2011. nov 26.

KÖNYV: Alien vs. Predator: A kelepce & A túlélők (Damien Forrestal)

írta: Monty H.
KÖNYV: Alien vs. Predator: A kelepce & A túlélők (Damien Forrestal)

Két tűz között

Ha már kitértem az eredetiek mellett a „hamisítvány” Han Solo-regényekre, akkor alienes érdeklődésem folytán nem kerülhetem ki az Alien-Predator univerzumát idéző két másik, szintén nem eredeti Valhalla-regényt, melyek még 1993-ban kerültek kiadásra, persze csak Magyarországon…

2185-ben, a Weyland-Yutani vállalat – szokásához híven – ravasz tervet eszel ki a Ragadozók ellen. A gond, hogy ebben a tervben kulcsfontosságú szerepet játszanak azok az idegenek, amelyeket a társaságon kívül senki nem szeretne lakott területek közelében látni… Eközben a Ragadozók egyik hajója visszatérni készül az egyik távoli, de emberek által már lakott bolygóra, ahol szokásuk szerint vadászatot rendeznek épp az általuk odatelepített idegenek ellen. Menet közben azonban történik egy s más, ezért a vadászból vad lesz, és persze az emberi telepesek sem örülnek a hirtelen érkezett vendégeknek… Nem sejthetik, hogy mindez a kelepce része.

Aki olvasta a magyarul kiadott többi AVP-regényt, az nyilván felfedez néhány ismerős elemet, és egyes források szerint az alaptörténet a Dark Horse kiadó 1989 körül kiadott első AVP-képregénysorozatából származik. A szerzőként megjelelölt „Damien Forrestal” pedig az első kötet esetében Szemerey Tamást, a másodiknál Galántai János Árpádot jelenti… Ők mindenesetre lelkesen és meglehetősen szakszerűen jártak el. Egyrészt meglátszik, hogy otthon vannak az idegenek és Ragadozók világában, és új ötleteiket a már létező tudásanyag tiszteletben tartásával dolgozzák ki. Külön öröm, hogy utalnak egy-egy régi ismerősre, illetve, hogy némelyiket még szerepeltetni is merik, így vagy úgy (ennek köszönhető, hogy a második könyv borítóján Arnold Schwarzenegger feszít…). És bár a stílus itt-ott kissé nehezen követhető, összességében mégis sokkal jobb benyomást tett rám, mint az utóbbi években megjelent, eredeti Alien-regények. Imigyen szeretettel ajánlom azoknak a kiéhezett rajongóknak, akik keveslik a témában nálunk kiadott köteteket. Ők viszont manapság már csak antikváriumokból, esetleg a Vateráról szerezhetik be A kelepcét és A túlélőket.

AVP – A kelepce
Írta: Damien Forrestal
Valhalla 1993
272 oldal

AVP – A túlélők
Írta: Damien Forrestal
Valhalla 1993
304 oldal

Szólj hozzá

scifi alien