2012. jan 21.

FILM: Válogatott gyilkosok

írta: Monty H.
FILM: Válogatott gyilkosok

"Ölni könnyű. Élni vele, az a nehéz..."

Akciófilmből is sokféle akad, a könnyedtől a hiperrealisztikusig, s a fenti darab bizony ez utóbbihoz áll közelebb, ami nem is csoda, hiszen Gary McKendry rendező egy megtörtént esetet bemutató sikerkönyvet, a Sir Ranulph Fiennes által jegyzett The Feather Ment használta alapanyagként (melyet mostanában természetesen már a filmnek megfelelő címen - Killer Elite - árusítanak odaát).

"Káosz uralkodik a világban. Az olajválsággal párhuzamosan folytatódik a gazdasági visszaesés. Háborúk dúlnak mindenfelé. Forradalmak, bérgyilkosságok és titkos műveletek idejét éljük. A dátum 1980." Danny profi bérgyilkosként keresi a kenyerét ezekben az időkben, míg meg nem csömörlik a melótól és vissza nem vonul. Barátja, Hunter azonban bajba kerül, és Danny kénytelen elvállalni a haverjának szánt feladatot, mely korántsem kecsegtet túl sok sikerrel: az ománi hadjárat három SAS-veteránját kell eltennie láb alól, de úgy, hogy balesetnek látszódjon mindhárom haláleset...

Tetszik ez a film. Nem korszakalkotó, de tisztességes iparosmunka, még ha csak akciófilm-kategóriában is. A forgatókönyv az egymás kiirtásán munkálkodó csoportok küzdelmén alapszik, és nagyon életszagú - bár sokaknak talán kissé zavaró - az a tény, hogy tulajdonképpen mind a két fél törvénytelen eszközökkel dolgozik, vagyis nincs egyértelmű jó és rossz fiú - itt és most mindenki rossz ember, legfeljebb van, aki szimpatikusabb a nézőnek.

Jason Stathamről nagyjából azt mondhatom el, amit korábbi akciófilmjei kapcsán is: kiválóan adja a hidegvérű profit, de karakterábrázolás terén nem mutat fel újdonságot. Robert De Niro is mindössze hozza a formáját, igaz, az ő szerepe amúgy is kisebb. Clive Owen ezzel szemben (számomra) új arcát villantotta fel (és nemcsak a sminknek köszönhetően) a kiszolgált elitkatona szerepében, aki a film folyamán némileg meg is változik. Amúgy egyszerűen félelmetes, amikor dühös és csépelni kezd - márpedig amikor ökölharcra kerül sor, a színészek igen szakszerű módon agyalják el egymást, értsd: majdhogynem agyonverik a másikat. Yvonne Strahovski az egyetlen női szereplő. Ő a film végére talál igazán magára, bár nem akarnám túlmagyarázni a jelentőségét: egyszerűen ő képviseli a nyugalomra vágyó, visszavonulni készülő bérgyilkos utolsó mentsvárát.

Bár a durván 70 millió dolláros költségvetés nem mondható túl nagynak, akció terén nincs okunk panaszra - amikor arról van szó, van mit nézni és min izgulni. A helyszíneket is jól összeválogatták, Omántól Londonig. A játékidő talán lehetne picit rövidebb, bár a történeti csavarok miatt nyilván kellett némi tartalék a forgatókönyvírónak is. Az SAS-szel kapcsolatos utalások viszont ülnek. A hozzám hasonló érdeklődésűek ne hagyják ki...

Kőkemény akciófilm.
Értékelés: 8/10
 
Válogatott gyilkosok (Killer Elite)
Omnilab Media 2011
Krimi, akció (129 perc)
Rendező: Gary McKendry
Szereplők: Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro
Zene: Reinhold Heil, Johnny Klimek

Szólj hozzá

krimi sas dráma robert de niro akciófilm jason statham zsoldos különleges alakulatok