2010. máj 29.

FILM: Robin Hood

írta: Monty H.
FILM: Robin Hood

Kezdődik!

A nagy sikerű Gladiátor után tíz, illetve a közepesen semmilyen Mennyei királyság után öt évvel Ridley Scott újra egy klasszikus, történelmi témát vett elő. Mivel azonban a notthinghami erdő nemes lelkű útonállójának történetét már legalább annyi különböző feldolgozásban láthattuk (például A tolvajok fejedelmében, vagy az olasz gyártású Tüzes íjászban, illetve a paródiának szánt Mel Brooks-féle agymenésben, A fuszeklik fejedelmében), mint mondjuk Sherlock Holmes-ét, adódott a kérdés, vajon mit lehet ehhez a sztorihoz még hozzátenni…

A film akkor kezdődik, amikor Richárd király egy elhúzódó dél-franciaországi ostrom során halálos sebet kap. Robin Longstride, aki az angol sereg egyszerű íjásza, néhány barátjával egyetemben ekkor dönt úgy, hogy ideje ebből a buliból kiszállni. Szerencséjüknek hála előbb és egyszerűbben érnek haza, mint a sereg maradéka, s egy haldokló tisztjük kérésére Notthinghambe vágtatnak, ahol az események újabb nem várt fordulatot vesznek, miközben a frissen királlyá koronázott János újabb adók kivetését tervezi. Eközben még a franciák is terveznek valamit…

Oroszlánszívű Richárd láthatóan legalább annyira népszerű történelmi figura – egy igazi lovagkirály – az angolok szemében, mint minekünk Szent László. Pedig angolul nem is igen beszélt, mivel Franciaországban nevelkedett, állítólagos országa sorsa nem nagyon izgatta, s szűk tízéves uralkodása alatt mindössze négy hónapot töltött királyságában. Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy fogságba esése után a váltságdíj összeszedése milyen súlyos terhet rótt Anglia lakóira – akik viszont csodálták őt lovagi erényei és katonai teljesítményei révén, így nem csoda, hogy legendás királlyá nőtte ki magát. Ekkoriban erősödött meg az a később I. (Földnélküli) Jánosként emlegetett herceg, aki trónra lépése után szép lassan elveszítette az örökségül kapott franciaországi birtokait. Ő is a klasszikus Robin Hood-történetek elmaradhatatlan szereplője, s az angol nép életének megkeserítője lett. Mindezek tehát rávilágítanak arra, hogy Richárd egy túlidealizált, de filmes szempontból kiváló történelmi alak, akinek ellenpontozásaként testvére is azonnal felhasználható bármely Robin Hood-sztoriban.

Ridley Scott a jelek szerint merített valamicskét Christopher Nolan Batman: Kezdődik! című filmjének alapötletéből, vagyis a főhős motivációit vizsgálja. Így a klasszikus „elvette-a-gazdagoktól-és-odaadta-a-szegényeknek”-típusú történet helyett a jó szándékú Robin első lépéseit ismerhetjük meg, néhol a történelmi tényektől picit elszakadva, néhol viszont nagyon is hitelesen. A brit nemesek követeléseit taglaló rész, mely már előrevetíti a végül 1215-ben aláíratott Magna Chartát, például nagyon érdekes és értékes utalás, míg a franciák inváziós kísérlete picit merészebb fiktív ötleten alapul, legalábbis, amennyire én tudom. A részletek hitelessége terén ugyanakkora a kavalkád, mint anno a Gladiátorban: a legdurvább ezek közül valószínűleg a francia flotta bárkáinak felépítése, melyet az 1940 körül tervezett Higgins-féle rohamcsónak ihletett, de ebből már kitalálható, hogy a leengedhető rámpa hajókon akkor még nem tűnt fel. Persze tudjuk, hogy amolyan kalandfilmről van szó, és az összhatás mindig fontosabb, mint az egyes részletek. 

Úgy érzem, Russel Crowe-nak nem volt nehéz dolga ezzel az újabb hőssel, hiszen alakja nem sokban különbözik a Gladiátor-béli Maximus figurájától. Cate Blanchettnek sem kellett magát megerőltetnie Marion szerepében, de a célnak így is megfeleltek mind a ketten. A legutóbb a Sherlock Holmes-ban feltűnt Mark Strong (Godfrey), az Alul semmiből ismerős Mark Addy (Tuck barát), vagy Az elit alakulatban és a Vészhelyzetben is szereplő Scott Grimes (Will Scarlett) is a szereplőgárdát erősítette. De hogy a forgatókönyvnek sikerült-e kihasználnia a tehetségüket, már más kérdés. A történetet egyáltalán nem éreztem annyira markánsnak – a sokat emlegetett Gladiátorban sem volt túlbonyolítva, de ott legalább a párbeszédeknek volt kellő súlya, míg itt nem hallottam egyetlen igazán emlékezetes mondatot sem. A Marc Streitenfeld-féle filmzene sem hagyott bennem mélyebb nyomot. A képi világ szép és hatásos, de ez már elvárható. Így a legvégén kénytelen voltam megállapítani, hogy már-már rutinmunkáról van szó, amely véleményem szerint nem tesz túl sokat hozzá a Ridley Scott-életműhöz, ugyanakkor folytatás után kiált. Hogy aztán érdemes-e folytatást készíteni, nos, ez bizonyára a bevételeken fog múlni, de szívem szerint én ennyiben hagynám a dolgot. Ugye, nincs harag, Ridley?


Nem rossz, de nem is olyan nagyon emlékezetes.
Értékelés: 6/10

Robin Hood (Robin Hood)
Universal 2010
Kalandfilm (140 perc)
Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Russel Crowe, Cate Blanchett, William Hurt, Max von Sydow
Zene: Marc Streitenfeld

Szólj hozzá

kalandfilm russell crowe akciófilm történelmi film