2012. már 03.

FILM: Lovagok háborúja - Harc a végsőkig

írta: Monty H.
FILM: Lovagok háborúja - Harc a végsőkig

Védd magad, ha tudod

A középkori kalandfilm zsánere az utóbbi években kissé háttérbe szorult, ám azért időről-időre előrukkolnak egy-egy újabb darabbal. Sajnálatos, hogy a témában mostanában nem készült időtálló alkotás (az általam is bemutatott Robin Hood, illetve a Mennyei királyság is több sebből vérzett). A Lovagok háborúja viszont egy állítólag elhallgatott történelmi epizódot kíván bemutatni, s mivel az előzetes is látványos volt, érdeklődéssel ültem le megnézni. 

Anglia, 1215. Földnélküli Jánosnak nem áll jól a szénája a szigetországban. Francia birtokait elveszítette, a népet súlyosan megadóztatta, báróit pedig szintén magára haragította. A nemesek által rákényszerített Magna Charta jóvoltából viszont hatalma megrendül, s sokan úgy vélik, végre normalizálódhat a helyzet. Nem így történik. Az uralkodó és a felkelők véres polgárháborút vívnak, s eközben Rochester vára is fontos szerepet kap, mint Dél-Anglia egyik legfontosabb erődítménye. Ide szorul be egy templomos lovag vezetésével néhány elszánt harcos, akik igyekeznek János támadásait visszaverni, míg nem érkezik számukra segítség...

Nos, azt leszámítva, hogy a kétórás játékidő kissé soknak érződik a vége felé, egész korrekt az összhatás. A karakterábrázolást nem vitték túlzásba, az érzelmi vonal kissé sekélyes, de a markáns arcoknak hála mégis mindenkit tudunk hova tenni. A párbeszédek színvonala hullámzó, de többé-kevésbé a helyükön vannak. A fényképezés és a vágás kiváló, a díszletek és jelmezek valósághűek, a filmzene az átlagosnál jobb. A csatajeleneteknél az emberközeli perspektíva és a kézikamerás felvétel dominált, és összességében tisztességes minőségű snittek készültek. (Apropó, a brutalitási szint itt a hitelesség velejárója, ezért akad egy-két húsbavágó rész is, ami egyeseknek túl sok lesz...) Így tehát az összhatás szerintem meggyőzőbb, mint például a Ridley Scott-féle Robin Hood esetében, különösen, ha azt vesszük, hogy független stúdió munkája volt az egész. Egy esélyt mindenképp érdemes adni neki...

Ami a történelmi hátteret illeti, Rochester vára valóban ostrom alatt állt akkoriban, bár nem húsz, hanem durván száz védő harcolt a falakon. Az erődítmény pedig nem önmagában állt, hiszen a város akkoriban már létezett. A várúrnő némely öltözéke pedig középkori szinten túlságosan is szexire sikerült. S a filmet lezáró narrátor is téved egy-két részletet tekintve... (Azt már meg sem említeném, hogy a szerepük szerint dán harcosok magyarul beszélnek, de pont nekünk ez olyan "hiba", ami inkább poén — viszont arcuk kék csíkosra kenése zavaró módon A rettenthetetlent idézi, de teljesen szükségtelenül.)

A színészek egy része innen-onnan ismerős, köztük találjuk James Purefoyt (Solomon Kane, Róma), Brian Coxot (Trója, A rettenthetetlen), Kate Marát (Orvlövész, 127 óra), Derek Jacobit (Gladiátor, A király beszéde) és Charles Dance-t (Alien3, Trónok harca) is.

Tisztességesen összerakott középkori kalandfilm, de semmi több.
Értékelés: 5/10

Lovagok háborúja (Ironclad)
Silver Reel 2011
Történelmi, kaland, akció (121 perc)
Rendező: Jonathan English
Szereplők: James Purefoy, Brian Cox
Zene: Lorne Balfe

Szólj hozzá

dráma hadtörténelem kalandfilm akciófilm háborús film történelmi film