KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Végzetes szövetség & Árulás (Williams & Kemp)
2012. május 18. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: The Old Republic – Végzetes szövetség & Árulás (Williams & Kemp)

Még annál is régebben, egy messzi-messzi galaxisban...

Star Wars-vonalon a tavalyi év legnagyobb dobása kétségkívül a The Old Republic nevű MMO (massive multiplayer online) játék lett, mely a LucasArts és a Bioware gondozásában jelent meg karácsony tájékán. Az alapjáték korántsem olcsó, ráadásul a szolgáltatás igénybevétele havidíjas rendszerű, ennek ellenére népszerűsége alapján a legsikeresebb Star Wars-szoftverek közé tartozik – már most.

Aki még nem hallott erről, annak röviden annyit, hogy egy olyan nagyszabású szerepjátékról van szó, melyben lehetőségünk van először is saját karakterünket megalkotni (aki lehet például jedi, csempész vagy épp köztársasági katona), majd ennek megfelelően feladatokat kapunk, s ezeket számos planétán, sőt az űrben megfordulva hajthatjuk végre, sokszor együttműködve más játékosokkal. Mindez ráadásul nem a filmekből ismerős korszakban játszódik, hanem több ezer évvel korábban. A reklámkampány egyébként olyan animált előzetesekkel kecsegtette a nagyérdeműt, amitől mindenkinek tátva maradt a szája, és ha a kedves olvasó még nem látta, akkor mindenképp tekintse meg ezeket az alábbi ablakban – nem fogja megbánni.

Már a játék megjelenése előtt megkezdődött a vonatkozó képregénysorozat kiadása, illetve megjelent a bevezető regény is, a Tomboló Erő (The Force Unleashed) könyvváltozatának írójától, az ausztrál Sean Williamstől, mely a Végzetes szövetség címet kapta. A szerző feladata korántsem volt könnyű, hiszen sokféle szereplőt bele kellett sűrítenie a cselekménybe, így a jediktől a mandalorikig mindenféle szerzet feltűnik, méghozzá azért, mert egy ismeretlen eredetű műtárgy kerül aukcióra, melyet természetesen mindenki meg is akar kaparintani. Kiderül azonban, hogy ez a valami hatalmas veszélyt jelent a galaxisra, így tehát a különböző frakciók kénytelenek szövetségre lépni, hogy együtt lépjenek fel ellene.

Maga a galaxis persze már ismerős, de mivel több évezred választ még el minket Darth Vader korától, bőven lesz izgulnivaló, hiszen lehetetlen megjósolni az egyes karakterek sorsát – akikből azonban talán picit túl sok is van, legalábbis az én véleményem szerint... Egyébként sajnálatos, hogy a Szukits Kiadó továbbra sem tünteti fel a szereplők neveit és rövid bemutatását a kötet elején, ahogy az angol nyelvű kiadásokban szerepel. Jómagam például angolul olvastam el a kötetet és a lista nélkül sokszor elveszettnek éreztem volna magam – egyszerűen túl sokan vannak, és kész. Williamset dicséri viszont, hogy egy ilyen szerteágazó cselekményt is képes volt ennyire pergősen levezetni. Az is látszik, hogy továbbra is örömét leli a csataleírásokban... Összességében minden rajongónak ajánlom, mert önálló olvasmányként is megállja a helyét, de a játék ismeretében még érdekesebb lehet.

A The Old Republic-könyvsorozat azóta két kötettel is bővült: egyrészt a Drew Karpyshin-féle Revannal, másrészt a múlt héten nálunk is megjelent Árulással, melyet Paul S. Kemp (Star Wars: Áramlatok és Hullámtörés) követett el. 

Fontos megjegyezni, hogy az Árulás kronológiailag előbb játszódik, mint a Végzetes szövetség – és itt megint rá kell mutassak, hogy a magyar kiadásokban igenis helye lenne az eredeti változatokban mindig szereplő, időrendbe állított könyvlistának, hogy az egyszeri olvasó is könnyedén eligazodhasson. (Emlékeim szerint ilyet eddig egyetlen magyar regényben, A birodalom árnyaiban láthattunk.) Lehet erre azt mondani, hogy ott az internet, tessék ott utánanézni, de egy igényes kiadásban elférhetne ez is, főleg, mert egyetlen oldal is elegendő lenne hozzá.

A történet az egyik előzetesben már bemutatott epikus csatával kezdődik, mely során a sithek lerohanják a Coruscantot és földig rombolják a jedi-templomot. (Aki ezt még nem látta, még egyszer javaslom, nézze meg, mert felejthetetlen.) A támadás vezetője, Darth Malgus nagyúr azonban elégedetlen, mivel a hírek szerint a Császár mindössze arra akarja felhasználni ezt a csapást, hogy előnyösebb feltételeket csikarjon ki az éppen folyó béketárgyalásokhoz, de a háborút nem akarja folytatni... A Malgus által lemészárolt jedi-mester padavanja, Aryn Leneer lovag azonban már úton van, hogy megbosszulja egykori tanítója gyilkosának tettét, mellette pedig egy csempész igyekszik teljesíteni élete – remélhetőleg – utolsó üzleti útját.

Számomra az utóbbi évek egyik legélvezetesebb Star Wars-olvasmánya volt ez a könyv. Azzal, hogy írásban adta vissza, amit az előzetesben már láthattunk, máris nagy örömet okozott, de a történet amúgy is igényes és kerek egészet alkot. Nagyon tetszett Darth Malgus kettős karakterének kibontása és Aryn vívódása. Kemp néhány más szereplőt is bevetett az ügy érdekében, de érezhető, hogy kikre akart összpontosítani. A regény egyébként pontosan olyan hosszú, amilyennek kell lennie, holtjáratok nincsenek benne, és a cselekmény is magától pörög.

Még egyszer köszönöm a Szukits Kiadónak, hogy ilyen gyakorisággal ad ki új Star Wars-könyveket és a legfrissebb megjelenésekből is válogat. A következő kötet a klónháború korszakát felidéző Yoda – Sötét találkozó lesz, mely július elején jelenik majd meg.

Star Wars: Végzetes szövetség (Star Wars: The Old Republic – Fatal Alliance)
Írta: Sean Williams
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2012
480 oldal

Star Wars: Árulás (Star Wars: The Old Republic – Deceived)
Írta: Paul S. Kemp
Fordította: Szente Mihály
Szukits 2012
324 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr694524837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása