód színvonalát. A forgatókönyv nem túl izgalmas, ráadásul most sem mentes az önellentmondásoktól: egy titkos balkáni küldetésre miért épp egy fekete bőrű ügynököt kell küldeni Beckett oldalán? Csak mert beszéli a nyelvet? Ami mégis érdekessé teheti egy magyar néző számára a művet, az ismerős helyszínek és arcok. Készítői szempontból teljesen érthető, ami számunkra picit mókás lehet: például az, hogy az Astoriánál található ELTE-épület ablakából hőseink rálátnak a műegyetemi főbejáratra, ahol a célpont kiszáll a kocsijából, aki balkáni származású ember révén persze magyarul beszél.

A film DVD-n is megjelent, angol, cseh és orosz hangsávval (hogy a VHS-változathoz készült magyar szinkront miért nem lehetett ráerőszakolni a lemezre, nem tudom), illetve magyar, angol és sok más felirattal. Extra anyagként megint csak előzeteseket kapunk.


sniper3_1.jpgEgy évre rá már jött is a harmadik rész. Beckett ezúttal Vietnamba tér vissza, miután egy elesettnek hitt egykori bajtársa feltűnik és láthatóan valami komoly és veszélyes dologban töri a fejét. Őrmesterünknek egyik legjobb barátját kell levadásznia… Megint csak egy erőltetett, de nagyon erőtlen folytatást kapunk. Tulajdonképpen semmi különlegeset nem tudok mondani róla, sőt, az előzőnél is haloványabb lett az összhatás. 

A harmadik rész magyar DVD-változata nem tud többet elődeinél: angol, spanyol, olasz, cseh hangsáv, angol, magyar és számos más nyelvű felirat, extraként megint csak előzetesek…


sniper4_2.jpgA negyedik rész nem sorszámot kapott, hanem alcímet (Újratöltve). Itt végre békén hagyták szegény Beckettet és fiát, Brandont tették meg főszereplővé, aki egyszerű tengerészgyalogosként éppen Afrikában tevékenykedik az ENSZ égisze alatt. Egy rutinszerű mentőakció során azonban egyik pillanatról a másikra elveszíti embereit egy orvlövész tűzében. Nem hagyná annyiban a dolgot, de apjával ellentétben ő nem mesterlövész. Ekkor tűnik fel a színen az első epizódból ismerős Miller, aki azóta profi lesipuskássá lépett elő, és szívesen segít a forrófejű fiatalembernek.
sniper4_1.jpgAz új epizód sem tudott lenyűgözni. Az afrikai békefenntartás mindennapos gondjai már filmes téren is elég elhasználtak, s maga a mesterlövészes rész is picit háttérbe szorult. Billy Zane szerepeltetése az, ami halványan ugyan, de új színt visz a dologba: érdekes dolog őt a zöldfülű újonc után igazi veteránként viszontlátni. A lezárás pedig újabb folytatást sejtet…

Az Újratöltve tudtommal még nem jelent meg magyar kiadásban.

Ma is élvezetes.
Értékelés: 8/10

Lopakodók (Sniper)
Tristar 1993
Akció, háborús (99 perc)
Rendező: Louis Llosa
Szereplők: Tom Berenger, Billy Zane
Zene: Gary Chang


Elbaltázott folytatás.
Értékelés: 5/10

Lopakodók 2. (Sniper 2)
Columbia Tristar 2003
Akció, háborús (87 perc)
Rendező: Craig R. Baxley
Szereplők: Tom Berenger, Bokeem Woodbine, Marozsán Erika
Zene: Gary Chang


Nem lett jobb a másodiknál.
Értékelés: 4/10

Lopakodók 3. (Sniper 3)
Columbia Tristar 2004
Akció, háborús (99 perc)
Rendező: P.J. Pesce
Szereplők: Tom Berenger, Byron Mann
Zene: Tim Jones


Nem kellett volna erőltetni.
Értékelés: 6/10

Lopakodók - Újratöltve (Sniper Reloaded)
Sony Pictures 2011
Akció, háborús (90 perc)
Rendező: Claudio Fah
Szereplők: Billy Zane, Chad Michael Collins
Zene: Mark Sayfritz & Marcus Trumpp


A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr244989646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ríl 2013.01.04. 10:47:14

Az első rész nagyon jó, a többi viszont nézhetetlen.
Az első részben tényleg jól kidolgozott maga a lopakodás. Ami inkább zavart, az a tapasztalatlan újonc tenyérbemászó magatartása. Ez az álpacifista nyavajgás nem hinném, hogy egy katonatisztre jellemző lehetne, főleg azok közt, akiket ilyen bevetésre küldenek. Ráadásul mintha a film őt akarná ezzel a pozitív hősnek bemutatni.

Monty H. 2013.01.04. 10:51:40

@Ríl: Miller nem volt tipikus katonatiszt az első részben, sőt, a negyedikben is mondogatja, hogy ne uramozzák, ő nem katona. Annyit mondtak el róla, hogy a hadsereg lövészcsapatában nyert érmet, de a vak is láthatta, hogy nem harcos... Éppen ezért sántít az első rész alapsztorija: miért ilyen embert küldenek egy ilyen küldetésre?

Ríl 2013.01.04. 11:12:09

@Monty H.: Hmm, akkor már régen láttam. Úgy rémlett ő egy fiatal tiszt, akit beraknak a veterán mellé...

Pötty1 2013.01.05. 20:55:48

Én úgy emlékszek, hogy CIA-s volt Miller, és azért kellett magával vinnie Beckettnek, mert az akció CIA-s bevetés volt.

Monty H. 2013.01.06. 21:07:04

@Pötty1: Amikor először összekapnak, Miller azt mondja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal alárendeltségében van. (Talán NSA) Vagyis nem igazi CIA-s, de nagyon hasonló :-) A lényeg, hogy igazából civil.

Pötty1 2013.01.06. 21:19:11

Igen lehet, nagyon régen láttam utoljára. :)
A 2. és 3. rész tényleg nézhetetlen, de ez az új nekem végülis tetszett. Teljesen véletlenül találtam rá, valószínű ezért, illetve a korábbi részek alacsony színvonala miatt nem voltak nagyok az elvárásaim.

Szóval az egy után messze ez a legnézhetőbb rész.
Erről jut eszembe, a Bin laden megöléséről kijött filmről nem fogsz írni? Nem a Bigelow féléről, hanem van egy másik ami már megjelent. És szerintem nem is lett rossz. Bár alacsony költségvetésű a dolog.

Monty H. 2013.01.07. 09:46:37

@Pötty1: Igen, összességében a 4. a legjobb rész az első után.

A másik filmmel kapcsolatban nem vagyok nagyon lelkes, most nagyon sok mást kéne megnéznem, elolvasnom :-)

KPeterffy 2013.01.08. 19:29:04

Na még egy film, amit az ajánló miatt néztem meg :)
A 93-as évjárattól féltem, de pozitívan csalódtam!De bánt, hogy az elején ennyire amatőr lett a helikopteres jelenet (bárhogy másképp jobb lett volna), a hiteltelen célkeresztekről nem beszélve (+ a monocular téglalap FOV-al???)
a böszme távcsöves MP5-ön már csak röhögtem :D
de egyébként jó volt!

KPeterffy 2013.01.08. 19:31:16

@KPeterffy: nincs szerkesztés gomb?
szóval még azt akartam, hogy az lehet, hogy ilyen kevés kőszert és cumót visznek magukkal? gyak. a füstgránátot és a ghillie-t, kaját se láttam náluk... ráadásul egy szál pisztoly és fejenként 5-6 lőszer?

Monty H. 2013.01.08. 22:28:50

@KPeterffy: A célkereszt sok filmen ilyen... Nem szórakoznak vele, ahogy látom.

Igen, a felszerelés eléggé kevés. Szerintem a hátizsákban az álcagúnya mellett lehet még némi fejadag, plusz a zsebekben valamennyi, víztisztító tabletta - végül is nem kell pár napra több :-) Carlos Hathcock még ennél is kevesebbet vitt magával, mikor arra az észak-vietnami tábornokra vadászott.
süti beállítások módosítása