FILM: Fegyvernepper
2011. október 10. írta: Monty H.

FILM: Fegyvernepper

„Azt hiszem, Lenin nem egészen erre gondolt, mikor a vagyon újrafelosztásáról beszélt…”

Nem könnyű a dolga annak, aki egyszerre akar erkölcsileg tanulságos, ugyanakkor elejétől a végéig szórakoztató filmet készíteni. Mivel azonban a világ tele van abszurd és agyonhallgatott élethelyzetekkel, alaptéma mindig akad hozzá. A Fegyvernepper a fenti kategóriába tartozik, egyszersmind az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb közönségfilmje.

A valós alapú történet egy ukrán bevándorló család idősebbik fiáról, Jurij Orlovról szól, aki úgy próbált kitörni a szegénységből, hogy fegyverkereskedelemre adta a fejét. A pitiáner üzletemberből aztán szépen lassan nagymenő lett, aki remekül kihasználta mind a hidegháborúval, mind a Szovjetunió felbomlásával járó zűrzavaros viszonyokat, és Latin-Amerikától a Balkánig mindenhol feltűnt, ahol háború folyt…

Nicolas Cage-ről megint leírhatnám, hogy nem kedvelem, de a szerep rendkívül jól állt neki, a feltörekvő fiatalembertől a megkomolyodó, de továbbra is nyughatatlan családapa karakteréig, aki, bár milliós nagyságrendű fegyverüzleteket bonyolít, nem állja, ha a kisfia játékpisztollyal játszik. Ez a kettősség jól tetten érhető a filmben, és ez az igazi erkölcsi kérdés is: lehet-e valaki jó ember, ha fegyvereket ad el olyasféle népeknek, akik utána népirtást rendeznek ezekkel az eszközökkel?

Könnyű lenne azt válaszolni, hogy nem, nem lehet. A film legvégén mégis oda jutunk, hogy el kell ismerjük, Orlov még így is csak kispályás, a nagy halak pedig az ENSZ biztonsági tanácsát dirigálják… És ez bizony mellbevágó – de igaz. Mindeközben pedig szóba kerül még sok más probléma is, a házasságtól a kábítószerig. Van miért megnézni, van miért beszélni róla. Ajánlom mindenkinek.
A magyar DVD-kiadás elég fapadosnak mondható: az 5.1-es angol és magyar hang mellé csak magyar felirat jár, extraként pedig mindössze egy előzetest toltak az orrunk alá. Valós alapú történet lévén, minimum egy werkfilm még járt volna… 

A háború ura. Az egyik.
Értékelés: 10/10

Fegyvernepper (Lord of War)
Saturn Films 2005
Dráma (117 perc)
Rendező: Andrew Niccol
Szereplők: Nicolas Cage, Ethan Hawke, Ian Holm, Bridget Moynahan
Zene: Antonio Pinto

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr792072182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2011.10.10. 08:57:06

Nagy film, örök kedvenc!

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2011.10.17. 20:52:05

A felvezetés a tölténnyel... Vannak zseniális és elég idióta pillanatai is, de azt hiszem, nálam is belefér a kedvenc filmek közé.

Monty H. 2011.10.18. 12:37:29

@Ghery88: "A töltény útja" - valóban zseniális, főleg azzal a zenével.
süti beállítások módosítása