2012. ápr 25.

FILM: Beneath Hill 60

írta: Monty H.
FILM: Beneath Hill 60

Háború a föld alatt

Ausztrália első világháborús hadműveleteinek leghíresebbikéről, a gallipoli partraszállásról három évvel ezelőtt már megemlékeztem, és nem véletlen, hogy ezt a filmet 2010-ben épp ezen a napon, az ANZAC-day alkalmából mutatták be.

Miután az antant feladta a gallipoli hídfőt, az ausztrál és új-zélandi katonák többsége a Közel-Keleten került bevetésre, de a sárba ragadt nyugati fronton is szerephez jutottak, ahol árkászaik az ellenséges vonalak alá hatolva készítették elő a várva-várt áttörést. Ezeknek a bányászokból lett katonáknak az élete ugyanolyan nyomorúságos volt, mint a felszínen küzdő bajtársaiké, noha tömeges rohamokban nekik nem kellett részt venniük. A Beneath Hill 60 egy ausztrál tiszt élményein keresztül próbálja bemutatni ezeknek a vakmerő embereknek a küzdelmét…

Az árkászok már a középkorban fontos szerepet játszottak az ostromok során. A föld alatt alagutat ástak, majd a lényeges pontokon – a várkapunál, esetleg egy bástya alatt – robbantottak. Talán elsőre furcsa, de a modern háborúk történetében is felbukkan a nevük: ott voltak az amerikai polgárháborúban (lásd például a Hideghegy című filmet), a két világháborúban, de még Vietnamban is.

Olyan háborús filmről van szó, amihez végre egy kiegyensúlyozott forgatókönyvet hoztak össze. A csatatér realizmusa, az emberközeliség, a személyesség kézzel fogható, míg a heroizálást száműzték, a szentimentalizmust pedig visszafogták. Ha már itt tartunk, van szerelmi szál is, ami azonban nem uralja a filmet olyan bántó módon, ahogy a Passchendaele esetében történt. A dialógusok nem eget rengetők, de nem is olyan közhelyesek, mint sok hasonló alkotásban. Mindehhez pedig a díszletek, a kellékek és az életszagú első világháborús atmoszféra is passzol, és a harctéri realizmus sem szenved csorbát.

Ebben a filmben kulcsfontosságú volt az alagút-hadviselés hiteles megjelenítése, és ez a sokszor klausztrofóbikus, fényt nem egyszer csak nyomokban tartalmazó jeleneteknek hála, sikerült is. A katonák mindennapjait is felvillantják, és ilyen vonatkozásban a sárban folytatott rögbimeccs a legemlékezetesebb. Egy-két snitt erejéig egyébként a német oldal arcát is megmutatják, méghozzá kellő tisztelettel. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom azt, hogy így kell háborús filmet csinálni.

A filmet egyébként teljes egészében az ausztráliai Queenslandben vették fel, s a költségvetés durván kilencmillió dollár volt, vagyis nem túl sok. Végül több ausztrál filmes díjat is begyűjtött, de ahogy látom, külföldön nem vívott ki különösebb ismertséget. Sajnos...

A film magyarul sajnos nem jelent meg. Angliában DVD-n kapható, angol hangsávval és angol felirattal, akárcsak az azonos című hadtörténelmi kötet.


Tisztelgés az elfeledett hősök előtt.
Értékelés: 8/10

Beneath Hill 60
Paramount 2010
Háborús dráma (122 perc)
Rendező: Jeremy Sims
Szereplők: Brendan Cowell, Harrison Gilbertson
Zene: Cezary Skubiszewski

Szólj hozzá

évforduló dráma hadtörténelem háborús film elso vilaghaboru anzac