2012. már 13.

SOROZAT: Star Wars: A klónok háborúja

írta: Monty H.
SOROZAT: Star Wars: A klónok háborúja

Háború a galaxisért

Bár a 2008 őszén bemutatott klónháborús mozifilmről az elsők között írtam, az ezt követő tévésorozatra igen nehezen vettem rá magam – akik olvasták a vonatkozó cikket, sejthetik, hogy miért. Végül azonban megkezdtem az egyes évadok beszerzését és lassanként, majd egyre gyorsabb ütemben végig is néztem az egyes epizódokat. Nos, most már nyugodtan kijelenthetem, szerintem is volt értelme belevágni…

A Star Wars-legendakör történelmének döntő jelentőségű eseménysora a klónháború, melyet számos vonatkozó regény, képregény, rajzfilm, sőt videójáték mutat be. Ennek fényében többen nem is értették, hogy egy újhullámos animációs sorozathoz miért választották újra éppen ezt a témát, és miért hagyták a két trilógiát összekötő történeteket a majdani élőszereplős szériára (melynek premierjére a fenti széria, illetve a mozifilmek 3D-s változatának megjelenése miatt ki tudja, mikor kerül sor). Ezen persze most már kár lenne vitatkozni, főleg, hogy A klónok háborúja összességben jól teljesít és épp a negyedik évadnál tart, mi több, ötödik is várható.

Ha annak idején a Cartoon Network klónháborús rajzfilmsorozata képes volt 3-6 perces részecskékkel is sikert aratni, akkor a bő húszperces játékidő itt már igazán fejedelminek mondható – az is, egy-egy epizód eseményeinek bemutatásához tökéletesen elegendő. Időnként persze a cselekmény széthúzódik több részre is, például a Ryloth felmentéséért folyó hadjárat története esetén. Az egyes sztorik jellegük alapján igen széles skálán mozognak, így számos helyszín és szereplő előkerül, s a hagyományosabb, bolygókért folyó összecsapások mellett a háború diszkrétebb történéseit is megismerhetjük: kémkedés, diplomáciai ügyeskedések, szabotázs, és így tovább. A változatosságra nem lehet panasz, bár tény, hogy bizonyos részek forgatókönyve kiváló, míg másoké kifejezetten gyengécske – ez nyilván ízlés és életkor kérdése is. Szerencsére a hangulatot is sikerült kellően variálni: van, ahol Jar Jar Binks bohóckodása egyértelműen a gyereknézőket célozza meg, míg másutt Grievous tábornok komor jelenléte valószínűleg az idősebb rajongóknak jön be.

Minden egyes epizód főcíme után egy rövid bölcsesség olvasható, mely szegről-végről összefüggésbe hozható az adott részben történtekkel. (Ezeket egyébként a forgatókönyvírók eszelik ki, de sokszor változtatni kell őket, mire a munka végére érnek.) Ez az apró részlet máris komolyabb hangulatot ad az egész szériának, bár sajnálatra méltó, hogy az epizódok címe egyszer sem tűnik fel a játékidő alatt, ami egyrészt furcsa, másrészt nem is praktikus (elvégre ki látott olyan sorozatot, ahol a részeket csak a történet alapján lehet beazonosítani?).

Az első és második évad DVD-változata már magyarul is megjelent, rajtuk a magyar szinkron. Én mind az első, mind a második szezon esetében az angol verziókat szereztem be, amelyeken 5.1-es angol, spanyol és német hangsávot, illetve feliratot találunk. Több epizódnak még a bővített változatát is mellékelték. A lemezeken huszonkét rövidfilm mutatja be 6-8 percben egy-egy rész érdekességeit, illetve készítésének folyamatát. (Külön öröm, hogy az extrákhoz is megkapjuk a fenti nyelveken olvasható feliratokat.) A díszdobozos verziókhoz mellékelt 68 oldalas füzetkék, melyek gyűjtői szemmel nézve is komoly értéket képviselnek, számos koncepciós ábrát és látványtervet tartalmaznak.


Váltakozó színvonalú, de mindenképp figyelemreméltó sorozat.
Értékelés: 8/10

A klónok háborúja (Star Wars: The Clone Wars)
LucasFilm 2009-2010
Sci-fi kalandsorozat (részenként kb. 20 perc)
Rendező: Dave Filoni
Zene: Kevin Kin
er

Szólj hozzá

scifi star wars animációs film