2011. jan 05.

FILM: Fekete tulipán

írta: Monty H.
FILM: Fekete tulipán

A francia Zorro

Úgy huszonöt évvel ezelőtt, mikor a magyar televíziós csatornákból még csak kettő létezett, viszonylag gyakran láthattunk a képernyőn klasszikus és újabb francia filmeket, főleg szombat esténként vagy vasárnap délutánonként. Ekkor tanultam meg Jean Marais, Alain Delon, Pierre Richard vagy Jean-Paul Belmondo nevét, és ekkor láttam először ezt az emlékezetes kalandfilmet is...

1789 júniusát írják, és küszöbön áll a francia forradalom. Guillaume egy vidéki gróf, aki kettős életet él: nappal léha arisztokrata, éjszakánként viszont útonállóként keresi a mellékest, Fekete tulipán néven. Egy akciója során azonban bal arcát vágás éri, s ekkor hirtelen szüksége lesz hozzá igencsak hasonlító öccse segítségére. A kistestvér meg is érkezik, és bátyja helyére is szívesen beugrik, mindaddig, míg rá nem jön, hogy fivére igazából csak az izgalmaknak él, mindössze tetszeleg a nép megmentőjének szerepében, és a lassan beérő forradalom eszméi teljesen hidegen hagyják…

A Királylány a feleségem – eredeti címén Tulipános Fanfan – nagy sikere Alain Delont is megérintette, és nagyon szeretett volna egy hasonló szerepet. Végül Christian-Jaque-ot, a fenti film rendezőjét kérték fel a produkcióhoz, aki Dumas regényét javasolta alapanyagként (és a végső forgatókönyvnek állítólag nincs is sok köze a könyvhöz). A két testvér életre keltése Delonnak külön jutalom volt, hiszen ilyen kettős szerep ritkán adatik meg egy színésznek, főleg, hogy a fivérek személyisége meglehetősen eltérő: Guillaume nagyvilági karakter, csupa nemtörődömség és merészség, míg Julien inkább naiv és idealista.

Mivel közel ötvenéves filmről van szó, adódik a kérdés, ennyi év után nem vált-e túlzottan vontatottá vagy unalmassá a Fekete tulipán. Véleményem szerint ma is megállja a helyét, részben azért, mert a jól ismert kalandfilmes elemek mellett nem fukarkodtak a humorral sem, és kellően emlékezetesek a főbb karakterek is, köztük a hiú La Mouche rendőrfőnök (Adolfo Marsillach) vagy a szépséges és mindig harcra kész Caroline (Virna Lisi).

A magyar DVD-kiadás, mely a Caesar Film Alain Delon-sorozatában látott napvilágot, egészen igényes: az eredeti francia hangsáv mellett a tévés magyar szinkron is ott figyel, sőt, a magyar felirat mellett még francia is akad, ami nagy szó. Az extrák között pedig egy durván félórás werkfilm is található.

Időtálló kalandfilm-klasszikus.
Értékelés: 9/10

Fekete tulipán (La tulipe noire)
Flora Film 1964
Kalandfilm (108 perc)
Rendező: Christian-Jaque
Főszereplők: Alain Delon, Virna Lisi, Adolfo Marsillach
Zene: Gérard Calvi

Szólj hozzá

dráma kalandfilm történelmi film