HTML

Monty blogja

Filmek, könyvek, zene, meg ami belefér.

Címkék

afganisztáni háború (29) akciófilm (128) alfred hitchcock (6) alien (12) állatok (7) al pacino (3) amerikai polgárháború (6) andy mcnab (5) animációs film (7) anzac (9) ardenneki csata (19) arnold schwarzenegger (6) audrey hepburn (12) bábfilm (1) batman (5) blog (4) börtönfilm (5) cary grant (8) christian bale (14) chris ryan (11) cindy crawford (2) cod (8) colin firth (3) csecsen háború (1) csendes-óceán (21) damien lewis (2) diane kruger (10) dokumentumfilm (11) dráma (157) d nap (53) ejtőernyősök (26) életrajz (51) életvezetés (14) elso vilaghaboru (46) évforduló (116) falklandi háború (2) filmgyártás (6) fps (28) francia film (12) frank miller (4) gallipoli (9) gengszterfilm (3) george clooney (5) gérard philipe (4) grace kelly (12) gwyneth paltrow (2) háborús film (140) hadtörténelem (67) hagyományőrzés (4) harcjármű (12) hegymászás (4) hellókarácsony (6) heltai jenő (2) hidegháború (60) horror (9) humphrey bogart (1) hürtgeni csata (2) huszár (5) idegenlégió (4) időutazás (3) ingrid bergman (3) iraki háború (48) irodalom (27) iskola (3) james bond (15) james dean (4) jane russell (1) jason statham (5) jean-paul belmondo (1) jean reno (1) johnny depp (2) john wayne (2) joseph fiennes (3) jude law (5) jugoszláv háború (2) kalandfilm (17) keira knightley (3) kémkedés (28) kennedy (4) képregényfilm (16) koreai háború (5) krimi (53) különleges alakulatok (93) leonardo dicaprio (6) liam neeson (10) london (5) magyar film (13) makettezés (37) marilyn monroe (1) marion cotillard (4) market-garden hadművelet (4) mark wahlberg (3) második világháború (148) mel gibson (3) mesterlövészek (20) michael caine (9) michael fassbender (7) michael j fox (4) mickey rourke (7) moha (5) monte cassino (2) napóleoni háborúk (5) nicole kidman (2) öböl háború (39) ókor (11) orosz film (4) penelope cruz (6) peter sellers (2) quentin tarantino (2) rejtély (1) rejtő jenő (5) republic commando (6) repülés (36) robert capa (6) robert de niro (4) robert downey jr (4) rock n roll (11) romantikus film (45) romy schneider (1) rudolf péter (3) russell crowe (6) sarah brightman (7) sas (26) scarlett johansson (3) scifi (128) seal (18) sean bean (3) sean penn (3) spanyol polgárháború (3) spartacus (4) sport (12) star wars (94) stephen king (3) stratégia (6) strike back (5) swat (3) sylvester stallone (9) szimulátor (2) sztálingrád (3) tengerészgyalogosok (52) thriller (7) történelmi (1) történelmi film (15) transformers (3) vallás (6) vb (1) vietnami háború (49) vígjáték (40) világűr (5) western (12) william wyler (4) woody allen (4) zenés film (11) zórád ernő (10) zsoldos (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

2011.04.29. 02:47 Monty H.

KÖNYV: Maximum nulla áldozattal (Szlankó Bálint)

A Magyar Honvédség afganisztáni háborújának igaz története

Nem ez az első magyar könyv az afganisztáni háborúról, de valószínűleg ez az első átfogó kötet a témában. Szlankó Bálint újságíró viszont nem először látogatott el válságövezetbe. Műve abszolút hiánypótló, így az általános érdeklődésre mindenképp számot tarthat.

A lassan tíz éve tartó afganisztáni konfliktusban Magyarország 2004 óta vállal szerepet, eleinte csak támogató, később viszont már harcoló alakulatokkal is. Szlankó a szerepvállalás jellegének változására is kitér, de emellett kellő részletességgel elemzi a térség előéletét, a terrorizmus elleni háború fejleményeit, a NATO bekapcsolódását, és – ami a legfontosabb – a magyar katonák részvételét.

A Magyar Honvédség szerepvállalásának dokumentálása már önmagában komoly feladat, hiszen a közvélemény csak elvétve értesülhet a kint zajló, de hazai vonatkozású eseményekről. A kontingens ügyeinek intézése pedig enyhén szólva sem mindig professzionális színvonalon zajlik, és ennek sokszor a kint állomásozó katonáink isszák meg a levét. Szlankó őket is megszólaltatja, vagyis honvédeink tapasztalatait is megismerhetjük végre, akár harci, akár békefenntartó jellegű feladatokról legyen szó. A számos interjúnak hála sikerült megragadni valamicskét az afganisztáni mindennapokból, de a szerző az itthoni minisztériumok tisztségviselőivel is elbeszélgetett, hogy megmutassa, politikai vonalon hogyan állnak a témához idehaza.

Átfogó megközelítése mellett a könyv további erőssége, hogy teret ad az eltérő véleményeknek, így egy-két esetet leszámítva nem érezzük, hogy a szerző pálcát törne bárkinek a feje felett is. A konfliktus amúgy is olyan bonyolult, hogy igen nehéz bármiben is azonnal megtalálni a legjobb megoldást, illetve túlságosan sokféle információ érkezik be ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen egyes dolgokat jelenteni. Az pedig nagy szó, hogy a kéziratot a Honvéd Vezérkar képviselői is átolvasták és engedélyezték, s mindössze apróbb módosításokat (stilisztikai javítást, technikai pontosítást, stb.) kérelmeztek. A szövegben megfogalmazott – olykor igen erős – kritikákat azonban nem húzatták ki.
Az érdeklődők további információkat is megtudhatnak még Szlankó Bálint blogján, illetve a könyvbe a hivatalos honlapon lehet beleolvasni.

Maximum nulla áldozattal
Írta: Szlankó Bálint
Atheneum 2011
320 oldal

5 komment

Címkék: afganisztáni háború


A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr432851665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.04.30. 18:49:35

Szép kis történeteket hallottam már a dicső afganisztáni missziónkról. Nem tudom mennyire ment bele ezekbe a régóta nyílt titokként fennálló problémákba a könyv, de az biztos, hogy mindeddig a "csókos" és túlburjánzott vezérkar következményeket kilátásba helyezve és alkalmazva kussoltatta a veszélyes szolgálatot teljesítőket.

Lefogadom, hogy a fele sem derült ki az igazságnak, bármennyire is nyílt szavúak a katonáink, azért ismerik az információmegosztás ésszerű határait. Más szóval korántsem önpusztító hajlammal teliek :)

Nemrég olvastam Jeremy Scahill könyvét a Blackwater kontraktöreiről. Zseniális könyv és nem hiszem, hogy akár fele olyan bátor kötet lehet Szlankóé is.

Bár tévednék!

Monty H. 2011.05.01. 13:32:02

Hát, azért rendesen kibeszélik itt a katonák... Szerintem olvasd el, lehet, hogy meglepődsz.

symor 2011.05.02. 14:29:40

@Monty H.: Megszereztem és elolvastam. Azt kell mondanom, hogy meglepően jó beszámolót nyújt. Egyáltalán nem az a hírszerkesztősen tördelt könyv, amire számítottam. Jól fogalmazott és színes leírású beszámoló az ottani helyzetről.

Pozitív csalódás, majd minden tekintetben. Nagyon jó érzés volt olyan válaszadókat olvasni, akik látszólag értik a csíziót. Alig volt benne küldetéstudatról szóló hozsannázás, ami abszolút megnyerővé tette a kötetet.

Az a "azért rendesen kibeszélik itt a katonák" dolog kicsit azért így is sántít. Nagyjából a "megengedett panasz" állapotát gyakorolják a legtöbben, mint annak idején Hofi a "megengedett humorét". A kimondottak többsége legkevésbé sem újdonság, már ha a témát illetően korábban is érdeklődött valaki.

A személyes megnyilvánulások hangneme számomra még mindig visszafogottabb, mint pl. a dán kontingens beszámolói, de tudjuk be ezt jótékonyan annak, hogy a magyarok között több az úriember.

Érzékelni, hogy a panaszok nagy többsége nem a magyar vezérkar nyilvánvaló balfékségéről szól (szólhatna,de nem fűrészelik maguk alatt a fát :), hanem a speciális körülményekről, amibe a legtöbben kerültek.

A "megengedett panaszok" illuzióján túl, hogy most aztán be lettünk avatva a problémákba, a könyv nagyon kellemes csalódás volt.

Több hasonlót kellene kiadni, meg néhány merészebbet is :)

gyomb 2011.05.06. 19:22:55

Itt egy interjú a szerzővel a könyvről, érdekes a szóbeli stílusa. index.indavideo.hu/video/Szlanko_konyv

Monty H. 2011.05.08. 14:28:38

@gyomb: Köszi, be is szúrtam.