2010. sze 06.

FILM: The Expendables – A feláldozhatók

írta: Monty H.
FILM: The Expendables – A feláldozhatók

Öregednek, de így is zúznak

Stallone az elmúlt években kétszer is – először a Rocky Balboa, aztán a John Rambo révén – bebizonyította nekünk, hogy öregedő akciósztár létére maradt még benne elég kraft ahhoz, hogy valami újat mutasson nekünk, ami persze nem új, inkább klasszikusan bevált recept, de a nézőnek akkor is tetszik. Ezúttal olyasvalamit főzött ki, amiben megint nincs semmiféle újdonság, de a mozilátogató így is garantáltan jegyet vált rá: egyszerűen összehozta az elmúlt harminc év legnagyobb akcióhőseit. Így került össze többek között Sly, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, sőt, Bruce Willis, Arnold Schwarzeneger és Mickey Rourke. (Jean-Claude Van Damme csak azért maradt ki, mert nem tetszett neki a felkínált szerep, Steven Seagalnak pedig állítólag problémái voltak a producerrel… Nagy kár.)

Barney Ross egy sokat látott zsoldos csapat vezetője. Legújabb feladata keretében ő és egyik társa szétnéz egy karibi szigeten, ahol egy amerikai rosszember által pénzelt helyi diktátor egyre jobban zavarja valakinek az érdekeit. A talaj viszont forró, és Rossnak nem fűlik a foga a melóhoz. A helyi kontakt, egy szemrevaló leányzó emléke azonban nem hagyja nyugodni…

Tudom, az alaptörténet elég blőd, de az ilyen filmeket nyilván nem is a mélységük miatt kedveljük. A forgatókönyv most is hozza a szükséges elemeket, lesz itt elég autós üldözés, robbantás, verekedés, és az egyes főszereplők eltérő harcstílusa csak fokozza a kavalkádot (Jet Li ugyebár marad a távol-keleti küzdőstílusnál, Statham öklével és pisztolyával is ugyanolyan kifinomultan bánik, Stallone aprít mindennel, ami a keze ügyébe kerül, és így tovább). A dialógusok szerencsére nem mentesek a humortól sem (a magyar vonatkozású álnevek, illetve a Schwarzenegger távozásakor hallható beszólás talán a legemlékezetesebbek, de Arnie feltűnésének vizuális interpretációja már önmagában is derűkeltő tisztelgés a régi idők akcióklasszikusai előtt). Összességében egy jól sikerült akciófilmről van tehát szó, amely a műfaj kedvelőinek kötelező darab, a többieknek pedig – ha nem idegenkednek egy ekkora golyózáportól – ajánlott.

A sokat sejtető előzetes már hónapok óta kísértett, és nyilván több tízezer magyar néző várta a beígért augusztus 19-i premiert, csak hogy azzal a rövidhírrel szúrják ki a szemüket, hogy bocsi, itthon még forgalmazó sincs rá, úgyhogy csak nyugi… Ahogy a Zöld zóna, vagy A bombák földjén esetében is történt, ez már megint azt vonja maga után, hogy a felhergelt közönség tekintélyes része az internet segítségével tekinti majd meg a művet, mondjuk egy baráti sörözés alkalmával.

Az évtized egyik legjobb akciófilmje.
Értékelés: 8/10

The Expendables
Lionsgate 2010
Akció (99 perc)
Rendező: Sylvester Stallone
Szereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li
Zene: Bryan Tyler

Szólj hozzá

sylvester stallone arnold schwarzenegger akciófilm jason statham mickey rourke zsoldos