FILM: Sherlock Holmes
2010. február 11. írta: Monty H.

FILM: Sherlock Holmes

Mikor James Bond még sehol se volt…

Még tavaly júniusban láttam Guy Ritchie legújabb filmjének előzetesét. Mivel igényes tálalásban nem ódzkodom a klasszikus figurák újbóli elővételétől, kíváncsian vártam, mi fog ebből kisülni. Már akkor egyértelmű volt, hogy Mr. Holmes és Dr. Watson nem holmi finomkodó ficsúrként támadnak majd fel, hanem kőkemény akcióhősökként, akik a nagyító helyett gyakrabban hagyatkoznak öklükre és a közelben található használati tárgyakra…

Holmes és Watson éppen lebuktatnak egy körözött gyilkost, Lord Blackwoodot, akinek misztikus módszerei – elmondása szerint – még a merőben racionális mesterdetektív számára is megoldhatatlan titkokat rejtenek. A bitófa azonban ezzel keveset törődik, így a fiatal nőket gyilkoló lord kötélen végzi. Egy ilyen kivégzés után nem illő dolog visszatérni a halálból, most mégis ez történik, Holmes-éknak pedig – kiegészülve egy bájos, de legalább ugyanilyen titokzatos hölgyismerősükkel – megint csak sok dolguk akad.

A film véleményem szerint pontosan olyan, mint anno az előzetes: feszes, humoros és fordulatos. A forgatókönyv megfelelően kidolgozott, mind a stílusát, mind a kiegyensúlyozottan adagolt humort, mind az akció mennyiségét tekintve. Ez utóbbiról szólván, szerencsére elkerülték a korhoz képest túlságosan modern eszközök bevetését (lásd például a harmatgyenge Van Helsing egyébként ötletes kézifegyvereit), így elmondható, hogy főhőseink a kor színvonalán maradnak, mikor harcba indulnak, az összhatás mégis a modern akcióklasszikusokat idézi – és ez így van jól. A vizuális hatást gyönyörűen generált londoni látképek teszik teljessé, melyek révén megelevenedik a 19. századvégi brit főváros. S ha már ebbe a korba ruccanunk ki, most is jól működik a viktoriánus rémregényekből vagy a hasonló témájú filmekből (ilyen volt A pokolból is) ismerős ködös, füstös városkép, mely nem a tájékozódást nehezíti, egyszerűen csak kellően titokzatos atmoszférát teremt: titkos szekta, összeesküvés, a túlvilágról visszatérő gyilkos, van itt minden, ami egy grandiózus nyomozáshoz csak kell. Mindez Hans Zimmer ismét csak remekül sikerült filmzenéjével.

A forgatókönyvírók tehát vették a bátorságot, hogy kissé megreformálják a bűnügyi irodalom talán legnevesebb figuráit, de úgy ám, hogy azok hitelessége, sőt szerethetősége se csorbuljon. Ennek következtében Holmes-ék nem válnak hidegvérű gyilkológépekké, csak mert a klasszikus regényekben megismert alakjukhoz képest sokkal vagányabb kivitelben látjuk őket viszont. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy Guy Ritchie-ék tudtak mértéket tartani…


A film utolsó képsorai máris előrevetítik a folytatást, mely remélhetőleg minimum ezen a színvonalon fog elkészülni. Addig is kívánunk hőseinknek további jó munkát, a mozirajongóknak pedig üzenem, hogy irány a mozi. Erre a kalandra tényleg érdemes jegyet váltani.

Holmes és Watson végre feltámadt. 
Értékelés: 9/10

Sherlock Holmes
Warner Bros. 2009
Krimi, akció, vígjáték (128 perc)
Rendező: Guy Ritchie
Szereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams
Zene: Hans Zimmer

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr81744776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Milano 2010.02.11. 17:35:34

Nem láttam még a filmet, csak az előzetest. De élménybeszámolód alapján tényleg érdemes rá beülni, fasza kis mozi lehet!! (Amúgy nem folytatod a jóféle filmekből készített zenés montázsokat?)

Monty H. 2010.02.12. 09:20:49

@Don Milano: Folytatom én, épp a napokban ülök neki a következőnek, szóval most már csak hetek kérdése, hogy újabb zenés videókat láthassatok tőlem :-)

andicsek 2010.02.12. 11:05:11

Számomra Jeremy Brett az igazi Sherlock, de ez az alternatíva sem okozott csalódást.Az akciók ellen semmi kifogásom,csak talán a hangvétel sikerült túl modernre."Vegyük például Watsont!-Én venném."-ilyet egy úrinő soha nem mondott volna anno.Ettől függetlenül nézhető.

stoppos76 2010.02.17. 15:32:59

Még nem néztem meg és kicsit ódzkodok is tőle. Nem tudom mennyire fog bejönni az akcióhős Holmes.

Viszont nálam pont fordítva volt a James Bondos történet. A finomkodó angol karakterek, bár viccesek voltak, nem hordozták a könyvben szereplő figurát (Roger Moore, Pierce Brosnan).

A könyvbéli James Bond egyszerre elegáns és hidegvérűen kemény. (George Lazenby, Timothy Dalton, Daniel Craig)

Sean Connery-re most nem térek ki, ő nekem valahol a kettő között van. Azt hiszem őt a hangja adta el.
süti beállítások módosítása