2010. feb 09.

FILM: Blueberry – A fejvadász

írta: Monty H.
FILM: Blueberry – A fejvadász

Ki itt a fejvadász?

Egy híres francia képregénysorozat adta az alapötletet a filmhez (itt hangsúlyozni kell, hogy csak az alapötletet), melynek egy-két kötetébe anno én is belelapoztam a Francia Intézet médiatárában. Újabb képregényfilmről van tehát szó, amelynek magyar DVD-változatát mostanában már jóval ezer forint alatt is beszerezhetjük a műszaki áruházakban. Mivel régóta izgatott a film, most végre bespájzoltam…

Mike Blueberry a kamasz suhanc éppen átköltözik a Vadnyugat távolabbi felére. A kalandosnak ígérkező itteni életet egy helyi bandita, Wallace keseríti meg, aki miatt a fiú elmenekül a városból. Indiánok között nő fel, és évekkel később ő lesz a város sheriffje. Wallace azonban visszatér, s másokkal együtt az indiánok legendás kincsét akarja megszerezni…

Vincent Cassel (Jeanne d’Arc, Bíbor folyók, Farkasok szövetsége) megint csak markáns alakítást nyújt, de Michael Madsen (Kill Bill, Az utolsó bevetés) vagy Temuera Morrison (Csillagok háborúja: A klónok támadása) is hozza a formáját. A forgatókönyv viszont eléggé összecsapott – legnagyobb hibája, hogy láthatóan még az író sem tudta, milyen irányban kellene haladnia, nevezetesen, hogy a bosszúállás vagy a kincsvadászat kapjon igazi hangsúlyt. Így aztán a végén egyik sem tetőzik be, a néző pedig nem is igazán érti, mi történt és miért maradt el a végső leszámolás. Az audiovizuális élmény ezzel szemben dicséretre méltó: a filmzene nagyon szép, különösen a film első felében, a képi világot pedig nemcsak a hiteles díszletek és a mesterien rögzített és vágott snittek, hanem a digitális trükkök is erősítik – bár ez utóbbiakból sokkal több van, mint kellene.

Összességében tehát azt kell mondjam, más vártam, mondjuk valami hagyományosabb westernt. Így, ebben a formában ez a film olyan, mint valami zsákutca. Jól indul, de aztán átmegy valami ezoterikus löttybe, így a közönség nagy részének valószínűleg nem fog tetszeni. Aki viszont éppen a piff-puff-filmektől irtózik, lehet, hogy szeretni fogja. És biztosan ilyen is lesz.

A magyar DVD-verzió is igen felemásra sikeredett. Először is tökéletesen értelmetlen a magyar cím (Blueberry – A fejvadász): Blueberry ugyanis sok mindennek nevezhető, de fejvadásznak egyáltalán nem. Viszont a kiadvány egész szép kívülről, a borítókép remekül néz ki, bár a fülszöveget láthatóan olyan ember írta, akinek fogalma sincs erről a műfajról, mert feleslegesen és hibásan túlmagyarázza a cselekményt, ahelyett, hogy felkeltené a vásárló érdeklődését. A francia mellett angol és magyar hangsáv is a lemezre került (mind 5.1-es), s nemcsak magyar, hanem francia feliratot is kapunk. Extraként werkfilm, előzetes és fotógaléria szolgál.

Használható alaptörténet, felemás forgatókönyvvel és emlékezetes képi világgal.
Értékelés: 5/10

Blueberry – A fejvadász (Blueberry)
UGC 2004
Western (124 perc)
Rendező: Jan Kounen
Szereplők: Vincent Cassel, Michael Madsen, Temuera Morrison, Juliette Lewis
Zene: Jean-Jacques Hertz, Francois Roy

Szólj hozzá

western képregényfilm