2010. aug 12.

KÖNYV: A vietnami háborútól az iraki katasztrófáig (Joseph Pozsgai)

írta: Monty H.
KÖNYV: A vietnami háborútól az iraki katasztrófáig  (Joseph Pozsgai)

Az amerikai külpolitika tévedései

Legutóbb a Charles Henderson-féle Hűen mindhalálig apropóján keseregtem amiatt, hogy milyen szegényes a magyar nyelvű hidegháborús – pláne vietnami – szakirodalom. Igencsak meglepődtem tehát, amikor az interneten böngészve rábukkantam erre a kötetre, melyet, ahhoz képest, hogy tavaly került a piacra, még egyetlen könyvesboltban sem láttam. 

A címből ítélve az amerikai külpolitika durván ötven évéről lenne benne szó, ám a cím csalóka. A szerző csakis az itt említett két konfliktusra tér ki, mint az utóbbi fél évszázad két döntő külpolitikai eseményére, vagyis az 1975 és 2003 közötti időszakot csak említés szintjén mutatja be. De ha már amerikai külpolitikáról van szó, elsőre furcsa lehet, hogy a vietnami háború témakörében szinte végig az orosz, de főleg a kínai szempontokra tér ki. Fő mondanivalóját arra a kijelentésre alapozza, hogy a Fehér Ház nem ismerte, ergo nem is vehette figyelembe a keleti blokk hatvanas-hetvenes években zajló hatalmi hidegháborúját. Ugyanis, Kína és a Szovjetunió kapcsolata ekkor meglehetősen változékony, de leginkább rossz volt. A vietnami konfliktust Pozsgai szerint elsősorban Kína erőszakolta ki, hiszen Pekingnek kapóra jött egy elhúzódó klasszikus gerillaháború, mely leköti az amerikai haderő tekintélyes részét, s Kína addig sincsen veszélyben, ugyanakkor jó alkalom arra, hogy a kapitalizmus elleni harc címszavával az oroszokat is arra bírja, szállítsanak drága fegyvereket Észak-Vietnamnak. Ezzel aztán egyszerre gyengíthették az USÁ-t, a Szovjetuniót, ugyanakkor saját befolyásukat növelték a vietnami kommunisták körében, akiket az oroszok ellen is felhasználhattak a diplomáciában. A szerző komoly részletességgel járja végig ezt a néhány évtizedet, s az egyik konklúzió, hogy az amerikai vezetés többször is sikeresen kihasználhatta volna a körülményeket – de inkább félreértelmezték vagy figyelmen kívül hagyták ezeket.

Pozsgai határozottan – talán túlságosan is határozottan – mutat rá egyes fejleményekre, így nem merném egyedüli forrásmunkának ajánlani senkinek ezt a könyvet, főleg, hogy – amint a fentiekből is látható – nem a két konfliktus áttekintő elemzéséről van itt szó, hanem az amerikai külpolitika kudarcának okairól. Sajnálatos, bár apró hiba, hogy a forrásjegyzék csak német címeiken említi még az eredetileg angol nyelvű köteteket is, illetve a fordítás is mintha siettében készült volna… Ettől függetlenül valóban hiánypótló kötet, én pedig köszönöm a Kairosz Könyvkiadónak, hogy kiadásra érdemesnek találta. Isten tartsa meg a jó szokásukat…


A vietnami háborútól az iraki katasztrófáig – Az amerikai külpolitika tévedései
Írta: Joseph Pozsgai
Fordította: Gromon András
Kairosz Könyvkiadó 2009
316 oldal

Szólj hozzá

hidegháború vietnami háború