2009. dec 16.

KÖNYV: A halálra ítélt szakasz (Richard Gallagher)

írta: Monty H.
KÖNYV: A halálra ítélt szakasz (Richard Gallagher)

Az ardenneki csata évfordulóján igyekszem nemcsak filmeket bemutatni a témában. A halálra ítélt szakasz több mint húsz éve jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában, és A piszkos tizenkettő-jellegű fiktív háborús regények közé tartozik.

1944. december 16-án hajnalban Mazursky őrmester arra ébred, hogy a német tüzérség lövedékei beterítik az amerikai vonalat. Hogy az öröm teljes legyen, hamarosan megtudja, hogy az ellenség egyik páncéloshadosztálya a közeli úton fog végighaladni, s mivel az ezredet visszavonják, neki és szakaszának jut az a megtiszteltetés, hogy aznap délig blokkolják a német előrenyomulást, míg a többiek elfoglalják a hátrébb előkészített állásokat. Öngyilkos akció, egy nagyrészt tapasztalatlan bakákból álló alakulat részvételével…

Gallagher könyve fiktív jellege ellenére meglehetősen hiteles olvasmány, emellett pedig élvezetes is. Ne várjunk tőle bölcsességeket vagy mélyebb értelmű monológokat, és akkor nem csalódunk benne – ez a kötet tényleg nem több mint egy egyszerű háborús regény, annak viszont jó, megfelelő mennyiségű akcióval, humorral, illetve kellő mélységű jellemábrázolással. Ennyi és nem több.

A halálra ítélt szakasz
Írta: Richard Gallagher
Zrínyi Katonai Kiadó 1984
126 oldal

Szólj hozzá

évforduló második világháború ardenneki csata