FILM: Spirit – A sikító város
2010. január 15. írta: Monty H.

FILM: Spirit – A sikító város

Sin City + Batman = Spirit?

Frank Miller nevét pár éve már nemcsak a képregényrajongók, hanem a mozikedvelők is jól ismerik, hiszen Sin City című, kultikus képregényének filmváltozata – melynek létrehozásában ő is részt vett – nagy port kavart. Mindez nem mellékes a fenti alkotás tekintetében sem, de hogy ezt pozitív vagy negatív értelemben mondom, arról később.

Central City magányos bűnüldöző lovagja Spirit, akit egykor Denny Coltnak hívtak. Magányos lovagként, a rendőrség ügyeletes kisegítőjeként száll szembe a helyi rosszfiúkkal és –lányokkal, köztük Octopusszal, Silken Floss-szal és Sand Sareffel… Az alaptörténetet azért nem ragozom tovább, mert nem is lehetne. Elsőre tehát tipikus szuperhős-sztorinak tűnik, ami még nem lenne gond, de lássuk a megvalósítást.

Hát kérem, Frank Miller akkor is Frank Miller, ha nem a Sin City következő epizódjáról van szó. Ez egyszerre rossz és jó. A látványvilág durván 95%-ban a fenti klasszikus másolata: fekete-fehéres környezet, képregényszerű atmoszféra. Szinte csak a szereplők és a hangnem különbözik, mivel itt nem a véres összecsapások dominálnak, hanem a könnyedebb képregényes szuperhősök és antihősök már-már idealizált harca az igazságért, illetve az ellen. Sajnos a forgatókönyv egy nagy nulla. Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson vagy Eva Mendes is csak egyszerű díszletek. A dialógusok éppen olyan élettelenek, mint a figurák, akiknek a nevét is csak azért tudtam ideírni, mert a DVD borítóján szerepelnek. Izgalomnak nyoma sincs, legalábbis én hiába kerestem. A 99 perces játékidő ennek fényében sokkal több, mint amire szükség lenne. Egészen komolyan mondom, két aprócska részlet fogott csak meg: a filmben szerepeltett macskák és Sarah Paulson arcocskája. Lehet, hogy valakinek még tetszeni is fog, de szerintem szégyen manapság ilyen filmet csinálni.

Pénzt semmiképp ne adj érte.
Értékelés: 3/10

Spirit – A sikító város (Spirit)
Lionsgate 2008
Akciófilm (99 perc)
Rendező: Frank Miller
Szereplők: Gabriel Macht, Eva Mendes, Sarah paulson, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson
Zene: David Newman

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr961633259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása