FILM: Veszedelmes viszonyok
2012. november 21. írta: Monty H.

FILM: Veszedelmes viszonyok

Jelenetek egy házasságból

Elég a modern filmekből, nyúljunk most vissza bő fél évszázadot és lássunk egy példát a francia új hullám darabjai közül. Pierre Choderlos de Laclos regényének, a Veszedelmes viszonyoknak ez csak az egyik feldolgozása a sok közül, de a filmrajongók erre nyilván már a címből rájöttek. Ami fontosabb, hogy a tragikusan fiatalon elhunyt Gérard Philipe egyik utolsó szerepe volt, de nemcsak emiatt lett híres...
 veszedelmesviszonyok3.jpg

Juliette és férje, Valmont a tökéletes házaspár képében tetszeleg. Viszonyuk mégis más, mint a többieké: tudatosan engedélyezik egymásnak a futó kalandokat, élményeiket pedig megosztják egymással, szerelembe esni azonban tilos. A férfi azonban egy ízben mégis beleszeret egy fiatal, családos lányba, Marianne-ba...

veszedelmesviszonyok5.jpg

Ebben a filmben Philipe megvillanthatta színészi tehetségének sötétebb oldalát, mi pedig megállapíthatjuk, hogy sok más mellett az eleinte könnyed, gaz csábító szerepe is igen jól állt neki. Feleségét, a számítóan hűvös nőt pedig Jeanne Moreau (Négyszáz csapás, A menyasszony feketében volt) kelti mesterien életre. A szereplők közül még kiemelném a Marianne-t alakító hölgyet, aki a rendező, Roger Vadim akkori felesége, Annette Vadim volt, s férje igyekezett őt Brigitte Bardot utódjaként elindítani, de nem járt sikerrel.

veszedelmesviszonyok2.jpg

A forgatókönyv az egyszerre kimért, mégis szenvedélyes házastársi kapcsolaton alapul, és ahogy sejthető, éppen ennek fenntartása lesz a történések tétje. Az ezzel járó feszültség ingadozó, a legemlékezetesebb részeket a film elején és végén találjuk... Bár sokan a – jazzel megtámogatott – zenét emelik ki a technikai oldalon, nekem inkább a fényképezés bizonyult maradandónak, mely olyan érzékletesen, hol finomabb, hol direktebb módon működik. Aki a fenti képre tekint, ennyi háttérrel is azonnal megértheti, mire gondolok.

A film mostanság tudtommal nem érhető el DVD-n, és egyedül Amerikában adták ki valaha is ilyen formában (1. régió). Nagy szerencsénkre a YouTube-on angol felirattal is megtekinthető, lásd fent.

Szép, még ha már nem is olyan erőteljes.
Értékelés: 8/10

Veszedelmes viszonyok (Les liasions dangereuses)
Marceau-Cocinor 1959
Dráma, romantikus (102 perc)
Rendező: Roger Vadim
Főszereplők: Gérard Philipe, Jeanne Moreau
Zene: James Campbell, Thelonius Monk & Duke Jordan

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr94915963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.o.z.s.o. 2012.11.22. 22:22:27

Létezik egy '88-as John Malkovich-féle Veszedelmes viszonyok is. A történet egész más, a szerelemnek egy őrült és kegyetlen formáját mutatja be több aspektusból. Nagyon-nagyon erőteljes alkotás, érdemes megnézni egyszer.
www.imdb.com/title/tt0094947/

Monty H. 2012.11.23. 09:26:21

@m.o.z.s.o.: Úgy, úgy, egyszer, régen bele is néztem, de akkor még nem kötött le. Majd egyszer.
süti beállítások módosítása